Hírlevél feliratkozás
Simó Márton Avatar
2021. április 3. 12:34 Világ

Az egységes európai bankrendszer az eurózóna jövője?

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium diákjaiként egy operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal.

Maurice Obstfelddel a Berkeley Egyetem közgazdaságtani kampuszán beszélgettünk munkásságáról. Obstfeld – Olivier Blanchard-t követően – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdász pozícióját töltötte be 2015 és 2018 között. Obstfeld professzor 2003-ban nyerte el a Rajk Szakkollégium Neumann János-díját. A professzor a Peterson Institute tagja.

Az akadémiai folyóiratokban megjelent publikációk, illetve alkalmazott gazdaságpolitikai munkássága mellett Obstfeld nevéhez köthető több világszerte sikeres tankönyv is, melyek mind jól ismertek a hazai közgazdaságtani képzéseken is. 1996-ban jelent meg a Foundations of International Macroeconomics makroökonómia könyve, Kenneth Rogoff közgazdász és sakknagymesterrel közösen. Másik sikeres tankönyve a magyarul is megjelent Nemzetközi gazdaságtan: elmélet és gazdaságpolitika című munkája, melyet Marc Melitz-el, illetve a Nobel-díjas Paul Krugmannel közösen jegyez.

Obstfeldet a makroökonómia, pénzügyek és a nyitott gazdaságok témaköre foglalkoztatja, főképp a nyitott gazdaságok makroökonómiájához kapcsolódó munkájáról híres. Szerinte ez a terület éppen egy fontos tanulási folyamaton megy keresztül.

Csakúgy, mint minden más makroökonómiai és monetáris elméletnek, a nyílt gazdaságok makroökonómiájának is meg kell újulnia, hiszen a pénzügyi piacokon lezajló események sorozata, amelyek ledöntötték a világgazdaságot, váratlanul érték az elméleteket is. A kifejlesztett eszközök hasznosnak bizonyultak, de mindenképpen szükségünk van új eszközökre és a pénzügyi világ jobb, mélyebb értésére. A most folyamatban lévő kutatások egyik célja, hogy integrálja ezeket a pénzügyi eszközöket, illetve hogy a hagyományos makromodellek segítségével jobban megértsük a pénzügyi piacok részletes struktúráját, és azt, hogy egyes intézkedések előreláthatólag milyen hatásokat váltanak ki.

Az interjú során a professzor rávilágított, hogyan érdemes szemlélni az eurózóna válságát, illetve milyen tényezőktől függ az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború. Az Európai Unió létrejöttének célja egy olyan együttműködési rendszer kialakítása a kontinens országai között, ami lehetőség szerint minden résztvevő számára kedvezőnek bizonyul, illetve képes fenntartani a békés megoldásokat a konfliktusok kezelése során. A kedvező megoldások közgazdaságtani vonatkozása többek között olyan intézmények bevezetését jelenti, mint az országok közötti kereskedelmi megállapodások kedvezőbbé tétele, a közös valuta (euró) bevezetése vagy a szabad munkaerő-áramlás engedélyezése.

2019-ben jelent meg az IMF kiadásában egy kutatás Obstfeld és két szerzőtársa tollából, melyben az EU gazdasági és monetáris uniójának (EMU) működését és lehetséges fejlesztését vizsgálják. A cikk három jelentős lehetőséget mutat be, mellyel erősíteni lehet az amúgy igen bizonytalan lábakon álló monetáris uniót.

  • Elsősorban nagyobb fiskális kockázatmegosztást javasol a tagállamok között. (Ez a kutatás publikálása és az interjú felvétele óta részben meg is valósult a közös uniós kötvénykibocsátás elfogadásával.) Ezt ugyanakkor úgy kell megvalósítani, hogy a rossz költségvetési gyakorlatot folytató tagállamok csődbe mehessenek anélkül, hogy ennek jelentős továbbgyűrűző hatása lenne az eurózóna többi részére.
  • Másodsorban szükség van a pénzügyi piacok reformjára, hogy egy esetlegesen csődbe kerülő állam az államkötvényein keresztül ne rántsa magával az ország bankjait.
  • Végül olyan szabályok is kellenek, amelyek az üzleti tevékenység során fellépő – a túlzott kockázatvállalásból fakadó – morális kockázat veszélyét csökkenteni tudják.

Az említett három javaslat mind nagyon tág, és számos ponton vet fel újabb vizsgálandó kérdéseket és problémákat, például jogi, technikai, megvalósítási és adminisztratív szempontból. Ezek közül érdemes kiemelni a politikai dimenziót, ami különösen fontos az EU-ban, és az interjú során is kitért rá a professzor. A központi fiskális kockázatmegosztás gondolata a nyitott makroökonómiai felfogás részeként értelmezhető, ami pedig még tágabban a globalizáció folyamatának egyik eleme.

Obstfeld egy friss, 2021-ben megjelent cikkében ezt a politikai dimenziót vizsgálja. A második világháború után kialakított Bretton Woods-i egyezmény segített a nyílt gazdasági rendszerek, piacok kiépítése, valamint a nemzeti gazdasági érdekek közötti egyensúly fenntartásában. Ez az egyensúly a 20. század végére felborult, a piaci szempontok figyelembe vételének javára, ami számos törést okozott a globalizáció folyamatában. A törések egyik mellékterméke a világ több pontján felerősödő nacionalista érzelmek jelensége, ami a populista politika terjedésével egészül ki. Ez a folyamat Európában is megfigyelhető, számos tagállam és az EU központi intézményei közötti feszültségek során. A professzor interjúnkban és a hivatkozott cikkben is potenciális megoldási javaslatokat mutat be.

További források:

  • Obstfeld professzor saját honlapja
  • Obstfeld Berkeley Egyetem oldalán található adatlapja

A videósorozat többi része megtekinthető a szakkollégium honlapján vagy Youtube-csatornáján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFontos, hogy a megfelelő dolgokat csináljuk ahelyett, hogy a dolgokat megfelelően csinálnánkNem elég a folyamatok optimalizálása, olyan képességeket kell kialakítani, amik segítenek megfelelni a változó környezetben - mondja David Teece a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyenlőtlenségek minden társadalomban léteznek, de megvannak az eszközök a csökkentéséreMiért van szükség vagyonadóra? Egyebek mellett erről beszél a téma egyik legfelkapottabb nemzetközi kutatója, Emmanuel Saez a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA növekvő munkahelyi elvárások egyre rosszabb hatással vannak az emberekreA vezetéssel foglalkozó népszerű irodalom jelentős része hibás alapokról még rosszabb következtetésekre jut - mondja Jeffrey Pfeffer, a Stanford Egyetem professzora a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeseátültetés és házasság - Nobel-díjas professzorral interjúztak a Rajk Szakkollégium diákjaiHogyan lehet a legjobb eredményt elérni az élet olyan területein, ahol az ár nem megfelelő iránymutató? Alvin Roth egyebek mellett erről beszél a videóinterjú-sorozatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A legtöbb ember valamilyen kapcsolaton keresztül talál munkát”Matthew Jackson, a Stanford Egyetem professzora arról beszél a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában, hogy milyen szerepük van a hálózatoknak a oktatásban és a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Amikor egy nagy piacot akarsz bevenni, a befektetők túlzottan izgatottá válnak”Miért úsznak árral szemben a közép-európai gazdaságok, és mi áll a GameStop-őrület hátterében? Ezekről is beszél Aswath Damodaran a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kellenek demokratikus intézmények a jóléthez?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatának első részében Daron Acemoglu beszél arról, miért nincs szinte sosem jólét demokratikus és nyílt intézményrendszer nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bankrendszer eurózóna interjú közgazdaságtan rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.