Hírlevél feliratkozás
Simó Márton Avatar
2021. március 10. 13:22 Élet

Veseátültetés és házasság – Nobel-díjas professzorral interjúztak a Rajk Szakkollégium diákjai

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium diákjaiként egy operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal.

A Stanford Egyetem közgazdaságtani kampuszán beszélgettünk Alvin E. Roth-tal, aki 2016-ban nyerte el a Rajk Szakkollégium Neumann János-díját és látogatott el Budapestre. Roth 2012-ben nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat a párosítási elméletben elért eredményeiért és különböző piactervezési gyakorlatok kidolgozásáért. A professzort a minket körülvevő piacok működéséről, kutatása gyakorlati hasznáról és az elméleti közgazdaságtan határairól kérdeztük.

„Úgy kell megoldanunk a veseátültetéseket, hogy minél több ember életét lehessen megmenteni. Nem dönthetsz az alapján, hogy ki engedhet meg magának egy vesét.” Roth szerint a piactervezésre – nem a tervgazdálkodásra – azért van szükség, mivel a meglévő árak által szabályozott rendszerek sokszor nem tudnak ideális megoldásokhoz vezetni. A veseátültetésekhez hasonlóan az iskolai felvételeket vagy a házastárs választását sem lehet (legalábbis Roth szerint nem szabadna) pénzzé tenni. Modelljei alapján ma Amerika-szerte működnek kiválasztási folyamatok, elsősorban közoktatási intézményekben.

Az árupiacok ismerősek mindenki számára, minden nap találkozunk velük, amikor a kisebb-nagyobb bevásárlás során megveszünk valamit. A párosítási piacokon nincsenek ilyen értelemben vett árak, vagy a pénznek egészen más szerepe van. A „termék” egy munkahely, egy iskola vagy éppen egy emberi szerv. A beszélgetés során Roth többek között az állásinterjúk példájával magyarázta a koncepciót. A fizetés csupán egy részét teszi ki a folyamatnak, egy erősen specializált piacon alacsony kínálat és magas kereslet mellett kell a tökéletes párosítást megtalálni úgy, hogy mindkét félnek megfelelő legyen az ajánlat. Nem elég az, ha a jelentkező szimpatikus a toborzó intézménynek, és ezért magas fizetést kínál, a felvételiző más szempontokat is figyelembe fog venni.

Az egyetemi, kutatói vagy orvosi munkaerőpiac párosítási kihívásai viszont összehasonlíthatatlanok Roth legismertebb kutatási területének súlyával. A „visszataszító” piacok bonyolultságuk miatt szerte a világban okoznak elkerülhető halálozásokat és lelki problémákat. Iránon kívül sehol nem lehet szabadon kereskedni emberi szervekkel, és a transzplantációs várólisták évekig nyúlnak a legtöbb országban. Ennek a legmeghatározóbb oka, hogy sok esetben nem tudja egy rokon felajánlani a veséjét, mivel nem illik össze a beteggel.

A helyzet árupiaci megoldása túlságosan visszataszító lenne az emberek számára, azonban párosítási piacok tervezésével sokkal közelebb tudunk jutni a kívánt eredményhez. Ezért a megfelelő pár megtalálása sokáig tart. Roth és diákjai létrehoztak egy algoritmust, aminek köszönhetően megoldható ez a kihívás. Egy donor-beteg párt, ha nem kompatibilisek egymással, akkor összepárosítanak egy másik párral, vagy egy emberrel, aki viszonzás nélkül felajánlotta veséjét. Így a párok és egyének egy láncot alkotnak, és a végül egy vese akár több mint tíz „csere” után kerül ténylegesen egy beteghez.

De mégis miért van szükség piactervezőkre, és mit tudnak a piaci kudarcok ellen tenni? Roth úgy gondolja, hogy a finom egyensúlyt igénylő piacokon nagyobb figyelemre van szükség szabályozói oldalról, hiszen hajlamosak szétbomlásra. Ez akkor következik be, ha például egy korábban bevált párosítási módszer, árupiaci megoldás vagy aukció működését a szereplők megváltoztatják. A professzor hozzáállása a piaci kudarcokhoz egy mérnökéhez hasonlít, szeret mérnöki párhuzamokat használni.

Piacokat úgy kell kialakítani, mintha autópályákat építenénk, és ha túl nagy a forgalom, valamit kezdeni kell vele. Legyen elég széles, hogy mindenki elférjen rajta, de ne legyen túlzsúfolt.

Ebben látja a szerepét a professzor, és úgy véli, a piactervezés egyre nagyobb szerepet fog játszani az életünkben magánszereplők és az állam oldaláról is.

Roth szerint a piac és működési mód tervezése a rosszul működő kis piacokon tud igazán hatásos lenni, amiket korábban is emberek találtak ki. Ilyen például a közoktatásban a felvételi folyamat, ahol egy rosszul kidolgozott preferenciaállítási módszer súlyos egyenlőtlenségekhez vezethet. A professzor munkája során arra törekszik, hogy a társadalom széles részét érintő, mégis kis figyelmet kapó problémákat küszöbölhessünk ki.

A megosztáson alapuló gazdaság (sharing vagy gig economy) legnagyobb szereplőinek – mint az Uber vagy az Airbnb – sikerét is fundamentálisan piactervezési megoldásoknak tudja be. Az okostelefonjaink és a könnyen elérhető szélessávú internetnek köszönhetően másodpercenként számtalan párosítás jöhet létre, csökkentve a súrlódást a gazdaságban, és lehetővé téve sok embernek, hogy rész- vagy teljes munkát találjon.

A párosítási piacok és szélesebb értelemben a tervezett piacok a közjószágok elosztásában is hasznosak lehetnek, például megkönnyíthetik a dugók beárazását és a városi forgalom szabályozását, amik tipikusan „visszataszító” szakpolitikai kérdések. Az pedig, hogy mennyire fogjuk majd a tervezett piacok világát élvezni, egyelőre a jövő zenéje.

Felhasznált források és további anyagok Alvin E. Roth-ról: 

  • 2016-os könyve
  • Az Indexen megjelent, magyarországi látogatása során készített nagyinterjú a professzoral

A videósorozat többi része megtekinthető a szakkollégium honlapján és Youtube csatornáján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A legtöbb ember valamilyen kapcsolaton keresztül talál munkát”Matthew Jackson, a Stanford Egyetem professzora arról beszél a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában, hogy milyen szerepük van a hálózatoknak a oktatásban és a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Amikor egy nagy piacot akarsz bevenni, a befektetők túlzottan izgatottá válnak”Miért úsznak árral szemben a közép-európai gazdaságok, és mi áll a GameStop-őrület hátterében? Ezekről is beszél Aswath Damodaran a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kellenek demokratikus intézmények a jóléthez?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatának első részében Daron Acemoglu beszél arról, miért nincs szinte sosem jólét demokratikus és nyílt intézményrendszer nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alvin roth interjú közgazdaságtan Nobel-díj rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.