Hírlevél feliratkozás
Simó Márton Avatar
2021. március 22. 12:14 Élet

Egyenlőtlenségek minden társadalomban léteznek, de megvannak az eszközök a csökkentésére

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium diákjaiként egy operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal.

Emmanuel Saez 2015-ben járt Magyarországon, amikor átvette a Rajk Szakkollégium Neumann János-díját. Ezúttal a kaliforniai Berkeley egyetemen lévő irodájában készítettünk vele interjút. A professzor munkássága lefedi a jövedelmi egyenlőtlenségeket, különböző adópolitikai és adótervezési kérdéseket. Interjúnkban egyebek mellett az adóelkerülésről, vagyonadóról és a társadalomban jelenlévő egyenlőtlenségekről beszélgettünk vele.

Egyenlőtlenségek minden társadalomban jelen vannak. Azért szükséges foglalkozni a kérdéssel, mert az ember alapvetően társas lény: másokhoz mérten értékeli a helyzetét, vonatkozzon ez a munkahelyi sikerre, jövedelemre vagy éppen magánéleti helyzetre. A mai globalizált piacgazdaságokban a növekvő vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek egyre mélyebb társadalmi feszültségekhez vezetnek. Demokráciákban ez olyan folyamatokat eredményezhet, amelyek mentén az egyéni szavazat leértékelődik az anyagi támogatáshoz képest. Jó példa erre a legutóbbi amerikai elnökválasztás folyamata, ahol láthattuk, hogy a támogatások megszerzése és szerepe egyre fontosabbá válik.

Megvan ugyanakkor a lehetőség az egyenlőtlenségek csökkentésére, és Saez szerint ez az államok felelőssége. Munkáiban ennek az állami szerepnek a közgazdasági és közpolitikai vonatkozásait vizsgálja. Az egyik legfontosabb gondolat, hogy a társadalom képes az állam szabályozó szerepén keresztül hatni ezekre az egyenlőtlenségekre. Ezért az újraelosztásért pedig az adórendszer és az adópolitika felelős, Saez egy kutatásában például azt találta, hogy az Egyesült Államokban akkor nőttek leginkább a jövedelmi egyenlőtlenségek, amikor alacsonyabb volt az adókulcs mértéke.

A fejlett országok az összes gazdasági folyamat 30-50 százalékát adóztatják, az innen befolyó jövedelmek újraelosztása pedig csökkentheti az egyenlőtlenségeket. Ez viszont sok kérdést felvet. Nemzetközi óriáscégek és egyének is élhetnek az adóelkerüléssel – ennek megakadályozásához erős és jól megtervezett adórendszerek bevezetésére van szükség. E területen belül megoldás lehet Saez egyik legtöbbet emlegetett témája, a vagyonadó is. Célja a felső egy százalék megadóztatása, amivel a koronavírus-járvány által okozott válság európai kezelését is megoldaná. Röviden összefoglalva: a kormány által biztosított, különböző vállalkozásokat érintő mentőcsomagok költségvetési terheit a leggazdagabbak erősebb adóztatásával enyhítené, vagyonadón keresztül.

A videósorozat többi része megtekinthető a szakkollégium honlapján és Youtube-csatornáján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeseátültetés és házasság - Nobel-díjas professzorral interjúztak a Rajk Szakkollégium diákjaiHogyan lehet a legjobb eredményt elérni az élet olyan területein, ahol az ár nem megfelelő iránymutató? Alvin Roth egyebek mellett erről beszél a videóinterjú-sorozatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A legtöbb ember valamilyen kapcsolaton keresztül talál munkát”Matthew Jackson, a Stanford Egyetem professzora arról beszél a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában, hogy milyen szerepük van a hálózatoknak a oktatásban és a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Amikor egy nagy piacot akarsz bevenni, a befektetők túlzottan izgatottá válnak”Miért úsznak árral szemben a közép-európai gazdaságok, és mi áll a GameStop-őrület hátterében? Ezekről is beszél Aswath Damodaran a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kellenek demokratikus intézmények a jóléthez?A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatának első részében Daron Acemoglu beszél arról, miért nincs szinte sosem jólét demokratikus és nyílt intézményrendszer nélkül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állam egyenlőtlenség interjú rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.