Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. november 19. 17:30 Világ

Magyarország nem nyert a nagyhatalmak háborúján, bezzeg a csehek és a szlovákok

Bár az Egyesült Államok külkereskedelme elég látványosan átalakult a Kínával folytatott kereskedelmi háború miatt, Magyarország ebből nem tudott profitálni. Pedig lett volna miből, az ázsiai országból ugyanis az idei első kilenc hónapban 53 milliárd dollárral kevesebb termék érkezett az USA-ba, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően az amerikaiak kereskedelmi partnereinek jelentős részénél – köztük számos közép-európai ország esetében is – számottevően nőtt a tengerentúlra irányuló export. Itthon azonban nem, sőt euróban, illetve dollárban kifejezve kismértékben még csökkent is.

Átcímkézett Made in China

Még nyáron a japán Nomura nevű pénzintézet készített egy elemzést arról, hogy milyen hatásai voltak a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háborúnak. Korábban mi is többször írtuk a két nagyhatalom konfliktusáról, és arról, hogyan próbálják gazdaságukat több százmilliárdnyi áruforgalomra kivetett vámokkal védeni egymástól, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Nomura nyári elemzésében azt írta, hogy voltak olyan ágazatok, ahol a cégek árrése elbírta ezt, vagy be tudták a építeni a többletköltségeket az áraikba, míg mások a termelés áttelepítésével próbálták elkerülni a büntetővámokat. Sok esetben azonban az történt, hogy

az amerikai és a kínai vevők egyszerűen más országból szerezték be azokat a termékeket, amiket korábban egymástól vásároltak.

Már a Nomura is azt írta, hogy a kereskedelmi háború nagy nyertese Vietnam lehet, és ezt erősítik meg a Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának adatai is. A hivatal kimutatása szerint az idei első kilenc hónapban az Egyesült Államokba irányuló vietnami export több mint harmadával, 12,7 milliárd dollárral nőtt. Összehasonlításképpen, utóbbi a magyar GDP közel tizede, azaz nagyjából annyi, mint amennyi értéket a teljes ország öt hét alatt előállít.

Persze kérdés, hogy mindez mennyiben tud érdemben hozzájárulni a vietnami gazdaság növekedéséhez, hiszen hasonló esetekben bevett szokás a szankciókat egy harmadik ország beiktatásával elkerülni, és számos cikk született már arról, hogy itt is hasonló lehet a helyzet. Magyarul a kínaiak nem közvetlenül szállítanak az USA-ba, hanem előbb elviszik az adott terméket a szomszédos Vietnamba, esetleg átcsomagolják, majd már vietnami áruként adják el büntetővámok nélkül az Egyesült Államoknak. Így kerülték meg a törökök, a fehéroroszok vagy épp a szerbek segítségével egy időben az EU-ra kivetett orosz szankciókat is az érintettek.

Ennek viszont a közbenső ország gazdaságára nincs jelentős hatása, leegyszerűsítve annyival nő a GDP, amennyivel drágábban adják tovább az adott terméket. Persze a vietnamiaknak nem igazán lehet oka panaszra a dolog miatt: az ország gazdaság eléggé hasít, még a korábbi várakozásokat is felülmúlja a jelenleg durván 7 százalékos növekedés.

Rekorder szlovákok

Dollárban kifejezve egyébként még a vietnaminál is volt komolyabb növekedés, hiszen a mexikói export még ennél is 100 millió dollárral nagyobb mértékben emelkedett. Mivel azonban az USA és déli szomszédja között jóval aktívabb volt a külkereskedelem korábban is, arányaiban ez csak 5 százalék körüli gyarapodást jelent.

 

Arányaiban a legnagyobb növekedést egyébként Dél-Szudán hozta össze. Ők eddig 12 ezerszer nagyobb értékben szállítottak az idén az Egyesült Államokba, mint egy évvel korábban, de a két ország között korábban annyira kicsi volt a termékforgalom, hogy ez inkább csak érdekesség, jelentős hatása egyik ország gazdaságára sincs a hatalmas ugrásnak.

Az USA értelmezhető külkereskedelmi partnerei közül a legnagyobb növekedést arányaiban Szlovákia hozta össze.

Északi szomszédunk az idei első kilenc hónapban kétharmadával nagyobb értékben szállított a tengerentúlra, mint 2018 hasonló időszakában. A tavalyi 2,57 milliárd dollár után az idén ez 4,27 milliárdot jelentett, amivel fontosabb kereskedelmi partnerei lettek az Egyesült Államoknak, mint mi.

Persze ehhez az is kellett, hogy a magyar adat lényegében változatlan maradjon. Tőlünk tavaly január és szeptember között 3,79 milliárd dollárnyi terméket szállítottak az Egyesült Államokba, míg az idén ugyanebben a kilenc hónapban 20 millió dollárral kevesebbet. Arányaiban a KSH adatai is hasonló tendenciákat mutatnak*Még ha értékben van is különbség.. A magyar statisztikai hivatal egyelőre csak augusztusig összesítette a számokat, és eszerint forintban nagyjából stagnált, euróban pedig kismértékben csökkent az USA-ba irányuló kivitel.

Autó, mobil, turbina

A visszaeséssel nem vagyunk teljesen egyedül a régióban, de azokhoz az országok képest, amelyekhez mérni szeretjük magunkat, ez kifejezetten gyenge teljesítmény. Bár a szlovák érték kiugró, a többi V4 ország is növekedni tudott: Lengyelországban 5, a cseheknél pedig 11 százalékos gyarapodást mutatnak a számok. Szintén 10 százalékkal bővült az USA-ba irányuló szlovén export, és kismértében növelni tudták a kivitelt az osztrákok és a bosnyákok is. A szerbeknél, a románoknál és a bolgároknál viszont hozzánk hasonlóan visszaesés volt, sőt Romániában és Bulgáriában jóval jelentősebb, mint nálunk.

 

A régióból a legfontosabb exportcikkek egyébként – nem meglepő módon – az autóipari termékek (jellemzően maguk a kocsik), a különböző turbinák és a kommunikációs berendezések, például a vezetékes távközlési hálózatok részegységei és a mobiltelefonok. A szlovák kivitelnek például a háromnegyedét az autóipar adja, és a növekedést is annak köszönhetik, hogy a szektor az idén duplázni tudott. 

Magyarországon viszont épp ellenkezőleg: közel negyedével esett az autóipar amerikai kivitele.

Ez egyébként már mutatja, hogy véletlenül sem csak a kereskedelmi háború miatt volt átalakulás, hiszen pont az autóiparban a kínai-amerikai kapcsolatok annyira nem voltak jelentősek. Itt nagyjából 400 millió dollárnyi visszaesést hozott a két ország konfliktusa, aminél a szlovák bővülés önmagában négyszer nagyobb volt.

Ennek ellenére azért voltak olyan régiós országok, illetve cégek, amelyek ténylegesen profitálni tudtak a Kínát sújtó amerikai vámokból. Az egyik leginkább érintett szektor pont a távközlési berendezéseké volt, ilyenből az első kilenc hónapban 10 milliárd dollárnyival kevesebb érkezett az USA-ba a világ legnépesebb országából, mint 2018 hasonló időszakában. Mindeközben ezeknek a termékeknek a szlovák és a cseh exportja a tengerentúlra majdnem a háromszorosára nőtt, márpedig Csehország esetében ez 200 millió dolláros ugrást jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszalőnek a kínaiak a kereskedelmi háborúban, de magukat is eltalálhatjákKína azt tervezi, hogy június 1-jétől vámot vet ki több mint ötezer amerikai termékre, amelyek éves importja 60 milliárd dollár – jelentette be az ország pénzügyminisztériuma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHátrálnak az amerikaiak és a kínaiak a kereskedelmi háborúbólAz Egyesült Államok és Kína közel került egy olyan kereskedelmi megállapodás megkötéséhez, amelynek keretében Amerika eltörölné a vámok nagy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa nyerhet az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnHa sikerül kimaradnia a konfliktusból, az eurózóna gazdasága még nyerhet is a holland jegybank tanulmánya szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVáratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborújaOkosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre láthatóbb sebeket ejt Kínán a kereskedelmi háborúAz USA egyelőre sértetlen, Kína mutatói viszont máris romlani kezdtek a büntetővámok miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőleA kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

Világ export kereskedelmi háború Kína külkereskedelem Magyarország Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. november 21. 15:27 Világ

Gyorsan el fog dőlni, hogy Biden át tud-e vinni bármi érdemit

Korszakos átalakításokra készült Biden, de úgy tűnik, valami sokkal kisebbel kell beérnie. Lehet, hogy ez nincs is ellenére.

Hajdu Miklós
2020. november 20. 16:22 Világ

A magyar-lengyel vétó újabb csapás a járványt megszenvedő olasz és spanyol gazdaságnak

A magyar-lengyel blokád miatt késik a gazdaságélénkítő program indulása, ami főleg az olaszokat és a spanyolokat érinti rosszul.

Fontos

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. november 20. 06:42 Közélet, Vállalat

Közpénz milliárdokkal tömték ki az egyik leggazdagabb magyar körüli együtteseket, mégis összeomlottak

Nyolc előadó-művészeti szervezet a kultúr-tao rendszerben milliárdokat vett fel, majd elsorvadt, a NAV pedig költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz.

Ne hagyd ki