Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 7. 12:25 Világ

A lengyel boltzár sem hozza a várt eredményeket, de legalább bosszantja az embereket

Lengyelországban fokozatosan, 2018-2020 között szorítják vissza a vasárnapi nyitva tartást. Tavaly még csak havonta két vasárnap nem lehetett vásárolni a nagy üzletekben, jövőre azonban már csaknem teljes lesz a tiltás, és évente csak néhány kivételes vasárnap lehetnek majd nyitva a boltok.

A Lengyel Kereskedelmi Szövetség szerint az eddigi tapasztalatok elkeserítőek. A lengyelek szinte ugyanúgy reagáltak a korlátozásra, mint pár éve a magyarok: a többség elégedetlen a rendszerrel, és a vásárláshoz való jog korlátozásaként éli meg az intézkedést. A szövetség elnöke szerint a lakosságnak egyre kevésbé tetszik, hogy nem dönthet szabadon arról, hogy mikor és hol vásárol.

A lengyelek az egykori magyar célokhoz hasonlóan többek között azt szeretnék elérni, hogy az egészen kis, 100 négyzetméter alatti boltok piaci helyzete javuljon, ezek egyelőre nyitva tarthatnak vasárnap is.

A tapasztalatok szerint azonban a vásárlók nem mennek ezekbe a boltokba, inkább átszervezik az életüket, és más napokon vásárolnak.

A közepes méretű boltok jelentős részét kis- és közepes vállalkozók üzemeltetik, akiknek áll a befektetése az üzletben, és egyáltalán nem örülnek annak, hogy vasárnap nem tudnak árulni.

A nagy boltok jellemzően tőkeerősebbek, és olyan kampányokat indítottak, amelyekkel megpróbálják szombatra átcsatornázni a korábbi vasárnapi vásárlásokat. Ezzel a közepes piaci szereplők is alig tudják tartani a lépést, vagyis a boltzár eddigi nyertesei a kormány szándékaival szöges ellentétben a nagy láncok lettek.

A lengyel sajtó szerint azonban a szakminisztérium kitart a boltzár mellett, és csak annyit ígér, hogy alaposan felméri a kialakult helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kiskereskedelem Lengyelország vásárlás vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.