Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 25. 13:43 Világ

Újabb fontos embert tartóztattak le Trump kampánycsapatából

Rober Mueller, a Trump-orosz viszonyt vizsgáló különleges ügyész – pontosabban a vele dolgozó esküdtszék – vád alá helyezte és letartóztatta Roger Stone-t, a korábban Trumpnak dolgozó politikai provokátort. Első hallásra nem tűnik ez annyira fontos hírnek, de valójában az, a vádemelés szövege ugyanis megerősíti, hogy a Trump-féle kampánycsapat szorosan együttműködött a Hillary Clinton leveleit közzétevő Wikileaksszel.

A különleges ügyész hét pontban emelt vádat a híres politikai elintézőember ellen, többek között az igazságszolgáltatás akadályozása, hamis tanúzás és a tanúk befolyásolása miatt. Mueller kiemelte, hogy Stone 2016 nyarán rendszeres kapcsolatban volt Trump kampányembereivel (a Washington Post értesülései szerint konkrétan a Magyarországon is szívesen látott Steve Bannonnal), akiknek beszámolt arról, hogy hetente várható adagokban fogja közzétenni a Wikileaks a Clinton-kampányból az orosz hekkerek által megszerzett e-maileket. Az egyik adag e-mail megjelenése utána Stone üzenetet kapott Trumpéktól, azt írták neki:

Jól van, ügyes!

Vannak színes részletek is a vádemelésben (amit eredetiben itt lehet pdf-ben elolvasni). Az egyik tanút például a Keresztapa 2-ből ismert Frank Pentangeli történetének felidézésével igyekezett befolyásolni. (Pentangeli a filmben tanúzásra készül, de a Corleone család elhozza egy szicíliai rokonát a tárgyalóterembe, amivel sikeresen kizökkentik a szerepéből. Később a maffiacsalád arról is meggyőzi, hogy csak öngyilkossággal moshatja le a szégyent családjáról.)

Stone hivatalosan 2015. augusztusig volt tagja Trump csapatának, de informálisan ezt követően is a későbbi elnök tanácsadója maradt, illetve a nevében járt el. A kapcsolatuk pedig évtizedekre nyúlik vissza.

Stone eredetileg Nixon elnök “piszkos trükköket” bevető csapatában tanult bele a politikába, majd Ronald Reagan idején – egyébként éppen egy másik, börtönben ülő ex-Trump kampánytanácsadóval, Paul Manaforttal közösen – lerakta a mai washingtoni lobbirendszer alapjait, ahol szabad szemmel alig látható a korrupció és a legális lobbizás közötti különbség. Később a 2000-es amerikai elnökválasztást George W. Bush javára eldöntő floridai újraszámlálásban is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Stone már a kilencvenes években győzködte Trumpot arról, hogy érdemes lenne politikai pályára lépnie.

Akit valamivel mélyebben Stone életműve, érdemes ezt az egészen szórakoztató dokumentumfilmet megnézni.

Stone letartóztatásával még kevesebben maradtak Trump bizalmai emberei közül szabadlábon. Többek között Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, Paul Manafort kampánymenedzser és helyettese, Robert Gates, illetve Trump ügyvédje, Michael Cohen ellen már korábban vádat emelt Mueller. Sokan arra számítanak, hogy a következő dominó Trump fia, Donald Trump jr. lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump pornósztárokat lefizető ügyvédje bemutatta, hogyan nem szabad csinálni nagyban a korrupciótAki betartja a szabályokat, gyakorlatilag legálisan fizetheti le a politikusokat Washingtonban. De Michael Cohennek gyorsabban kellett a pénz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha Trump tényleg orosz ügynök?Zavarbaejtően sok jele van annak, hogy az USA-t egy mandzsúriai jelölt vezeti. Miért Putyin az egyetlen ember a Földön, akit soha nem kritizál?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrumpot a sarokba szorították az ügyészek, a történet csúnya része még csak most jönKiderült, hogy hemzsegtek a bűnözők az elnök környezetében, de ez még mindig csak a felvezetése a botránysorozatnak. A bukása mégis politikai kérdés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok robert mueller roger stone Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.