Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 25. 13:43 Világ

Újabb fontos embert tartóztattak le Trump kampánycsapatából

Rober Mueller, a Trump-orosz viszonyt vizsgáló különleges ügyész – pontosabban a vele dolgozó esküdtszék – vád alá helyezte és letartóztatta Roger Stone-t, a korábban Trumpnak dolgozó politikai provokátort. Első hallásra nem tűnik ez annyira fontos hírnek, de valójában az, a vádemelés szövege ugyanis megerősíti, hogy a Trump-féle kampánycsapat szorosan együttműködött a Hillary Clinton leveleit közzétevő Wikileaksszel.

A különleges ügyész hét pontban emelt vádat a híres politikai elintézőember ellen, többek között az igazságszolgáltatás akadályozása, hamis tanúzás és a tanúk befolyásolása miatt. Mueller kiemelte, hogy Stone 2016 nyarán rendszeres kapcsolatban volt Trump kampányembereivel (a Washington Post értesülései szerint konkrétan a Magyarországon is szívesen látott Steve Bannonnal), akiknek beszámolt arról, hogy hetente várható adagokban fogja közzétenni a Wikileaks a Clinton-kampányból az orosz hekkerek által megszerzett e-maileket. Az egyik adag e-mail megjelenése utána Stone üzenetet kapott Trumpéktól, azt írták neki:

Jól van, ügyes!

Vannak színes részletek is a vádemelésben (amit eredetiben itt lehet pdf-ben elolvasni). Az egyik tanút például a Keresztapa 2-ből ismert Frank Pentangeli történetének felidézésével igyekezett befolyásolni. (Pentangeli a filmben tanúzásra készül, de a Corleone család elhozza egy szicíliai rokonát a tárgyalóterembe, amivel sikeresen kizökkentik a szerepéből. Később a maffiacsalád arról is meggyőzi, hogy csak öngyilkossággal moshatja le a szégyent családjáról.)

Stone hivatalosan 2015. augusztusig volt tagja Trump csapatának, de informálisan ezt követően is a későbbi elnök tanácsadója maradt, illetve a nevében járt el. A kapcsolatuk pedig évtizedekre nyúlik vissza.

Stone eredetileg Nixon elnök “piszkos trükköket” bevető csapatában tanult bele a politikába, majd Ronald Reagan idején – egyébként éppen egy másik, börtönben ülő ex-Trump kampánytanácsadóval, Paul Manaforttal közösen – lerakta a mai washingtoni lobbirendszer alapjait, ahol szabad szemmel alig látható a korrupció és a legális lobbizás közötti különbség. Később a 2000-es amerikai elnökválasztást George W. Bush javára eldöntő floridai újraszámlálásban is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Stone már a kilencvenes években győzködte Trumpot arról, hogy érdemes lenne politikai pályára lépnie.

Akit valamivel mélyebben Stone életműve, érdemes ezt az egészen szórakoztató dokumentumfilmet megnézni.

Stone letartóztatásával még kevesebben maradtak Trump bizalmai emberei közül szabadlábon. Többek között Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, Paul Manafort kampánymenedzser és helyettese, Robert Gates, illetve Trump ügyvédje, Michael Cohen ellen már korábban vádat emelt Mueller. Sokan arra számítanak, hogy a következő dominó Trump fia, Donald Trump jr. lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump pornósztárokat lefizető ügyvédje bemutatta, hogyan nem szabad csinálni nagyban a korrupciótAki betartja a szabályokat, gyakorlatilag legálisan fizetheti le a politikusokat Washingtonban. De Michael Cohennek gyorsabban kellett a pénz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha Trump tényleg orosz ügynök?Zavarbaejtően sok jele van annak, hogy az USA-t egy mandzsúriai jelölt vezeti. Miért Putyin az egyetlen ember a Földön, akit soha nem kritizál?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrumpot a sarokba szorították az ügyészek, a történet csúnya része még csak most jönKiderült, hogy hemzsegtek a bűnözők az elnök környezetében, de ez még mindig csak a felvezetése a botránysorozatnak. A bukása mégis politikai kérdés.

Világ egyesült államok robert mueller roger stone Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Nem kizárt, hogy Jeffrey Epstein a legprofibb hivatásos zsarolóként szerezte bevételeit. Most összeomolhat a kártyavár.

Fabók Bálint
2019. július 13. 11:59 Világ

A Földközi-tenger annyira szennyezett, hogy megfeketedett halakat fognak ki belőle

Ez a világon az egyik legszennyezettebb tenger, Korzikánál egy több tucat kilométer hosszú egybefüggő szemétsziget is összeállt.

Váczi István
2019. július 11. 17:56 Világ

Salátaszedő robotot építettek, már csak fel kell gyorsítani

Egy robot számára nagyon komplikált a salátaszüret, de a nehezét már megoldották a fejlesztők.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.