Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 29. 11:57 Világ

Abban mindenki egyetért, hogy gazdasági katasztrófa készülődik Nagy-Britanniában

Miközben a brit kormány már kialkudta a maga Brexit-megállapodását, és csekély eséllyel próbálja majd decemberben áttolni a brit parlamenten, több elemzés is megjelent a napokban a különböző EU-kilépési forgatókönyvek lehetséges gazdasági hatásairól. Ami közös bennük: mindegyik nagyon borúsan látja az esélyeket, és nagyjából semmi előnyét nem látja annak a kilépési folyamatnak, ami már több mint két éve teljes mértékben lefoglalja a brit közéletet.

A legnagyobb visszhangot a Bank of England, azaz a brit jegybank elemzése váltotta ki, amely a megállapodás elmaradása esetén egy azonnali gazdasági összeomlást jósolt 2019 második felére, méghozzá akkorát, ami mellett eltörpült a 2008-as gazdasági válság hatása is. A fél év alatt elszenvedett 10 százalék körüli GDP-visszaesés a görög gazdaság utóbbi évtizedben tapasztalt mélyrepülését, vagy a Szovjetúnió szétesését idézi, békeidőkben nincs párhuzam egy nagy fejlett ország ilyen mértékű visszaesésére. A BoE ezen túl duplázódó munkanélküliségre, az értékének negyedét elvesztő fontra, elszálló inflációra és összeomló ingatlanárakra számít a megállapodás elmaradása esetén, és azt is egyértelművé teszi, hogy bent maradáshoz képest az összes több forgatókönyv is árt a brit gazdaságnak. A bankoknak viszont van elég tőkéje ahhoz a BoE szerint, hogy a legrosszabb forgatókönyvet is átvészeljék.

Hasonló mértékű visszaesést vár a brit kormány elemzése is évtizedes időtávon, de szerintük csak fokozatosan, 15 év alatt éri el a megállapodás nélküli kilépés a 10,7 százalékos negatív GDP-hatást. A Brexit levezénylésére létrejött kormány saját elemzésének érdekessége, hogy az összes vizsgált Brexit-forgatókönyv esetén szegényebbnek jósolja az országot. A kormány elemzése szerint egyébként minél jobban korlátozzák a bevándorlást az európai országokból, annál jobban visszaesik a gazdaság. Igaz, ez a héten megjelent elemzés éppen azt az irányt nem számszerűsíti, amit Theresa May az EU-val letárgyalt, azt viszont igen, amit az EU korábban visszautasított (ez volt az a brit javaslat, amit “megesszük a tortát, és meg is tartjuk” címen emlegettek).

Ezekhez az jóslatokhoz képest egészen visszafogott a független NIESR kutatóintézet (pdf), amely 2-4 százalék körüli veszteséget lát előre a különböző kilépési forgatókönyvek esetén. A London School of Economics intézeteként működő CEP (pdf) szintén azt tartja valószínűnek, hogy Nagy-Britannia hosszú távon sokkal szegényebb lesz a nyugat-európai országoknál, ráadásul az attól függetlenül így lesz, hogy konkrétan milyen formában lépnek ki. Az elemzésekben közös, hogy a bevándorlás korlátozása mellett a vámok és nem tarifajellegű akadályok növekedésétől és szolgáltató szektor valószínű áttelepülésétől is súlyosan negatív gazdasági hatásokat várnak.

Maga a Brexit-ügy egyébként úgy áll, hogy a brit parlament alsóházának rá kellene bólintania a kormány és az EU megállapodására, ami a mostani erőviszonyok mellett – mint ahogy a Guardian remek kalkulátorával lejátszható – matematikai képtelenség. Ha csak nem tudja May maga mellé állítani az összes konzervatív képviselőt, aki az ő bukásában, vagy a megállapodás nélküli kilépésben érdekelt. Ez nem tűnik valószínűnek, ezért a legújabb fejlemény az volt, hogy a héten jelezte May stábja, hogy a képviselők szavazhatnak majd a megállapodásról módosításokkal is. Ha a valószínűség nem is nagy, de még mindig elképzelhető, hogy új választásokat írjanak ki a kérdésről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit nagy-britannia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.