Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 14. 13:31 Világ

A brit miniszterelnök megállapodott a Brexit elkenéséről, már csak a pártjával kell elfogadtatnia

Tegnap éjjel megszületett a várva várt Brexit-megállapodás Brüsszelben, ami lényegében brit kapitulációval ért fel. Theresa May tárgyalója ugyanis beleegyezett, hogy Nagy-Britannia benne maradjon az Európai Unió legfontosabb pillérének számító vámunióban. Ezzel az a fő gond, hogy a brit uniós kilépés leghangosabb pártolói nagy eséllyel elfogadhatatlannak tartanának egy ilyen megállapodást.

May előbb kormányát igyekszik felsorakoztatni az előzetes – a hírek szerint 400-600 oldalas – megállapodás mögött, és ha ezt megszerzi, akkor heteken belül jöhet a parlamenti szavazás. A brit politika ismerői szerint ez utóbbi lehet a magasabb léc, a konzervatív frakcióban ugyanis sok olyan képviselő ül, aki elfogadhatatlannak tartana egy ilyen megállapodást. Ha a parlament elutasítja a szöveget, akkor sok minden történhet: May bukása, megállapodás nélküli kilépés, de akár új népszavazás is elképzelhető.

A megoldhatatlannak tűnő probléma, ami miatt a tárgyalások hetek óta egy helyben toporogtak, az ír szárazföldi határ kérdése volt. Azt ugyanis nem lehetett megoldani, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországból ellenőrzés nélkül át lehessen járni Írországba, viszont a britek kiszakadjanak az európai vámunióból. (Természetesen az sem volt opció az ír kérdésben, hogy Észak-Írország és Nagy-Britannia közé húzzanak fel vámakadályokat, hiszen ebben az esetben megint csak a brit szuverenitás sérülne.)

Ha viszont benne maradnak a vámunióban, akkor teljesen értelmetlen az egész Brexit-projekt: Nagy-Britannia nem nyeri vissza szuverenitását a kereskedelmi ügyekben – egészen a gazdasági szabályozás részletkérdéseiig -, és nem kezdhet új szabadkereskedelmi tárgyalásokba sem. Nem csoda, hogy az EU-s tisztviselők arról beszéltek a megállapodás után, hogy minden rendben, továbbra is EU-nál lesznek a végső döntések az igazán fontos kérdésekben.

Az ügyet ráadásul klasszikus megoldással kenik el: az előzetes megállapodás szerint 2020-ig maradna az Egyesült Királyság az európai vámunióban, hacsak “nem merül fel addig valami jobb ötlet”. Amíg részei maradnak a kiterjesztett európai kereskedelmi keretrendszernek – viszont az EU előnyeit, például a döntésbe való beleszólást, nem élvezik -, addig fizetnie is kell a brit államnak évi 13 milliárd eurót.

Az nem teljesen világos, hogy mi lesz a személyek szabad mozgásával, ami az EU – közös piac melletti – másik legfontosabb pillére. May szerint a megállapodás visszaadja a briteknek a bevándorlás szabályozásának lehetőségét (de nyugtatta a brit állampolgárokat, hogy nekik belátható ideig nem lesz szükségük vízumra, ha európai országokba utaznának), konzervatív kritikusai szerint viszont nem.

Egy hónapja hosszabban beszélgettünk a Brexit hátteréről podcastunkban:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnakAz EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Brexit nagy-britannia theresa may Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.