Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 26. 20:38 Világ

Az amerikai gazdaság tizedét leradírozhatja az éghajlatváltozás, méghozzá Trump tudósai szerint

A hírszempontból lehető leginkább halott időpontban, a hálaadás utáni fekete péntek délutánján hozták nyilvánosságra az éghajlatváltozás hatásait összegző nagy elemzést (NCA 2018), ami az amerikai állami intézményrendszer tudományos műhelyeinek megítélését összegzi. Nem csoda, hogy a politikai álláspontként az egész éghajlatváltozást tagadó és gúnyoló, de legjobb esetben is relativizáló Trump-kormányzat el akarta dugni az egészen lesújtó jóslatokat megfogalmazó jelentést.

Az 1700 oldalas jelentésen összesen háromszáz tudós dolgozott, akik 13 amerikai intézményben dolgoznak. Az éghajlatváltozás okainak kérdéseivel most nem foglalkoztak, ezt a jelentés tavalyi első kötete szedte össze; a mostaniban a folyamat emberi életre gyakorolt hatásaival foglalkoztak.

A fókusz természetesen az amerikai állampolgárokon van, de a jelentés folyamatosan beleütközik a valóságba, miszerint az USA ökológiáját, gazdaságát, élelmiszer-rendszerét nem lehet önmagában felfogni, túlságosan globalizálódott már ehhez a világ. Ezért egy komplex rendszert javasolnak, amiben a társadalmat fenntartó infrastruktúra különböző részeinek egymásra gyakorolt hatását kell figyelembe venni.

A tudományos konszenzus nem változott meg az előző, 2014-es elemzéshez képest, de a legnagyobb újdonság, hogy több dolog, ami abban még jóslatként szerepelt, mára gyakorlatilag valóra vált. Áradások, szárazságok, erdőtüzek, hurrikánok és más szokatlan időjárási jelenségek mind tagadhatatlanul gyakoribbak lettek az Egyesült Államokban, ahogy a világ más részein is.

 

Most viszont már jóval pontosabban meg tudják becsülni, hogy különböző fokú melegedés milyen gazdasági károkkal járna. Az extrém időjárás, a tengerszint emelkedése és az emelkedő átlaghőmérséklet egyre nagyobb nyomást fog gyakorolni az Egyesült Államok infrastruktúrájára és a munka termelékenységére. A mezőgazdaság, a halászat és a turizmus a többinél hamarabb érezheti meg a változást, de az energetikában és a nemzetközi kereskedelemben is nagy kihívások lesznek.

Mérsékeltebb esetben is évi százmilliárd dollár nagyságrendű költségekkel (részben károkkal, részben termelés-kieséssel) kell számolni, ami az egyre eladósodottabb USA-ban most nem tűnik könnyen kigazdálkodhatónak. De ha tovább emelkedik széndioxid-kibocsátás, akár csak a jelenlegi tempóban is, akkor felmérhetetlen, az egész rendszer összeomlásával fenyegető költségek jöhetnek. Ha évente elviszi a GDP tizedét a kezelhetetlen időjárás, mint a jelentés a legextrémebb esetben jósolja, az mindenképpen összeomlás-közeli helyzethez fog vezetni.

Baloldalt a széndioxid-kibocsátás hatására végbemenő felmelegedést látjuk három forgatókönyv szerint, jobbra pedig az amerikai GDP-re 2090-ben gyakorolt becsült éves hatásokat.

De akkor miért nem oldják meg ezt az egészet? A probléma természetesen ugyanaz, mint évtizedek óta: nem jók a jelenbeli ösztönzők. A széndioxiod-kibocsátásmentes gazdaság létrehozásához óriási előrehozott beruházásra lenne szükség, miközben ennek a jótékony hatásait évtizedek múlva köszönhetnénk csak meg magunktól. Ha elmaradtak ezek a beruházások, akkor egy idő után kétségbevonhatatlanul érezni fogjuk a negatív hatásokat, csakhogy addigra már rég késő lesz az éghajlatváltozás megelőzéséhez. Ezért lassan áthelyeződik a figyelem az éghajlatváltozás elkerüléséről a megváltozott éghajlattal való együttélésre, az új körülményekhez való adaptációra.

A Trump-kormányzat természetesen elhatárolódott saját jelentésétől, az egyik tanácsadó szerint a “mély államban” bujkáló, arctalan bürokraták félrevezető állításairól van szó. Trump maga pedig pusztán annyit mondott a jelentésről érdeklődő újságíróknak, hogy “nem hiszem el”.

Ennek ellenére a Fehér Ház nem gyakorolt nyomást a készítőire, és nem is nyúltak bele a jelentés megállapításaiba, állítják a jelentés készítői. (A jelentés elkészítését egyébként négyévente teszi kötelezővé egy még 1990-ben hozott törvény, ezért a megjelenését nem is lehetett volna megakadályozni.) A New York Times cikke szerint emögött gyakorlatias kalkuláció van, az elnök környezetében ugyanis úgy gondolják, hogy Trump szavazóit amúgy sem érdekli, hogy az elnök teljesen más tényeket állít, mint amit az amerikai államnak dolgozó tudósok kezelnek valóságként.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorábban teheti tönkre az életünket a klímaváltozás az ENSZ új jelentése szerint, mint eddig gondoltukHa nem változtatunk, már 2040-re komoly válság lesz a Földön a klímaváltozás miatt. Úgy tűnik, a 1,5 fokos felmelegedés lesz az új küszöb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tudósok szerint is készülni kell a megszokott világunk végéreA mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlat éghajlatváltozás klímaváltozás környezetszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.