Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. november 10. 12:27 Világ

A magyarok háromnegyede aggódik a klímaváltozás miatt

Magyarországon az emberek kevesebb mint fele gondolja csak, hogy a klímaváltozást az emberiség okozza, de több mint háromnegyedük aggódik miatta – derült ki egy friss felmérésből, amit az ENSZ decemberben megrendezendő éves nemzetközi klímakonferenciája (COP24) előtt készítettek.

A felmérés az Európai Beruházási Bank (EIB) megbízásából készült, most először, és a YouGov brit közvélemény-kutató cég végezte el 25 ezer, köztük ezer magyar állampolgár megkérdezésével.

Az eredmények szerint Európában jelentős az észak-dél megosztottság a klímaváltozásról való vélekedés tekintetében. A dél-európaiak kifejezetten aggódnak az éghajlatváltozás következményei miatt és sokkal inkább közeli fenyegetésnek érzik, mint északi társaik, akik kevésbé vannak meggyőződve róla, hogy az emberi tevékenységek katalizálják ezt a klímaváltozás folyamatát.

Magyarország valahol a középmezőnyben helyezkedik el, nálunk a megkérdezettek 48 százaléka gondolja, hogy az emberek okozzák az éghajlatváltozást.

A legtöbben az olaszok, a szlovákok, a spanyolok, a portugálok és a görögök, míg legkevesebben az észtek, a lettek, a hollandok, a litvánok és a belgák gondolják, hogy az emberiségnek köze van a klímaváltozás folyamatához.

 

A legtöbb tagországban ugyanakkor a többség egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozás már most is veszélyt jelent. A legtöbben Portugáliában, Szlovéniában, Cipruson és Spanyolországban látják így. A legkevesebben Hollandiában látják aktuális veszélynek az éghajlatváltozást, ahol csak 38 százalék vélekedett így. Magyarország ez esetben is a középmezőnyben van, a megkérdezettek 52 százaléka látja úgy, hogy már ma is veszélyt jelent ránk a globális felmelegedés.

 

Észtország kivételével ugyanakkor minden tagállamban aggódnak miatta: Portugáliában, Cipruson és Görögországban a megkérdezettek több mint 90 százaléka, míg Magyarországon 76 százalék.

 

A felmérésben az uniós nézeteket az amerikai és a kínai vélekedéssel is összevetették, amelyből kiderült, hogy az európaiak jobban aggódnak a klímaváltozás miatt, mint amerikai és kínai társaik. Emellett az eredményekből az is kijött, hogy az amerikaiak között vannak a legtöbben, akik nem hisznek benne vagy megkérdőjelezik a klímaváltozást (14 százalék). Az EU-ban ezen állampolgárok aránya 7, míg Kínában csak 3 százalék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás ensz klímaváltozás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.