Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 20. 13:02 Vállalat

A magyar vásárlóerő és a hagyományos cipőkereskedelem válságáról is árulkodik a Salamander kivonulása

A hagyományos kiskereskedelmi üzleti modellek problémáiról legalább annyira árulkodik a német Salamander cipőkereskedő magyarországi kivonulása, mint a lakossági kereslet kiszáradása miatti általános kiskereskedelmi pangásról.

Mi történt? A Salamander cipőáruházlánc szerdán Facebook-posztban jelentette be, hogy bezárja az összes boltját, és kivonul Magyarországról, egyben az összes termékét leárazva végkiárusításba kezd.

Számokban: a magyar piacon a rendszerváltás óta jelen lévő német tulajdonú cég az elmúlt öt év mindegyikében veszteségesen működött.

  • Habár 2022-re a cég árbevétele visszakapaszkodott oda, ahol a covid első évének zuhanása előtt volt, a tavalyi 181 milliós vesztesége még mindig jóval masszívabb volt, mint a 2020 előtti évek veszteségei.
  • 19 bolt zár be hamarosan, amelyből 13 budapesti, az áruházlánc 83 főt foglalkoztatott összesen.
 

Tágabb kontextus: a kivonulás közvetlen hátterében a német anyacég, az Ara Group pénzügyi problémái állnak, a Salamander átszervezése után ők az Ara Shoes nevű márkájukra szeretnének koncentrálni.

  • A cég Ausztria mellett a magyar, a cseh és a szlovák piacról is kivonul, Németországban pedig átszervezik, és új tulajdonost keresnek az áruházláncnak – írta az osztrák Der Standard június végén.
  • Nem ez a németországi Salamander első csődeljárása, 2009-ben ugyanis az Ara Group éppen egy ilyen után vette meg a céget az előző tulajdonosától az Rtl.de cikke szerint.

Igen, de: az anyacég problémái a cipőkiskereskedelem általánosabb problémáival vannak összefüggésben.

  • Csaknem az összes piaci szereplő megszenvedte a járványt, most pedig a magas infláció miatt visszaeső kereslet okoz kihívást – jegyezte meg a Der Standard cikke.
  • De olyan hosszú távú trendek is nehezíti a cipőkereskedők helyzetét, mint az online szereplők erősödése, valamint hogy a ruha- és sportszerkereskedők is agresszívabban nyomulnak be a piacaikra.

Felülnézet: a járvány utáni időszak számos kiskereskedelmi szegmens erőviszonyait forgatta fel, és ez alól a ruházati és cipőboltok sem jelentettek kivételt. Ahogy arról nemrég a Pénzcentrum.hu részletesebben is írt, 2019 és 2022 között az ilyen boltok csaknem ötöde zárt be.

  • Pedig az átlagos inflációhoz képest a cipők drágulása nem volt kiemelkedő, a KSH „lábbeli” kategóriában 2022-ben 4,8 százalékos drágulást mért, így inkább arról van szó, hogy a lakosság a cipővásárlás elhalasztásával próbálja ellensúlyozni más kiadásainak emelkedését.

Mi várható? A statisztikai hivatal adatai szerint májusban 12,3 százalékkal csökkent a boltok forgalma Magyarországon, a textil, ruházati és lábbeli üzletek forgalma pedig ennél is jobban, körülbelül 16 százalékkal.

  • Utóbbi kategóriában a visszaesés májusban már a hatodik hónapja tartott ki, és az előrejelzések szerint csak az év végén stabilizálódhat a lakosság vásárlóereje.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorban jönnek a vészjósló adatok, hogy lesz ebből magyar kilábalás?Utoljára 2008-2009-ben volt ilyen sokáig recesszióban a gazdaság, és több mutató is a szenvedés folytatódására utal. Az elemzők mégis fordulatot várnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyasmi történt a magyar gazdasággal, amire régóta nem volt példa: elfogyott a pénzNegatív spirálban a magyar gazdaság: a lakosságnak, a cégeknek és az államnak is fogyóban a pénze. Mik ennek a jelei és miért újszerű ez a helyzet? G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat infláció kiskereskedelem németország online kiskereskedelem salamander vásárlóerő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.