Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 24. 04:34 Podcast

Olyasmi történt a magyar gazdasággal, amire régóta nem volt példa: elfogyott a pénz

A lakosság fogyasztása láthatóan csökken, a kormányzat lehetőségei korlátozottak, a beruházásokat pedig a magas kamatok vetik vissza. Tulajdonképpen nem tud más növekedni, mint az export, szóval valószínűleg azok az iparágak tudnak most és talán középtávon is jól teljesíteni, amelyek exportra termelnek. Amelyek a belső piacra, azok valószínűleg nehézségekkel fognak szembesülni, és ezek nagyobb arányban vannak magyar tulajdonban – mondta Jandó Zoltán az e heti, évadzáró G7 Podcastban.

Az elmúlt hetekben egymást követték az olyan adatközlések, amik alapján a magyar gazdaság negatív spirálja rajzolódik ki. A reálbércsökkenés miatt a lakosság visszafogja a fogyasztását, a kereslet eltűnése miatt pedig a belső piacra termelő cégek és és a szolgáltatószektor szenved. Eközben az állam is forráshiánnyal küzd, részben a gazdasági helyzet, részben az EU-s pénzek hiánya miatt. És habár a magyar gazdaság 2020 óta tartó időszakában már sok mindent láttunk, ez a helyzet mégis több szempontból is újszerű, és hogy pontosan miben, azt a G7 Podcast e heti adásában a szerkesztőség tagjaival beszéltük végig.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Az infláció hatása a lakossági fogyasztásra talán a kiskereskedelemben látható a legjobban. Itt az látszik, hogy az emberek jó ideje többet költenek, de ezért kevesebbet kapnak.

Az elmúlt évben az infláció hajtotta a többletköltést, és ha a hatás eltűnik, csak az fog számíti, hogy mennyit vásárolunk, és ez most látványosan kevesebb

– mondta erről Jandó Zoltán. 

A G7 és a Reacty Digital közös felméréséből az derült ki, hogy az elmúlt hat hónapoban a megkérdezettek 40 százalékának nem nőtt, 18 százalékuknak pedig csökkent a jöveldeme. “Ha figyelmbe vesszük, hogy ebben az időszakban 8 százalék körüli infláció volt, akkor azt mondhatjuk, hogy a magyar lakosság több mint felének rosszabb az anyagi helyzete, mint 6 hónappal ezelőtt – mondta Torontáli Zoltán.

A lakossági fogyasztás visszaesése a magas kamatokkal, az EU-s pénzek kiesésével és az állami beruházások letekerésével együtt szinte minden iparágat negatívan érinte a magyar gazdaságban.

Ha éves összehasonlításban nézzük, akkor az iparágak közül tulajdonképpen csak az autóipar és az ehhez kapcsolódó beszállítói kör mutat növekedést, és jellemzőek ezek multik, amelyek exportálnak is. És ami nagyon látványos, hogy az összes többi csökken

– mondta erről Torontáli Zoltán.

A beszélgetésben ezek kívül szó volt még arról is, hogy:

  • mennyire jelent meglepetést, hogy mostanra fulladt ki a lakossági kereslet, és nem korábban,
  • mi köze volt a földgáz drágulásához, 
  • és hogy milyen következményei lehetnek ennek a gazdasági helyzetnek a kormányhoz közeli gazdasági körökben és a nagypolitikában.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakosok vagy a politikusok érdekét szolgálja valójában a nemzeti konzultáció és a Budapesti Lakógyűlés?Ha átlátható és jól szabályozott demokratikus innovációkkal próbálkoznak a politikusok, mélyülhet a demokrácia - mondta Oross Dániel, a téma kutatója a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államnak is megérné felpörgetni az itthoni ingatlanfelújításokatAz energiaválság miatt számos ország kapcsolt rá az épületfelújításokra, amellyel a földgázfüggőséget is csökkenteni lehet. De mi a helyzet ezzel itthon? G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiaconA koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenetHabár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTermálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználásJobb állami szabályozással és alacsony kockázatú beruházásukkal olcsóbb is lehetne a távfűtés hosszú távon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közéMagyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz most nem az a helyzet, amikor a tanári teljesítménymérésre kéne helyezni a hangsúlytHogyan alakult át a tanárképzés, és miért béremeléssel kellene kezdeni a pálya vonzóvá tételét? A 28. óra vendége Csapodi Csaba, az ELTE Tanárképző Központ főigazgató-helyettese.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közéMagyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast bérek fogyasztás földgáz infláció magyar gazdaság pénz Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.