Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 29. 04:34 Podcast

Dübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közé

A kutatásom arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor azt mondjuk, hogy összeszerelő üzem, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak az autógyártás van, hanem ott van egyszerűen szólva a Váci út, és az ehhez kapcsolódó üzleti szolgáltatások is – mondta Csontos Tamás a G7 Podcast e heti adásában.

A magyar gazdaságról gyakran szoktuk mondani, hogy összeszerelő üzem, ahová legnagyobb részben a német ipar legfontosabb szereplői és más nagy multinacionális gyártócégek az alacsonyabb hozzáadott értékű, összeszerelő munkát szervezik ki.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ugyanakkor ez a megközelítés túlságosan leegyszerűsítő: Csontos Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem doktoranduszának kutatása alapján a magyar gazdaságban 2011 után – Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – a magas produktivitású szolgáltató ágazatok lettek meghatározóak, mint amilyen például az infokommunikációs ágazat, a szakmai tudományos és műszaki tevékenységek, illetve az adminisztratív szolgáltató tevékenységek.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast-appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Magyarországra fókuszálva azt lehet mondani, hogy a régióba illeszkedik a modellünk, és leginkább cseh-lengyel irányban, de annyiban árnyalja a kutatás az összeszerelő üzem koncepcióját, hogy a szolgáltatások szerepe is fontos. Természetesen ott van a közúti és egyéb járműgyártás a húzóágazatok között, de ez sem eltérő a régiótól: Csehországban, Lengyelországban és egyébként már Romániában is ott van, tehát ebben is illeszkedünk a régiós felzárkózási modellbe

– mondta.

Magyarországon a 2000 és 2007 közti időszakhoz képest az öt legfontosabb húzóágazat közül kettő stabil maradt, ez a járműipar és az információ és kommunikáció. Viszont három ágazatban is volt változás, ami miatt a feldolgozóipari orientáció helyett a szolgáltatószektor felé mozdult a magyar gazdaság. Kikerült a húzóágazatok közül például a villamosberendezések gyártása, de bekerültek a szakmai tudományos műszaki tevékenységek vagy az adminisztratív szolgáltatások, tehát gyakorlatilag az üzleti szolgáltatásokhoz, shared service centerekhez (SSC) kapcsolódó szektorok.

A tanulmány a felzárkózási esélyek szempontjából meghatározó munkatermelékenység változását is vizsgálta. „A válság után a munkatermelékenység nem nőtt, azt lehet mondani, hogy egy alacsonyabb termelékenységű pályára állt be a magyar gazdaság” – mondta Csontos Tamás, hozzátéve, hogy ez azért is volt így, mert a hozzáadott érték növekedésének mértékét meghaladta a foglalkoztatottság bővülésének mértéke ebben az időszakban.

Ami kijön a kutatásomból, hogy a régióhoz és az előző időszakhoz képest is az a kihívás a következő évtizedben, hogy – megtartva természetesen a foglalkoztatási sikereket -, hatékonyabban dolgozzunk

– mondta.

A beszélgetésben ezeken kívül szó volt még arról is, hogy:

  • miért fontos tudni, hogy a régió országai és Magyarország milyen kapitalizmusváltozatot képviselnek;
  • hogyan lehet csoportosítani a húzóágazatok alapján a kelet-közép-európai régió 11 országát;
  • lehetséges-e még a 2020-as években ipari nemzeti bajnokokra támaszkodva felzárkózni, vagy már csak a szolgáltatószektor tudja megalapozni a világgazdasági elithez való csatlakozást.

Egy szorosan kapcsolódó és egy beszélgetésben hivatkozott G7-cikk:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokan szeretnének nemzeti bajnokokat, de ez egyre kevésbé reálisA dél-koreai fejlődési recept sok helyen, így Magyarországon is népszerű, de a világgazdaság átalakulása és a technológiai fejlődés miatt a nemzeti tőke és nemzeti bajnokok kitermelése egyre kevésbé célravezető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA csendes magyar sikerágazat, ahol 1,8 milliós havi átlagbér is előfordulHat év alatt duplájára nőtt a multik itteni irodáinak hozzáadott értéke, száz magyar diplomásból négy már szolgáltatóközpontban dolgozik.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi az, hogy jól járhatott Trianonnal a magyar gazdasági elit?Trianon után a határon túlra került magyar gazdasági elit sokkal inkább megőrizte a befolyását, mint arra emlékezni szoktunk. Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsóbbá és kiszámíthatóbbá tehetik az atomenergiát a moduláris erőművekLengyelország és Románia már a legújabb moduláris technológia hasznosításán dolgozik, amivel akár a paksi fejlesztéseket is előzhetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik - a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjukTechnológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetéseVeszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatátOsztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra építHogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon csúszhatnak a legtöbben szegénységbe az egész EU-ban a magasabb infláció miattMiért ilyen magas az infláció itthon, és miért ilyen nagy a jövedelmi alapú inflációs egyenlőtlenség? Hogyan hat a drágulás a szegénységre? A G7 Podcast vendége Menyhért Bálint közgazdász volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a kevés pénz, hanem a rossz működés a magyar állam fő gondjaTúl sokat akarja a gazdaságot irányítani, túl keveset akarja az emberi erőforrást fejleszteni a magyar állam - G7 Podcast Bíró-Nagy Andrással és Filippov Gáborral.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódértVan remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapjánDrónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast felzárkózás húzóágazat ipar kapitalizmus ssc szolgáltatás újraiparosítás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.