Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 4. 04:34 Podcast

Miért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora a gond, mindig azzal kezdtem anno, hogy attól függ. Teljesen kiszámíthatatlan volt az időjárásfaktor, és mázlink volt. Persze voltak óvintézkedések, és nagyon gyorsan felépült egy viszonylag jó, konzisztensnek mondható európai stratégia, jöttek a válaszreakciók az ipari szereplők, a nagyfogyasztók, a szakpolitika részéről, ugyanakkor ezzel párhuzamosan ritka enyhe tél volt. Nem mellesleg ennek is köszönhető, hogy 60 euró/megawattóra alá esett be a földgáz ára.

Figyelembe véve, hogy klímaváltozás van, azért nem feltétlenül váratlan forgatókönyv valósult meg, de nyilván a legrosszabbra kellett felkészülni. Ezért nem gondolom, hogy haragudni kéne a korábbi önmagunkra, hogy ilyen radikális döntések születtek meg – mondta Szabó John a G7 Podcast e heti adásában.

A műsort a lenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

2023 elején úgy tűnik, hogy jelentősen enyhült az energiaválság a tavaly nyári és őszi helyzethez képest. És habár a földgáz ára az elmúlt hetekben a háború előtti szintre csökkent, még mindig sokszorosa annak, ahol a 2022 előtti években volt. A G7 Podcastban Szabó Johnnal, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Világgazdasági Intézetének kutatójával és Jandó Zoltánnal, a G7 újságírójával az energiaválság elmúlt fél-egy évének alakulását és az előttünk álló kihívásokat beszéltük át.

Jandó Zoltán szerint az elmúlt hónapok legnagyobb meglepetése az alkalmazkodás üteme volt, és ezen belül is főleg a keresleti oldalé. Az kérdéses, hogy ebből a fogyasztáscsökkenésből mi tartható fönt, de kicsit szélesebb perspektívában az látszik, hogy azért elég erős mozgástér van a kereslet visszafogásában.

Hiába beszélünk most már évtizedes távlatban a klímaváltozásról és arról, hogy a fosszilis energiahordozóknak a fogyasztását milyen mértékben kellene csökkenteni, ez a gáznál egyértelműen nem történt meg. És jött egy olyan helyzet, ami egy átlagember számára sokkal megfoghatóbb, mint egy ilyen térben és időben nagyon távoli fenyegetettség. És sokkal gyorsabban rá lehetett venni az embereket, az államot, meg tulajdonképpen minden piaci szereplőt arra, hogy a fogyasztását visszafogja

– mondta.

Az elmúlt hónap trendjei alapján erősen felmerül a politika felelőssége is, hiszen a döntéshozók feladata, hogy ha a lakosság, a fogyasztók rosszul érzékelik valaminek a kockázatát vagy a hasznosságát, akkor annak a fogyasztását csökkentsék vagy növeljék valamilyen eszközzel, például adóval vagy kedvezménnyel. „Úgy tűnik, hogy ezt a klímaprobléma miatt nem tették meg kellő mértékben az elmúlt időszakban, most meg hirtelen meg tudták tenni” – mondta erről Jandó Zoltán.

Az adásban szó volt még arról is, hogy:

  • mennyire nyugodhatunk meg amiatt, hogy rekord magasan volt év elején az európai gáztárolók töltöttsége;
  • érdemes-e komolyabb következtetéseket levonni a tőzsdei ár mozgásai alapján;
  • mi az, ami fenntartható a spórolásból, és mi az, ami nem;
  • milyen szerepe volt a cseppfolyósított földgáz importjának és az új megújulós kapacitásoknak a helyzet kezelésében;
  • mitől függ, hogy mi lesz az idei év további részében?

(Az adás elején a földgáz árára vonatkozóan euró/kilowattórás mértékegység hangzik el, itt a helyes mértékegység euró/megawattóra, a hibáért elnézést kérünk.)

A beszélgetésben említett G7-cikkek:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton megjósolta, de még nincs halálán az európai iparA miniszter szerint megkezdődött az európai gazdaság megcsonkítása, de az ipar teljesítménye az elmúlt 22 év csúcsa közelében van a legutóbbi adatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódértVan remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapjánDrónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMotoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülrőlMilyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉleteket menthet, ha az emberek bíznak egymásban, ez a járvány egyik legfontosabb tanulságaMinél nagyobb volt egy európai országban a bizalom, annál kevesebben haltak meg, és annál többen oltották be magukat. A G7 Podcast vendége Ságvári Bence.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvzáró G7 Podcast: Mi derül ki abból, ha egy újságíró hónapokig rendszeresen beszélget az utca emberével?"Ha többet beszélgetnénk egymással, empatikusabb társadalomban élnénk" - Fabók Bálint személyes perspektívája a hírlevelünk Személyes perspektíva sorozatáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMoldova eddig is bonyolult függési viszonyait csak tovább kuszálta az orosz-ukrán háború, és nagyon különböző kimenetelei lehetnekA Dnyesztermellék az 1992-es polgárháború óta nem tudott visszaintegrálódni az anyaországba. A G7 Podcast e heti vendége az integrációt segítő Mizsei Kálmán, a moldáv kormány EU által delegált tanácsadója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború dinamikája ukrán győzelem felé mutat a magyar Ukrajna-szakértő szerint„Van, amikor nem a kétségbeesés lesz úrrá, hanem hogy meg fogjuk csinálni.” Társadalmi traumák és ukrán győzelmi remények a G7 Podcastban Fedinec Csillával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanakAz európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHeroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ élmezőnyében vagyunk egy olyan üzemanyag gyártásában, amelynek nagy a zöldítési potenciáljaA bioetanol és biodízel legújabb gyártási technológiáinak alkalmazására is vannak itthon előremutató példák - erről is beszélgettünk a G7 Podcast e heti adásában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast áram energia energiaválság földgáz háború LNG Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.