Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. december 3. 07:18 Podcast

A globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanak

Nem arról van szó, hogy itt mindenki összecsomagol, és otthagyja Kínát, hanem inkább kockázatcsökkentésről van szó. Tehát Kínának elsősorban nem európai országok lesznek a vetélytársai ebben az új, változó rendszerben, hanem a szomszédos országok. A kihelyezés ilyen értelemben értelemben továbbra is távol-keleti országokat érinti, a Kínából való elmozdulás iránya Vietnám, a Fülöp-szigetek, Indonézia, India, sőt akár Japán – mondta Vári Attila a G7 Podcast e heti adásában.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Az európai vállalatok nagy többsége át akarja helyezni a távoli helyszíneken történő gyártást a jelenlegi felvevőpiacaira – mutatta ki felmérésében a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja. A különböző ágazatokban dolgozó válaszolók 85 százaléka tervezi, hogy a felvevőpiacaira koncentrálja a tevékenységét a termeléstől az értékesítésig.

Egyre inkább követik tehát a „helyi termékeket a helyieknek” elvet. Ez elsősorban a kínai gyártást érinti: a kínai telephellyel működő vállalatok több mint 60 százaléka már dolgozik is az áttelepülésen. Az Európán kívüli tevékenységüket elsősorban azért vizsgálják felül a cégek, mert egyre erősebben érzik a geopolitikai bizonytalanságokat és az ezekkel összefüggő kockázatokat, amilyen például az ellátási láncok megszakadása.

A G7 Podcast e heti adásában Vári Attilával, az IFUA Horváth partnerével és a járműipari kompetenciaközpont vezetőjével és Kanda Gáborral, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. beszerzési vezetőjével beszélgettünk arról, hogy a felmérés és az elmúlt 2-3 év tapasztalatai alapján milyen irányokba indult a globális gazdasági rendszer átalakulása, és ebből Magyarországon és Európában mit lehet érezni.

A téma érdekes aktualitása, hogy már az augusztusi felmérés készítésekor nagyon magasak voltak Európában az energiaárak. Az elmúlt hónapokban sokan kezdtek a felmérés eredményeinek ellenkezőjéről beszélni, tehát hogy az energia drágulása miatt a termelés el fogja hagyni Európát. Vári Attila szerint ebbben a kérdésben egyelőre csak nyilatkozatokat látunk, konkrét döntéseket nem.

Én azt látom, hogy a félelem és a bizonytalanság érezhető, de a gyártási kapacitások kialakítása, az alternatív beszállítók megkeresése, alkalmassá tétele, a gyártóhelyek felépítése azért évek kérdése. Úgyhogy egyelőre még nem látunk tetteket. Az biztos, hogy a politika irányában van egy nyomás az európai szereplők részéről, hogy kezdjenek a problémával valamit

– mondta. Abban viszont már tartósabb változás várható, hogy az ellátási láncok menedzsmentjéban az árak mellett jóval fontosabb válik az ellátásbiztonság. Kanda Gábor szerint már jelenleg is megváltozott az, ahogy a nagyvállalatokon belül a beszerzési osztályok munkáját értékelik, ebben a költségek mellett felértékelődött az ellátásbiztonság, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kockázatok kivédésére. Ennek hosszabb távon magasabb globális inflációs környezet kialakulása lehet az eredménye.

A beszélgetésben ezeken kívül szó volt többek között még arról is, hogy

  • az elmúlt két-három év eseményei hogyan illeszkednek a globalizáció 2008 óta tartó lassulánának folyamatába,
  • a geopolitikai átalakulás, az orosz-ukrán háború és a kínai-amerikai rivalizálás mindezt hogyan érinti, 
  • és hogy Magyarországot hogyan érinti az átalakulás, különös tekintettel az ország járműipari kitettségére.

A beszélgetésben említett G7-cikk a globalizáció átalakulásáról:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy érezzük, mintha a globalizációnak leáldozott volna, pedig szó sincs rólaDonald Trump, a brexit és a Covid-19-járvány miatt vannak, akik temetik a globalizációt, ám a gazdasági folyamatok merőben más képet mutatnak.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHeroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ élmezőnyében vagyunk egy olyan üzemanyag gyártásában, amelynek nagy a zöldítési potenciáljaA bioetanol és biodízel legújabb gyártási technológiáinak alkalmazására is vannak itthon előremutató példák - erről is beszélgettünk a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeloni nincs olyan helyzetben, hogy eltérítse Olaszországot az atlantista vonaltólMi lesz új jobboldali olasz kormány hangzatos ígéreteikből, és milyen hatással lesznek az európai politikára? Stefano Bottonival beszéltük át a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön összeG7 Podcast! Az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket a növekedésben, de nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez Muraközy Balázs szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettelAz európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast beszerzés ellátási láncok geopolitika globalizáció infláció Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.