Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 29. 04:33 Podcast

Nem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön össze

Vannak, akik szerint igazából odaadják ezt a pénzt, és akkor a vállalat tulajdonosa vesz belőle egy Mercedest, és semmi nem történik a vállalatban. Mások szerint ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy a vállalat korszerűsítse technológiáját, és termelékenységét lényegesen növelje. Mi a kutatás alapján úgy látjuk, hogy az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket abban, hogy növekedjen a méretük, de igazából nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez a cégen belül – mondta Muraközy Balázs.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Világszerte népszerű a kis- és középvállalkozások és ezen a kategórián belül is a gyorsan növekvő cégek állami támogatása. Az Európai Unió viszont különleges abból a szempontból, hogy míg más országokban a cégek hitelhez jutását próbálják segíteni, vagy adókedvezményeket adnak nekik, az EU-ban a strukturális és kohéziós alapokból vagy más EU-pénzekből relatíve sok közvetlen támogatáshoz lehet jutni.

Az ilyen támogatások hatékonyságával, korrupciós kockázatával kapcsolatban szélsőséges vélemények fordulnak elő a közbeszédben, ezért is érdekes Muraközy Balázs, a University of Liverpool oktatója és az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete főmunkatársának két frissebb tanulmánya, amikről az e heti G7 Podcastban beszélgettünk.

A vissza nem térítendő uniós kkv-támogatások hatásait 2004 és 2014 között Magyarországon elemző kutatásból az derült ki, hogy általában hozzájárul a cégek növekedéséhez a támogatás, de ez nem elég ahhoz, hogy nemzetgazdasági szinten technológiai ugrás, jelentős hatékonyságjavulás történjen.

Azt látjuk, hogy nő a tőkeállomány, nő a dolgozók száma, nő a hozzáadott érték, a pénzt tényleg a termeléshez szükséges gépekbe fektették bele. Új dolgozókat vettek fel ezekhez a gépekhez. De pont azt a két kimenetet, ami a hatékonyabbá váláshoz tartozna, nem látjuk. Tehát hogy nőtt volna a termelékenység vagy a magasan képzett dolgozók aránya

– mondta erről Muraközy.

A másik tanulmány szintén magyar adatokon vizsgálja, hogy milyen hatása van a gazdaság egészének termelékenységére a gyors növekedésű vállalatoknak. Ezt azért is érdekes tudni, mert például a részben EU-s pénzekből működő Magyar Multi Program és az előzményének számító Gazella program az ilyen cégek támogatását célozza Magyarországon. A kutatás eredménye az, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy a gyors növekedésű cégek – a gazellák – termelékenysége is gyorsan nő, és az sem egyértelmű, hogy ezek a cégek egyáltalán termelékenyebbek lennének, mint egy átlagos cég.

A tanulmány szerint jellemzően akkor járulnak hozzá a gazdaság hatékonyságának növekedéséhez ezek a cégek, ha az árbevételük nő gyorsan. Ha csak a foglalkoztatásuk, akkor nem. Szintén érdekes eredmény, hogy a termelékenység tekintetében is csak a gyors növekedésű időszak alatt tapasztalható a pozitív hatás. Azt viszont nehéz beazonosítani előre, hogy melyik cégekben van benne az ilyen növekedés. Emiatt kiválasztani is nehéz a támogatásra érdemes cégeket.

Az uniós támogatások jelentette intézményi korlátok között Muraközy szerint nem egyértelmű, hogy ez lenne az uniós pénzek elköltésének legrosszabb módja.

Én igazából értem azt, hogy az EU által adott korlátok között miért dönt úgy egy kormányzat, hogy a pénz egy részét erre allokálja, és abból támogatja a vállalkozásokat, bármi is lesz a vége. Közel sem egyértelmű, hogy az EU-pénz völgyhídra vagy térkövezésre költésének sokkal nagyobb a hozama, vagy sokkal kisebb a korrupciós kockázata

 – mondta erről.

Általánosabban a nemzetgazdasági termelékenység növekedését a magasan képzett emberek arányának növelése segíti Muraközy szerint, ugyanis minél több jobban képzett dolgozó van, annál erősebb az ösztönzés például arra, hogy fejlettebb technológiát vegyenek a cégek, hiszen annál könnyebben hozzáférnek azokhoz a dolgozókhoz, akik azzal a technológiával tudnak dolgozni.

Ugyanúgy gyakran érzékeljük, hogy a menedzsmentképességek ezekben a cégekben nem a legjobbak. És pont ezért esetleg nem gondolkoznak technológiai fejlesztésben vagy pedig külpiacra lépésben, ami igazán segíthetné a céget az előrelépésben. És persze ha olyan a környezet, amiben a verseny uralkodik, és olyan körülmények vannak, amik nem diszkriminálnak valamilyen fajta vállalatok ellen, az ösztönöz beruházásra és előrelépésre

– mondta.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettelAz európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak - egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éveA G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbePogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast beruházás EU eu-s pénz kkv támogatás vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 16. 04:34 Podcast, Világ

Már az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb Oroszországban

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-kutató történésszel a putyini emlékezetpolitikáról és az oktatás egészére kiterjedő ideológiai nevelésről beszélgettünk a G7 Podcastban.

Bucsky Péter
2023. szeptember 9. 04:34 Podcast

Tízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése óta

Magyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincsen folyamatban vonatok beszerzése, a következő években még több probléma lesz a MÁV-Start vonataival. Vitézy Dávid a G7 Podcast vendége.

László Pál
2023. július 28. 09:58 Podcast, Támogatói tartalom

Volt lignitbányában épül az ország első zöldhidrogén-termelő üzeme

Nagyságrendileg évi 150 tonna hidrogént állítanak majd itt elő, ami 10 távolsági busz éves fogyasztását fedezi.

Fontos

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.