Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 29. 04:33 Podcast

Nem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön össze

Vannak, akik szerint igazából odaadják ezt a pénzt, és akkor a vállalat tulajdonosa vesz belőle egy Mercedest, és semmi nem történik a vállalatban. Mások szerint ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy a vállalat korszerűsítse technológiáját, és termelékenységét lényegesen növelje. Mi a kutatás alapján úgy látjuk, hogy az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket abban, hogy növekedjen a méretük, de igazából nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez a cégen belül – mondta Muraközy Balázs.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Világszerte népszerű a kis- és középvállalkozások és ezen a kategórián belül is a gyorsan növekvő cégek állami támogatása. Az Európai Unió viszont különleges abból a szempontból, hogy míg más országokban a cégek hitelhez jutását próbálják segíteni, vagy adókedvezményeket adnak nekik, az EU-ban a strukturális és kohéziós alapokból vagy más EU-pénzekből relatíve sok közvetlen támogatáshoz lehet jutni.

Az ilyen támogatások hatékonyságával, korrupciós kockázatával kapcsolatban szélsőséges vélemények fordulnak elő a közbeszédben, ezért is érdekes Muraközy Balázs, a University of Liverpool oktatója és az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete főmunkatársának két frissebb tanulmánya, amikről az e heti G7 Podcastban beszélgettünk.

A vissza nem térítendő uniós kkv-támogatások hatásait 2004 és 2014 között Magyarországon elemző kutatásból az derült ki, hogy általában hozzájárul a cégek növekedéséhez a támogatás, de ez nem elég ahhoz, hogy nemzetgazdasági szinten technológiai ugrás, jelentős hatékonyságjavulás történjen.

Azt látjuk, hogy nő a tőkeállomány, nő a dolgozók száma, nő a hozzáadott érték, a pénzt tényleg a termeléshez szükséges gépekbe fektették bele. Új dolgozókat vettek fel ezekhez a gépekhez. De pont azt a két kimenetet, ami a hatékonyabbá váláshoz tartozna, nem látjuk. Tehát hogy nőtt volna a termelékenység vagy a magasan képzett dolgozók aránya

– mondta erről Muraközy.

A másik tanulmány szintén magyar adatokon vizsgálja, hogy milyen hatása van a gazdaság egészének termelékenységére a gyors növekedésű vállalatoknak. Ezt azért is érdekes tudni, mert például a részben EU-s pénzekből működő Magyar Multi Program és az előzményének számító Gazella program az ilyen cégek támogatását célozza Magyarországon. A kutatás eredménye az, hogy egyáltalán nem egyértelmű, hogy a gyors növekedésű cégek – a gazellák – termelékenysége is gyorsan nő, és az sem egyértelmű, hogy ezek a cégek egyáltalán termelékenyebbek lennének, mint egy átlagos cég.

A tanulmány szerint jellemzően akkor járulnak hozzá a gazdaság hatékonyságának növekedéséhez ezek a cégek, ha az árbevételük nő gyorsan. Ha csak a foglalkoztatásuk, akkor nem. Szintén érdekes eredmény, hogy a termelékenység tekintetében is csak a gyors növekedésű időszak alatt tapasztalható a pozitív hatás. Azt viszont nehéz beazonosítani előre, hogy melyik cégekben van benne az ilyen növekedés. Emiatt kiválasztani is nehéz a támogatásra érdemes cégeket.

Az uniós támogatások jelentette intézményi korlátok között Muraközy szerint nem egyértelmű, hogy ez lenne az uniós pénzek elköltésének legrosszabb módja.

Én igazából értem azt, hogy az EU által adott korlátok között miért dönt úgy egy kormányzat, hogy a pénz egy részét erre allokálja, és abból támogatja a vállalkozásokat, bármi is lesz a vége. Közel sem egyértelmű, hogy az EU-pénz völgyhídra vagy térkövezésre költésének sokkal nagyobb a hozama, vagy sokkal kisebb a korrupciós kockázata

 – mondta erről.

Általánosabban a nemzetgazdasági termelékenység növekedését a magasan képzett emberek arányának növelése segíti Muraközy szerint, ugyanis minél több jobban képzett dolgozó van, annál erősebb az ösztönzés például arra, hogy fejlettebb technológiát vegyenek a cégek, hiszen annál könnyebben hozzáférnek azokhoz a dolgozókhoz, akik azzal a technológiával tudnak dolgozni.

Ugyanúgy gyakran érzékeljük, hogy a menedzsmentképességek ezekben a cégekben nem a legjobbak. És pont ezért esetleg nem gondolkoznak technológiai fejlesztésben vagy pedig külpiacra lépésben, ami igazán segíthetné a céget az előrelépésben. És persze ha olyan a környezet, amiben a verseny uralkodik, és olyan körülmények vannak, amik nem diszkriminálnak valamilyen fajta vállalatok ellen, az ösztönöz beruházásra és előrelépésre

– mondta.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettelAz európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak - egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éveA G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbePogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast beruházás EU eu-s pénz kkv támogatás vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.