Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. június 25. 04:33 Élet, Podcast

Kerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak – egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éve

A hagyományos, nagy lakodalmak egyre több modern elemet tartogatnak, miközben az esküvő lényegét is sokszínűbben értelmezzük, mint akár 20 éve. A folyamatot nagyon meggyorsították a koronavírussal kapcsolatos lezárások, mert a sok fejfájás mellett kreatív energiát is adott a pároknak, hogy újragondolják a szertartásokat.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról, hogy ezek hogyan befolyásolja az esküvői szolgáltatókat; helyszíneket ceremóniamestereket és cateringerseket, akiket nem csak a lezárások, de jelenlegi infláció is nagyon komolyan érint. Az adásból az is kiderül, hogy a milyen költségekkel számolnak az esküvő előtt a magyar menyasszonyok. 

A podcastban megszólal: Haris Gergely a Haris Park ügyvezetője és a tulajdonosi család tagja, Balatonyi Judit, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója, kulturális antropológus valamint Bánki Dávid modern ceremóniamester.

Alapvetően áll a dinamika, hogy nagy lakodalmak vannak. Azonban például az időpontok változtak; régen pénteken- szombaton, esetleg csütörtökön voltak esküvők, ma praktikus okok miatt már sok hétköznapi lakodalmat tartanak. A szétválaszott lakodalmak (polgári esküvő hamarabb, majd jóval később lakodalom) és a miniesküvők normává váltak, belekerültek a közbeszédbe és elfogadott megoldások lettek. A covid alatt nagyon sokféle módon kezdtek beszélni arról, hogy kinek mit jelent az esküvő, milyen a jó esküvő, mit jelent a pazarlás az esküvőn. A covid újfajta kihívásokat jelentett a pároknak és a családoknak és az látszik, hogy ma már nagyon sokféleképpen lehet esküvőt szervezni. 

-mondja Balatonyi Judit, néprajzkutató.

Az esküvő talán a legkomplexebb rendezvényforma, mivel ahhoz kell a legtöbb szolgáltató, és egy olyan helyzet, ahol minden szolgáltatónak egy dobása van. Egy félresikerült céges rendezvényt lehet kompenzálni, de esküvőből remélhetőleg egy van az ember életében. […] Az esküvők torlódása abból fakad, hogy a 2019-ben lekötött esküvők 2020-ban elmaradtak. Ezekre már akkor felállt egy egész szolgáltató stáb, ezeket kell most pótolni. […] teljes mértékben biztos nem jön vissza a helyszínek és a szolgáltatók pénze, mert az átszervezés is sokba kerül, de tény hogy ezen a nyáron sokkal többet tudunk és kell dolgoznunk. Nehezítő tényező az infláció, a háború és a munkaerőhiány is. Amellett, hogy bepótoljuk az elmaradt szertartásokat, még az új kihívásokkal is meg fogunk küzdeni.

-véli Haris Gergő, a Haris Park ügyvezetője. 

Egyre több esküvő tér el a szokásostól azért is, mert sok pár már sok esküvőt látott, és el akar szakadni a tradícionális megoldásoktól. Volt már kerti parti esküvőm, Harry Potter tematikájú esküvőm, sok sok kétnyelvű esküvő van, nagyon más a elemek vannak egy angol-magyar esküvőn, mint egy spanyol- vagy belga-magyar lagzin. […] ezt a mesterséget úgy lehet csinálni, ha az ember szereti ezt a szerelmes és bulis hangulatot és pörgést. Ami nehéz, hogy nagyon ott kell lenni fejben aznap, sok fajtájú és típusú esküvő van, és én nagyon szeretnék fókuszálni a párokra és az igényeire.

-mondja az adásban Bánki Dávid modern ceremóniamester. 

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbePogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A klímacélokat és a jó gazdasági kilátásokat is bukhatjuk az energiaválság miattA járvány és a háború előtt volt egyfajta elképzelés a zöld átmenetről, de a válságok sorozata olyan kérdések elé állít minket, amikre egyelőre nem tudjuk a válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazításA rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását jelentette be a kormány. Ennek a lehetséges hatásait jártuk körbe az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről isOlyan feszültség van a nemzeti tőke helyzetbe hozása és a világgazdasági szintlépés között, amibe korszakokon átívelően törik bele a magyar elitek bicskája. Gerőcs Tamás a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a médiaMilyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumbanA termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekrőlMit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában.

Élet Podcast ceremónia mester esküvő Haris Park kultúra Néprajz podcast Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 18:03 Élet

Nem tanul jobban a gyerek, ha a szülő segíti a házi feladat megírásában

Sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolja az otthoni szülői segítség az általános iskolás gyerekek tanulmányi teljesítményét.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.