Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. május 7. 04:34 Pénz, Podcast

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A mezőgazdasági termeléshez szükséges termékek (szaknyelven inputok) ára hatalmasat nőtt az elmúlt évben, és az ágazat szakértői további drágulást várnak. A műtrágyák ára például típustól függően három-négyszeresére nőtt. Ez nagyon fontos fejlemény, hiszen például a búza termelési költségének majdnem ötödét (az árak elszállása előtt) a műtrágyázás adta. A G7 e heti podcastja arról szól, hogy hogyan reagálnak az agrárium szereplői a drágulásra, az orosz-ukrán háború hatásaira, és hogy mi áll amögött, hogy márciusban 15 százalékos drágulást mért a KSH a boltokban vásárolható zöldségeknél.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A podcastban megszólal: Bige Zoltán, a Nitrogénművek stratégiai igazgatója és Boros Regina az Avokádóim Kft. operatív igazgatója.

A műtrágyaiparban három krízissel is szembesültünk az elmúlt mezőgazdasági években (…), a Covid-válságban a gyárak folyamatos üzemeltetése volt a legnagyobb kihívás (…), tavaly nyáron és ősszel az energiakrízis a gázárak hirtelen megugrásával volt érezhető, ami minket mint műtrágyagyártókat az elsők között érintett. (…) Jött a harmadik krízis, a orosz-ukrán háborús helyzet, ami tovább növelte a kockázatokat és az energiaárakat. Ha éves időszakokat hasonlítunk össze, akkor földgázárakban ötszörös emelkedésről, áramárak esetében négyszeres emelkedésről beszélhetünk, ezek nehezen felfogható számok, még iparági szereplőnek is

– mondja Bige Zoltán, aki a Nitrogénművek cégcsoportján és 3000 fős partnerhálózatán keresztül nagy rálátással bír a magyar agráriumra működésére. Ilyen helyzettel a vállalat olyan alkalmazottai sem találkoztak még, akik 30-40 éves munkatapasztalattal rendelkeznek a cégcsoportban.

Tavaly feltételezhetően elég tartalékot tudtak képezni a termelők, ugyanakkor ami előttük áll, az kiszámíthatatlan. Az árak volatilitása erősen megnehezíti a termelésüket. Viszont a magyar mezőgazdasági  termelés erős alapokon nyugszik. A fogyasztás folyamatosan nő, és hiány várható. Ha valaki elég magabiztos, akkor vállalja a mai magas inputköltségeket, de vannak, akik ekkora bizonytalanságban már csökkentik az inputok mennyiségét. Ez globálisan probléma (…), hiszen Magyarországnak fontos szerepe van a globális élelmezésben, amit nem szabad elfelejtenünk. (…) Bátornak vagy nagyon szofisztikáltnak kell lenni; pénzügyi eszközökkel csökkenteni kell a piaci kitettségüket

– véli Bige Zoltán.

Van azonban olyan területe az élelmezésnek, ahol nem nőttek, hanem csökkentek az árak az elmúlt időszakban: az egzotikus gyümölcsök piacán. Egyre több az importőr, ami lenyomja az árakat Magyarországon, de közben a szállítmányozás költsége növekszik.

Mi folyamatosan nehéz helyzetben vagyunk. Nagyon limitált az idő, hogy eladjuk a terményeket. Az érettségi szint miatt naponta többszörösére nőhet vagy csökkenhet az ár. (…) A logisztikai problémák eléggé meg tudják nehezíteni a kereskedelmet. Elég sok problémánk van a kamionszerzéssel. Magyar kamiont nagyon nehéz találni. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete sem segít ebben, mert védik a magyar fuvarozók piacát, de nincs elég magyar fuvarozó

– meséli Boros Regina, aki a mangótól a licsin át az avokádóig mindenféle gyümölcsöt importál hazánkba, emiatt komoly logisztikai kihívásokkal találkozik minden nap.

Úgy tűnik, hogy az általános inflációs környezetben a magyar agráriumban különösen gyors a drágulás, míg az egzotikus termékek ára inkább csökken. Kérdésemre, hogy elképzelhető-e, hogy a magyar fogyasztók inkább egzotikus gyümölcsökkel helyettesítik majd a magyar termékeket Boros Regina azt mondta:

Igen, ha egyszer az egzotikust olcsóbban meg tudják venni, akkor biztos, viszont azt látjuk, hogy az alma, paprika és a paradicsom olyan alapvető zöldségek, hogy bármi történik is, meg fogják venni a magyarok.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekrőlMit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?Ha cégalapításról van szó, Magyarországon az egyik legmegengedőbb a bevándorlási szabályozás az EU-ban - mondta Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. ügyvezetője az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit látunk a történelemből, ha a magyar cseppen keresztül nézzük a világ tengerét?Többet és mást is láthatunk a magyar történelemből, ha nem nemzeti fókuszból, hanem a globális trendek helyi hatásai felől közelítjük meg. Laczó Ferenc és Varga Bálint az e heti G7 Podcast vendégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia - a választások eredményeit értékeltükHova lett nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból, és mi határozta meg leginkább települési szinten a Fidesz-támogatottságát? Ezt jártuk körül az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak ráElszálló infláció, tarthatatlan költségvetési helyzet, és energiapiaci káosz: G7 Podcast a következő kormányzati ciklus kezdetét meghatározó gazdaságpolitikai kihívásokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésreAz e heti G7 Podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi és gazdaságpolitikát váltania, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárdos védelmi fejlesztési alap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatátAutózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Podcast agrárium élelmiszeripar mezőgazdaság nitrogénművek podcast üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2023. szeptember 22. 09:33 Pénz

Túl sok a pénz, nőnek az adóssághegyek – Van ok az aggodalomra?

Visszaüthet-e, hogy a magas kamatok elvonják a pénzt az egyéb eszközök piacairól?

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kiss Péter
2023. szeptember 15. 16:40 Pénz

Mínuszban ragad a magyar gazdaság, de legalább jelentősen lassul az infláció

A tartós hazai gyengélkedést helyesen előre jelző Amundi szerint jelenleg egyedül a román gazdaság rendelkezik érdemi növekedési momentummal a térségünkön belül.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.