Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. május 7. 04:34 Pénz, Podcast

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A mezőgazdasági termeléshez szükséges termékek (szaknyelven inputok) ára hatalmasat nőtt az elmúlt évben, és az ágazat szakértői további drágulást várnak. A műtrágyák ára például típustól függően három-négyszeresére nőtt. Ez nagyon fontos fejlemény, hiszen például a búza termelési költségének majdnem ötödét (az árak elszállása előtt) a műtrágyázás adta. A G7 e heti podcastja arról szól, hogy hogyan reagálnak az agrárium szereplői a drágulásra, az orosz-ukrán háború hatásaira, és hogy mi áll amögött, hogy márciusban 15 százalékos drágulást mért a KSH a boltokban vásárolható zöldségeknél.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A podcastban megszólal: Bige Zoltán, a Nitrogénművek stratégiai igazgatója és Boros Regina az Avokádóim Kft. operatív igazgatója.

A műtrágyaiparban három krízissel is szembesültünk az elmúlt mezőgazdasági években (…), a Covid-válságban a gyárak folyamatos üzemeltetése volt a legnagyobb kihívás (…), tavaly nyáron és ősszel az energiakrízis a gázárak hirtelen megugrásával volt érezhető, ami minket mint műtrágyagyártókat az elsők között érintett. (…) Jött a harmadik krízis, a orosz-ukrán háborús helyzet, ami tovább növelte a kockázatokat és az energiaárakat. Ha éves időszakokat hasonlítunk össze, akkor földgázárakban ötszörös emelkedésről, áramárak esetében négyszeres emelkedésről beszélhetünk, ezek nehezen felfogható számok, még iparági szereplőnek is

– mondja Bige Zoltán, aki a Nitrogénművek cégcsoportján és 3000 fős partnerhálózatán keresztül nagy rálátással bír a magyar agráriumra működésére. Ilyen helyzettel a vállalat olyan alkalmazottai sem találkoztak még, akik 30-40 éves munkatapasztalattal rendelkeznek a cégcsoportban.

Tavaly feltételezhetően elég tartalékot tudtak képezni a termelők, ugyanakkor ami előttük áll, az kiszámíthatatlan. Az árak volatilitása erősen megnehezíti a termelésüket. Viszont a magyar mezőgazdasági  termelés erős alapokon nyugszik. A fogyasztás folyamatosan nő, és hiány várható. Ha valaki elég magabiztos, akkor vállalja a mai magas inputköltségeket, de vannak, akik ekkora bizonytalanságban már csökkentik az inputok mennyiségét. Ez globálisan probléma (…), hiszen Magyarországnak fontos szerepe van a globális élelmezésben, amit nem szabad elfelejtenünk. (…) Bátornak vagy nagyon szofisztikáltnak kell lenni; pénzügyi eszközökkel csökkenteni kell a piaci kitettségüket

– véli Bige Zoltán.

Van azonban olyan területe az élelmezésnek, ahol nem nőttek, hanem csökkentek az árak az elmúlt időszakban: az egzotikus gyümölcsök piacán. Egyre több az importőr, ami lenyomja az árakat Magyarországon, de közben a szállítmányozás költsége növekszik.

Mi folyamatosan nehéz helyzetben vagyunk. Nagyon limitált az idő, hogy eladjuk a terményeket. Az érettségi szint miatt naponta többszörösére nőhet vagy csökkenhet az ár. (…) A logisztikai problémák eléggé meg tudják nehezíteni a kereskedelmet. Elég sok problémánk van a kamionszerzéssel. Magyar kamiont nagyon nehéz találni. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete sem segít ebben, mert védik a magyar fuvarozók piacát, de nincs elég magyar fuvarozó

– meséli Boros Regina, aki a mangótól a licsin át az avokádóig mindenféle gyümölcsöt importál hazánkba, emiatt komoly logisztikai kihívásokkal találkozik minden nap.

Úgy tűnik, hogy az általános inflációs környezetben a magyar agráriumban különösen gyors a drágulás, míg az egzotikus termékek ára inkább csökken. Kérdésemre, hogy elképzelhető-e, hogy a magyar fogyasztók inkább egzotikus gyümölcsökkel helyettesítik majd a magyar termékeket Boros Regina azt mondta:

Igen, ha egyszer az egzotikust olcsóbban meg tudják venni, akkor biztos, viszont azt látjuk, hogy az alma, paprika és a paradicsom olyan alapvető zöldségek, hogy bármi történik is, meg fogják venni a magyarok.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekrőlMit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?Ha cégalapításról van szó, Magyarországon az egyik legmegengedőbb a bevándorlási szabályozás az EU-ban - mondta Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. ügyvezetője az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit látunk a történelemből, ha a magyar cseppen keresztül nézzük a világ tengerét?Többet és mást is láthatunk a magyar történelemből, ha nem nemzeti fókuszból, hanem a globális trendek helyi hatásai felől közelítjük meg. Laczó Ferenc és Varga Bálint az e heti G7 Podcast vendégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia - a választások eredményeit értékeltükHova lett nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból, és mi határozta meg leginkább települési szinten a Fidesz-támogatottságát? Ezt jártuk körül az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak ráElszálló infláció, tarthatatlan költségvetési helyzet, és energiapiaci káosz: G7 Podcast a következő kormányzati ciklus kezdetét meghatározó gazdaságpolitikai kihívásokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésreAz e heti G7 Podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi és gazdaságpolitikát váltania, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárdos védelmi fejlesztési alap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatátAutózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Podcast agrárium élelmiszeripar mezőgazdaság nitrogénművek podcast üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Stubnya Bence
2024. február 15. 13:01 Pénz

Nagyobb kihívásnak látják a bérigények kielégítését a magyar cégek, mint tavaly

A munkavállalók a tavalyi reálbércsökkenés után idén azt szeretnék, ha nőne a bérük vásárlóereje.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.