Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. május 7. 04:34 Pénz, Podcast

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A mezőgazdasági termeléshez szükséges termékek (szaknyelven inputok) ára hatalmasat nőtt az elmúlt évben, és az ágazat szakértői további drágulást várnak. A műtrágyák ára például típustól függően három-négyszeresére nőtt. Ez nagyon fontos fejlemény, hiszen például a búza termelési költségének majdnem ötödét (az árak elszállása előtt) a műtrágyázás adta. A G7 e heti podcastja arról szól, hogy hogyan reagálnak az agrárium szereplői a drágulásra, az orosz-ukrán háború hatásaira, és hogy mi áll amögött, hogy márciusban 15 százalékos drágulást mért a KSH a boltokban vásárolható zöldségeknél.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A podcastban megszólal: Bige Zoltán, a Nitrogénművek stratégiai igazgatója és Boros Regina az Avokádóim Kft. operatív igazgatója.

A műtrágyaiparban három krízissel is szembesültünk az elmúlt mezőgazdasági években (…), a Covid-válságban a gyárak folyamatos üzemeltetése volt a legnagyobb kihívás (…), tavaly nyáron és ősszel az energiakrízis a gázárak hirtelen megugrásával volt érezhető, ami minket mint műtrágyagyártókat az elsők között érintett. (…) Jött a harmadik krízis, a orosz-ukrán háborús helyzet, ami tovább növelte a kockázatokat és az energiaárakat. Ha éves időszakokat hasonlítunk össze, akkor földgázárakban ötszörös emelkedésről, áramárak esetében négyszeres emelkedésről beszélhetünk, ezek nehezen felfogható számok, még iparági szereplőnek is

– mondja Bige Zoltán, aki a Nitrogénművek cégcsoportján és 3000 fős partnerhálózatán keresztül nagy rálátással bír a magyar agráriumra működésére. Ilyen helyzettel a vállalat olyan alkalmazottai sem találkoztak még, akik 30-40 éves munkatapasztalattal rendelkeznek a cégcsoportban.

Tavaly feltételezhetően elég tartalékot tudtak képezni a termelők, ugyanakkor ami előttük áll, az kiszámíthatatlan. Az árak volatilitása erősen megnehezíti a termelésüket. Viszont a magyar mezőgazdasági  termelés erős alapokon nyugszik. A fogyasztás folyamatosan nő, és hiány várható. Ha valaki elég magabiztos, akkor vállalja a mai magas inputköltségeket, de vannak, akik ekkora bizonytalanságban már csökkentik az inputok mennyiségét. Ez globálisan probléma (…), hiszen Magyarországnak fontos szerepe van a globális élelmezésben, amit nem szabad elfelejtenünk. (…) Bátornak vagy nagyon szofisztikáltnak kell lenni; pénzügyi eszközökkel csökkenteni kell a piaci kitettségüket

– véli Bige Zoltán.

Van azonban olyan területe az élelmezésnek, ahol nem nőttek, hanem csökkentek az árak az elmúlt időszakban: az egzotikus gyümölcsök piacán. Egyre több az importőr, ami lenyomja az árakat Magyarországon, de közben a szállítmányozás költsége növekszik.

Mi folyamatosan nehéz helyzetben vagyunk. Nagyon limitált az idő, hogy eladjuk a terményeket. Az érettségi szint miatt naponta többszörösére nőhet vagy csökkenhet az ár. (…) A logisztikai problémák eléggé meg tudják nehezíteni a kereskedelmet. Elég sok problémánk van a kamionszerzéssel. Magyar kamiont nagyon nehéz találni. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete sem segít ebben, mert védik a magyar fuvarozók piacát, de nincs elég magyar fuvarozó

– meséli Boros Regina, aki a mangótól a licsin át az avokádóig mindenféle gyümölcsöt importál hazánkba, emiatt komoly logisztikai kihívásokkal találkozik minden nap.

Úgy tűnik, hogy az általános inflációs környezetben a magyar agráriumban különösen gyors a drágulás, míg az egzotikus termékek ára inkább csökken. Kérdésemre, hogy elképzelhető-e, hogy a magyar fogyasztók inkább egzotikus gyümölcsökkel helyettesítik majd a magyar termékeket Boros Regina azt mondta:

Igen, ha egyszer az egzotikust olcsóbban meg tudják venni, akkor biztos, viszont azt látjuk, hogy az alma, paprika és a paradicsom olyan alapvető zöldségek, hogy bármi történik is, meg fogják venni a magyarok.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekrőlMit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?Ha cégalapításról van szó, Magyarországon az egyik legmegengedőbb a bevándorlási szabályozás az EU-ban - mondta Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. ügyvezetője az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit látunk a történelemből, ha a magyar cseppen keresztül nézzük a világ tengerét?Többet és mást is láthatunk a magyar történelemből, ha nem nemzeti fókuszból, hanem a globális trendek helyi hatásai felől közelítjük meg. Laczó Ferenc és Varga Bálint az e heti G7 Podcast vendégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia - a választások eredményeit értékeltükHova lett nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból, és mi határozta meg leginkább települési szinten a Fidesz-támogatottságát? Ezt jártuk körül az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak ráElszálló infláció, tarthatatlan költségvetési helyzet, és energiapiaci káosz: G7 Podcast a következő kormányzati ciklus kezdetét meghatározó gazdaságpolitikai kihívásokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésreAz e heti G7 Podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi és gazdaságpolitikát váltania, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárdos védelmi fejlesztési alap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatátAutózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Podcast agrárium élelmiszeripar mezőgazdaság nitrogénművek podcast üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.