Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. június 18. 04:34 Podcast

Elképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbe

A társadalmi egyenlőtlenségek kutatói szinte mindig a szegényekkel foglalkoznak. Pedig a vagyoni különbségek kialakulásában annak is jelentős szerepe van, hogyan működik az elit világa, miből és mekkora vagyont tudnak felhalmozni, és azt mire használják.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Pogátsa Zoltán június 3-án megjelent, A globális elit című könyve ezt a ritkább témafelvetést választotta. Azért is vágott bele a könyv írásába a szerző, mert tapasztalatai szerint a középosztály nem csak a nagyon szegények, de a nagyon gazdagok világába sem igazán lát bele.

A harmadik nagyon konkrét motivációt Farkas Zoltán egy interjúja adta Kornai Jánossal, amiben beszélgetnek Pikettynek a híres A tőke a 21. században című könyvéről. Ennek azt a címet adták Kornainak egy félmondata alapján, hogy nem szabad haragudni a gazdagokra. Amikor elolvastam ezt az interjút, annyira felmérgeltem magamat, hogy írtam egy könyvet.

A gazdagok vagyonának keletkezéséről, különösen az első milliárdról nem szívesen beszélnek, de a vagyonnövekedés további része kapcsán is nagyon ritka, amikor tisztességes módon szerzik a globális elit tagjai a vagyonukat.

Pogátsa Zoltán európai, amerikai, kínai, de még dél-afrikai, orosz, szingapúri és indiai példák sokasága alapján úgy látja, hogy valamifajta monopolisztikus helyzet, az állam maga alá gyűrése vagy konkrétan bűncselekmény, környezetszennyezés kell ahhoz, hogy valaki meggazdagodjon.

Az a sztori, hogy tisztán kitalál valamit, és szolgáltat valamit, ami a társadalom számára jó, és ebből meggazdagodik (egy vállalkozó), az elképesztően ritka.

Fotó: Kossuth Kiadó

Ez tehát nem magyar jelenség, mégis különösen a hazai ellenzéki oldalon gyakori az a narratíva, hogy a hazai gazdagok lopnak és csalnak, míg a világ nagyobb részén a tisztességes kapitalizmus működik – vetett fel egy ritkán felismert összefüggést Pogátsa Zoltán.

Gyakori narratíva, hogy a gazdagok az innovációnak köszönhetően előreviszik a társadalmat, és ezért cserébe jutnak vagyonhoz. A könyvben számos példa alapján bemutatja Pogátsa Zoltán, hogy ez alapvetően nem igaz. A Facebook esete különösen érdekes ennek kapcsán, mivel több ezer hasonló vállalkozás is próbálkozott ezzel, még Mark Zuckerberg iskolájában is. A céget a befektetők vitték sikerre, amihez a monopolisztikus pozíció megszerzése volt a kulcs.

A szaúdi fegyverkereskedők, orosz oligarchák kevesek számára lesznek szimpatikusak. Számos olyan gazdag vállalkozó van viszont, akikre példaképként tekintenek sokan, elég itt Elon Musk esetére gondolni. Az innovátorok példája motiváló lehet, de szinte mindig súlyos ügyek kötődnek hozzájuk is.

Ezek közül az emberek közül egy csomót kedvelek. Jack Ma egy kifejezetten szimpatikus figura. Csak amikor az ember megnézni, miért pont az Alibaba lett az Alibaba, akkor megtalálja ugyanazokat a problémákat, mint a globális elit többi tagjánál

– emelte ki Pogátsa Zoltán.

Nem új keletű folyamatokról van szó: a rablóbárók az Egyesült Államokban nem véletlenül érdemelték ki a nevüket. Az államot maguk alá gyűrve, tisztességtelen módon szerezték vagyonukat a Rockefellerek, a Carnegie-k, Vanderbiltek és társaik.

„Amikor Márki-Zay Péter a választási kampányban arról beszél, hogy bezzeg az Egyesült Államokban, ahol ezek a nagy kapitalisták milyen tisztességesen (szerezték a vagyonukat), akkor egyszerűen fogalma sincsen, hogy hogyan történt ez valójában”- mondta Pogátsa.

Azért gondolnak sokan mégis pozitív kontextusban ezekre a rablóbárókra, mert elképesztő összegeket fordítottak a reputációjuk felépítésébe. Ez ma sincs másként: főként nyugat-európai és amerikai bankok, ügyvédek, pénzügyi- és adótanácsadók a világon bárhonnan érkező zűrös hátterű gazdagnak készségesen segítenek.

Nem mindig volt ilyen problémás a helyzet: az 1970-es évekig aktívan léptek fel a monopóliumok ellen. Utána a nagyvállalati szektor egyre jobban foglyul ejtette a politikai osztályt: amikor a Koch fivérek a republikánusokat kezdték óriási összegekkel támogatni, akkor Soros György a demokratákat.

Nem csak néhány gazdag vállalkozó és az állam hibájáról van szó, vállalatok is hosszú időn át tudnak tisztességtelenül és jelentős társadalmi károkat okozva működni. Ennek a Deutsche Bank talán a legjobb példája, amely a náci rendszer kiszolgálója volt, és már az 50-es években visszatértek a korábbi rendszer kiszolgálói. A banknál azóta is folyamatosan érik egymást a botrányok – például az orosz oligarchák pénzének tisztára mosása az Ukrajna ellen indított orosz háború fényében különösen erkölcstelen.

Aki a könyvet elolvassa, szembesülhet vele, hogy az egész világban hasonló problémákkal küzdenek, mint mi Magyarországon. Már csak ezért sem érdemes abban bízni, hogy majd egy másik országból vagy akár az EU-ból oldják meg a hazai problémákat. Pogátsa Zoltán szerint ezért csakis a helyi középosztály tudja megoldani az adott országok és a nemzetközi elit okozta társadalmi kihívásokat, csak az ő segítségükkel és támogatásukkal lehet válaszokat találni ezekre a folyamatokra.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A klímacélokat és a jó gazdasági kilátásokat is bukhatjuk az energiaválság miattA járvány és a háború előtt volt egyfajta elképzelés a zöld átmenetről, de a válságok sorozata olyan kérdések elé állít minket, amikre egyelőre nem tudjuk a válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazításA rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását jelentette be a kormány. Ennek a lehetséges hatásait jártuk körbe az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről isOlyan feszültség van a nemzeti tőke helyzetbe hozása és a világgazdasági szintlépés között, amibe korszakokon átívelően törik bele a magyar elitek bicskája. Gerőcs Tamás a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a médiaMilyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumbanA termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekrőlMit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?Ha cégalapításról van szó, Magyarországon az egyik legmegengedőbb a bevándorlási szabályozás az EU-ban - mondta Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. ügyvezetője az e heti G7 Podcastban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast adóelkerülés elit globális elit podcast pogátsa zoltán Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.