Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. június 18. 04:34 Podcast

Elképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbe

A társadalmi egyenlőtlenségek kutatói szinte mindig a szegényekkel foglalkoznak. Pedig a vagyoni különbségek kialakulásában annak is jelentős szerepe van, hogyan működik az elit világa, miből és mekkora vagyont tudnak felhalmozni, és azt mire használják.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Pogátsa Zoltán június 3-án megjelent, A globális elit című könyve ezt a ritkább témafelvetést választotta. Azért is vágott bele a könyv írásába a szerző, mert tapasztalatai szerint a középosztály nem csak a nagyon szegények, de a nagyon gazdagok világába sem igazán lát bele.

A harmadik nagyon konkrét motivációt Farkas Zoltán egy interjúja adta Kornai Jánossal, amiben beszélgetnek Pikettynek a híres A tőke a 21. században című könyvéről. Ennek azt a címet adták Kornainak egy félmondata alapján, hogy nem szabad haragudni a gazdagokra. Amikor elolvastam ezt az interjút, annyira felmérgeltem magamat, hogy írtam egy könyvet.

A gazdagok vagyonának keletkezéséről, különösen az első milliárdról nem szívesen beszélnek, de a vagyonnövekedés további része kapcsán is nagyon ritka, amikor tisztességes módon szerzik a globális elit tagjai a vagyonukat.

Pogátsa Zoltán európai, amerikai, kínai, de még dél-afrikai, orosz, szingapúri és indiai példák sokasága alapján úgy látja, hogy valamifajta monopolisztikus helyzet, az állam maga alá gyűrése vagy konkrétan bűncselekmény, környezetszennyezés kell ahhoz, hogy valaki meggazdagodjon.

Az a sztori, hogy tisztán kitalál valamit, és szolgáltat valamit, ami a társadalom számára jó, és ebből meggazdagodik (egy vállalkozó), az elképesztően ritka.

Fotó: Kossuth Kiadó

Ez tehát nem magyar jelenség, mégis különösen a hazai ellenzéki oldalon gyakori az a narratíva, hogy a hazai gazdagok lopnak és csalnak, míg a világ nagyobb részén a tisztességes kapitalizmus működik – vetett fel egy ritkán felismert összefüggést Pogátsa Zoltán.

Gyakori narratíva, hogy a gazdagok az innovációnak köszönhetően előreviszik a társadalmat, és ezért cserébe jutnak vagyonhoz. A könyvben számos példa alapján bemutatja Pogátsa Zoltán, hogy ez alapvetően nem igaz. A Facebook esete különösen érdekes ennek kapcsán, mivel több ezer hasonló vállalkozás is próbálkozott ezzel, még Mark Zuckerberg iskolájában is. A céget a befektetők vitték sikerre, amihez a monopolisztikus pozíció megszerzése volt a kulcs.

A szaúdi fegyverkereskedők, orosz oligarchák kevesek számára lesznek szimpatikusak. Számos olyan gazdag vállalkozó van viszont, akikre példaképként tekintenek sokan, elég itt Elon Musk esetére gondolni. Az innovátorok példája motiváló lehet, de szinte mindig súlyos ügyek kötődnek hozzájuk is.

Ezek közül az emberek közül egy csomót kedvelek. Jack Ma egy kifejezetten szimpatikus figura. Csak amikor az ember megnézni, miért pont az Alibaba lett az Alibaba, akkor megtalálja ugyanazokat a problémákat, mint a globális elit többi tagjánál

– emelte ki Pogátsa Zoltán.

Nem új keletű folyamatokról van szó: a rablóbárók az Egyesült Államokban nem véletlenül érdemelték ki a nevüket. Az államot maguk alá gyűrve, tisztességtelen módon szerezték vagyonukat a Rockefellerek, a Carnegie-k, Vanderbiltek és társaik.

„Amikor Márki-Zay Péter a választási kampányban arról beszél, hogy bezzeg az Egyesült Államokban, ahol ezek a nagy kapitalisták milyen tisztességesen (szerezték a vagyonukat), akkor egyszerűen fogalma sincsen, hogy hogyan történt ez valójában”- mondta Pogátsa.

Azért gondolnak sokan mégis pozitív kontextusban ezekre a rablóbárókra, mert elképesztő összegeket fordítottak a reputációjuk felépítésébe. Ez ma sincs másként: főként nyugat-európai és amerikai bankok, ügyvédek, pénzügyi- és adótanácsadók a világon bárhonnan érkező zűrös hátterű gazdagnak készségesen segítenek.

Nem mindig volt ilyen problémás a helyzet: az 1970-es évekig aktívan léptek fel a monopóliumok ellen. Utána a nagyvállalati szektor egyre jobban foglyul ejtette a politikai osztályt: amikor a Koch fivérek a republikánusokat kezdték óriási összegekkel támogatni, akkor Soros György a demokratákat.

Nem csak néhány gazdag vállalkozó és az állam hibájáról van szó, vállalatok is hosszú időn át tudnak tisztességtelenül és jelentős társadalmi károkat okozva működni. Ennek a Deutsche Bank talán a legjobb példája, amely a náci rendszer kiszolgálója volt, és már az 50-es években visszatértek a korábbi rendszer kiszolgálói. A banknál azóta is folyamatosan érik egymást a botrányok – például az orosz oligarchák pénzének tisztára mosása az Ukrajna ellen indított orosz háború fényében különösen erkölcstelen.

Aki a könyvet elolvassa, szembesülhet vele, hogy az egész világban hasonló problémákkal küzdenek, mint mi Magyarországon. Már csak ezért sem érdemes abban bízni, hogy majd egy másik országból vagy akár az EU-ból oldják meg a hazai problémákat. Pogátsa Zoltán szerint ezért csakis a helyi középosztály tudja megoldani az adott országok és a nemzetközi elit okozta társadalmi kihívásokat, csak az ő segítségükkel és támogatásukkal lehet válaszokat találni ezekre a folyamatokra.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Korábbi adásaink:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A klímacélokat és a jó gazdasági kilátásokat is bukhatjuk az energiaválság miattA járvány és a háború előtt volt egyfajta elképzelés a zöld átmenetről, de a válságok sorozata olyan kérdések elé állít minket, amikre egyelőre nem tudjuk a válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazításA rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását jelentette be a kormány. Ennek a lehetséges hatásait jártuk körbe az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről isOlyan feszültség van a nemzeti tőke helyzetbe hozása és a világgazdasági szintlépés között, amibe korszakokon átívelően törik bele a magyar elitek bicskája. Gerőcs Tamás a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a médiaMilyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumbanA termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekrőlMit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?Ha cégalapításról van szó, Magyarországon az egyik legmegengedőbb a bevándorlási szabályozás az EU-ban - mondta Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. ügyvezetője az e heti G7 Podcastban.

Podcast adóelkerülés elit globális elit podcast pogátsa zoltán Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Fontos

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.