Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence Jandó Zoltán
2022. október 15. 04:34 Podcast

Semmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség Európában

Legalább két-három év kell ahhoz, hogy Európa helyettesíteni tudja az orosz gázimportot – mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

A kieső orosz gázimportot az Európai Unió jelentős részben a tengeren érkező cseppfolyósított földgázzal (LNG) helyettesítette az elmúlt hónapokban. A G7 Podcast e heti adásában ezért ennek az energetikai és geopolitikai jelentőségét beszéltük át Miklós László mérnök-közgazdásszal, aki 2002-2010 között az MVM felügyelő bizottságának elnöke, 2015-2019 között pedig az FGSZ Földgázszállító Zrt. igazgatóságának tagja volt.

Ugyan az EU jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgáz befogadására képes infrastruktúrával rendelkezik, ez nem használható folyamatosan teljes kapacitáson, és az európai hálózat nem készült fel arra, hogy a nyugati tagállamokban lévő LNG-terminálokból keleti irányba eljuttassák ezt a gázvolument. De nemcsak Európában van fizikai korlátja az LNG-használat felfutásának, hanem a világ kapacitásai tekintetében is. Ezek a kapacitások azonban Európában és a világban is folyamatosan fejlődnek, amit a háború csak felgyorsított.

Ha Oroszország tartja a jelenlegi nagyon alacsony volumenét, akkor a következő évben legalább 50-80 milliárd köbméter gáz hiányozni fog az európai piacról. Ezért is mondta az Európai Bizottság és a tagállamok, hogy legalább 15 százaléknyi gázt meg kell takarítani, mert Norvégia sem képes jelentős mértékben növelni a szállításait. A nagyjából 50 milliárd köbméternyi LNG, plusz a norvég növekmény nem képes rövid távon helyettesíteni a kieső orosz importot.

Az európai LNG-import 2-3 éven belüli jelentősebb növekedésére sem lehet számítani, mivel nagyon éles verseny van az LNG-felhasználó országok és világrészek között.

Ez viszont azt is jelenti, hogy az LNG olyan termék lett, mint a kőolaj vagy más árupiaci termékek, az infrastruktúrán kívül nincs fizikai akadálya annak, hogy a világ bármelyik részéről idejöjjön. Az LNG teljesen újraszabta a világ földgázpiacát, és ez az árakra is jelentős hatással van. „Az LNG ára jelöli ki a csővezetékes földgáz árának tetejét. Az csak egy következmény volt, hogy csővezetékes földgáz olcsóbb volt, mint az LNG, mert a csővezetékes gázt kínáló kereskedőnek mindig alá kellett kínálnia az LNG-árnak, hogy ne veszítsen piacot” – mondta.

Európa ellátásbiztonsága javulni fog amiatt, hogy világszerte fejlesztik az LNG-kapacitásokat. Nagyobb kínálat lesz, ehhez könnyebb lesz hozzáférni, és ez az árra is hatással van. Magyarország számára az LNG gond nélkül hozzáférhető, függetlenül attól, hogy van-e vagy nincs tengerpartunk.

Kis túlzással simán vásárolhat a spanyol terminálon a magyar kereskedő, más kérdés, hogy az az észszerű, hogy a közelebbi, horvát vagy lengyel terminálon vegyen. A másik, hogy nem kell feltétlenül a tengerparton vásárolni, ez egy olyan termék, amit a kereskedők egymás között forgalmaznak. Minden ilyen termékre jellemző, hogy élénk kereskedelme van, és ilyen szempontból az is mindegy, hogy a cső végén szárazföldön vagy tengerparton tették bele

– mondta.

Miklós László szerint nem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva. Azért sem kerülhet az USA meghatározó pozícióba, mert sok LNG-termelő cég van, és 19 országból exportálnak ezek a cégek.

Az LNG-szállítók, köztük az USA semmiképpen nem tudnak olyan pozícióba kerülni, mint egy csővezetékes szállító, amilyen pozícióban Oroszország volt. Ha túl drágán szállítanak, akkor mástól fognak venni

– mondta. Az Egyesült Államoknak pedig ugyan tényleg van olyan geopolitikai érdeke, hogy Oroszország ne legyen túlzottan erős gazdaságilag, de az egy valós és beigazolódott félelem volt, hogy Európában annyira meghatározóvá vált az orosz import szerepe, amivel már zsaroló pozícióba tudott Oroszország kerülni.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak - egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éveA G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbePogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A klímacélokat és a jó gazdasági kilátásokat is bukhatjuk az energiaválság miattA járvány és a háború előtt volt egyfajta elképzelés a zöld átmenetről, de a válságok sorozata olyan kérdések elé állít minket, amikre egyelőre nem tudjuk a válaszokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazításA rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását jelentette be a kormány. Ennek a lehetséges hatásait jártuk körbe az e heti G7 Podcastban.

Podcast cseppfolyósított földgáz energetika energia EU földgáz LNG Oroszország usa Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Bucsky Péter
2023. március 11. 04:34 Podcast

Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát

Osztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.