Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence Kolozsi Ádám
2022. november 5. 04:34 Podcast

Meloni nincs olyan helyzetben, hogy eltérítse Olaszországot az atlantista vonaltól

Meloni pártja az, ami a legsötétebb ló. Ott van a családok témája, és ha már család, akkor ott vannak az orosz oligarchák, akik aktívan támogatták a Családok Világszervezetét és a Veronai Kongresszust 2019-ben, és ezt a transznacionális értékkonzervatív platform létrehozását, aminek egyaránt tagja mondjuk Magyarország, Lengyelország, a Vox Spanyolországban, Meloni, Bolsonaro, Trump.

De ugyanakkor van egy atlantista vonal is. És ezt Mario Draghi kormánya olyan erősen leszögezte, ami Olaszország számára és számomra is nagyon meglepő volt. Olyan egyértelmű mondatok hangoztak el ebben a témában, amitől nem tud eltérni Meloni. Tehát egyszerűen nincs olyan helyzetben, hogy ehhez képest nagyon mást mondjon, vagy éppen tegyen. Ez egy rögzített pálya, amin halad – mondta Stefano Bottoni az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Október végén megalakult az új olasz kormány, miután a három egymással is riválizáló jobboldali párt, a Olasz Testvérek, a Forza Italia és a Liga szeptember végén átütő győzelmet aratott. A G7 Podcast e heti adásában Stefano Bottoni apai ágon olasz, anyai ágon magyar történésszel, a Firenzei Egyetem oktatójával beszéltük át többek között azt, hogy milyen belpolitikai és gazdaságpolitikai intézkedések várhatóak a kormány összetétele alapján, illetve hogy a markánsan jobboldali kormány hatalomra kerülésének mi lehet a relevanciája az európai politika, és különösen az orosz-ukrán háború szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat OlaszországbanA három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Az új kormány összetétele elég vegyes abból a szempontból, hogy radikálisabban jobboldali tagjai is vannak, mint például az ultrakonzervatív családügyi miniszter, de a kulcspozíciókba (külügy, gazdaságpolitika) inkább kormányzati tapasztalattal rendelkező, “européer” politikusok kerültek. A választások előtt ráadásul komoly államháztartási vonzattal bíró ígéretek hangzottak el adócsökkentésről, egykulcsos adóról, családtámogatásokról vagy például a nyugdíjkorhatár csökkentéséről. Azóta viszont Georgia Meloni miniszerelnökként már a költségvetési szigor mellett érvel.

Stefano Bottoni szerint ezek miatt komoly vitákra lehet számítani a kormányzó pártok között, de végül valószínűleg egy pénzügyi szempontból sokkal konzervatívabb, a Draghi-kormány nyomdokaiba lépő költségvetés fog megszületni.

Ez lehet, hogy kevésbé izgalmas politikailag, de gyakorlatilag ez az első nagy akadály, amin át kell mennie Meloni kormányának. És ez mindenkinek kell, hogy tetsszen, Brüsszelben, Rómában, Milánóban, vagy éppen egy olasz kisvárosban is

– mondta erről. Szerinte végül olyan intézkedésekkel érhetik ezt el, amik államháztartási szinten nem túl drágák, de szimbolikájukban tükrözik a kormány értékeit, és népszerűek tudnak lenni, mint például a pelenkák áfájának 5 százalékra csökkentése.

Bottoni szerint Meloni már ellenzékben is megtehette volna, hogy szankcióellenes álláspontra helyezkedve támadja az előző kormányt. De mégsem döntött így, és kormányon az EU-s pénzek miatt is nagy kockázatot vállalna egy ilyen külpolitikai fordulattal. Olaszország ugyanis nagyon sok uniós pénzt kapott az új költégvetésből, amit már el is kezdtek költeni.

Egyelőre az sem látszik, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt kialakuló feszültségekből próbáljon majd meg valaki oroszpárti fordulattal politikai tőkét kovácsolni. Bár Olaszország komoly és krónikus gazdasági problémákkal küzd, mint amilyen például a magas munkanélküliség, és rövid távon is lesznek kihívások, ezek egyelőre kezelhetőek.

Az orosz gáztól való függés például 40 százalékról 2-3 százalékra esett vissza körülbelül fél év alatt azzal hogy az orosz importot amerikai és algériai  cseppfolyós gázzal váltották ki. A gáztárolók töltöttsége Olaszországban is magas, és az egyelőre enyhe ősz is azt vetíti előre, hogy kezelhető lesz a gázhelyzet. És bár a rezsiköltségek jelentősen nőttek, az infláció csak 10 százalék körüli, tehát jelentősen alacsonyabb, mint amekkora Magyarországon, miközben a bérek jóval magasabbak. Bottoni szerint a hangulat nem olyan, hogy “mindjárt összeomlik minden, és emberei millió árasztják az utcákat”.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön összeG7 Podcast! Az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket a növekedésben, de nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez Muraközy Balázs szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettelAz európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak - egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éveA G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat

Podcast EU jobboldal konzervatív olasz választások Olaszország orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. december 6. 08:23 Podcast, Támogatói tartalom

Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat

A megnövekedett hitelköltségek, az energia- és a munkaerőhelyzet a legfontosabb kérdések most a kis és közepes vállalkozások számára.

Stubnya Bence
2022. december 3. 07:18 Podcast

A globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanak

Az európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról.

László Pál
2022. november 29. 16:12 Podcast, Támogatói tartalom

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.