Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. december 10. 04:34 Élet, Podcast

A háború dinamikája ukrán győzelem felé mutat a magyar Ukrajna-szakértő szerint

Van, amikor nem a kétségbeesés lesz úrrá, hanem az az érzés, hogy meg fogjuk csinálni. A háború előtt Ukrajna egy eléggé diszfunkcionális állam volt, de ahhoz képest most szinte pikk-pakk módon működik: lehet közlekedni, a közigazgatás a helyén van, még mindig van valamilyen szociális háló. A tél azonban kritikus lesz. Bár az oroszok módszeresen támadják az ukrán polgári infrastruktúrát, az össztársadalmi ellenállás és a civil összefogás a súlyos traumák ellenére rendkívül erős – mondta Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Amióta előbb Kelet-Ukrajnában, majd Herszonnál az oroszok a harctéren kénytelenek voltak visszavonulni, a polgári infrastruktúrát támadják módszeresen. Az energiahálózat elleni célzott támadások miatt súlyos fennakadások vannak a termelésben, az állandó légiriadókkal terhelt háztartások pedig sokórás áramszünetek között, súlyos fűtési nehézségekkel, időnként ivóvíz-ellátás nélkül mennek bele a fagyba. Már idáig is 14 millió ember volt kénytelen elmenekülni az otthonából, de most több nagyvárosban a polgármesterek is azt kérik a lakosságtól, hogy akinek van vidéki rokona, vagy más lehetősége, menjen, hogy ezt a telet valahogy túl lehessen élni.

Ennek ellenére, miközben újra és újra úgy néz ki, mintha ukrán szempontból egyre reménytelenebb lenne a helyzet, mégis az a dinamika, hogy „minden ponton az ukránok javára húzhatjuk be az X-et” – véli Fedinec Csilla. A kárpátaljai születésű kisebbségkutató-történész több mint két évtizede él Magyarországon. Az orosz invázió előtt, amikor Európa még meglehetősen szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy lesz-e háború, és ha igen, hány napig húzhatják ki az ukránok a szükségszerű összeomlás előtt, ő azt hangsúlyozta, hogy ha Putyin támad, „egy második Afganisztánba futhat bele.” Azóta ez már kevesebbeknek tűnhet irreális forgatókönyvnek.

A G7 Podcast e heti adásában Fedinec Csilla többek között arról beszél, hogy Ukrajnát éppen az orosz fenyegetés, majd támadás rántotta össze.

Ami most történik, az az ukrán politikai nemzet kialakulása. A 2022. február előtti időszakban a társadalom legalább 30 százaléka nemzetiségi volt. Ezt most Oroszország saját maga szünteti meg.

A korábban nem tapasztalt össztársadalmi ellenállás – a folyamatos infrastruktúra-visszaépítéstől a civil összefogásig – tartja életben Ukrajnát, annyira, hogy a politikai vezetés és a közvélemény többsége már csak a teljes győzelmet tartja elfogadhatónak.

Fedinec Csilla úgy látja, az események dinamikája egy jövő évi nyugvópont, méghozzá ukrán győzelem felé mutat. Ennél kevesebb szerinte nem is lenne értelmes célkitűzés, hiszen valamiféle tűzszünet csak a konfliktus befagyását jelentené, amit azután Oroszország később a maga javára használna ki. De szembekerülhet-e emiatt Ukrajna a nyugati szövetségeseivel? És mi lesz eközben az ukrán társadalommal?

Ne felejtsük el, hogy ez olyan iszonyatos trauma, amiről nem szoktunk beszélni, hogy a háború következménye az nemcsak a fizikai rombolás vagy megsemmisülés, hanem a fejben bekövetkező traumák is. Mindenképpen egy traumatizált helyzet, egy traumatizált társadalom, egy traumatizált nemzedék jön létre. Hogy lesz-e elég ember, hazatérnek-e, és hogy a társadalom mentális állapota mennyire lesz képes elég gyorsan revitalizálódni ahhoz, hogy ezt az építést megcsinálja, ez az igazi nagy kérdés

– mondja Fedinec Csilla.

A beszélgetésben ezen kívül szó esik még arról, hogy

  • hogyan használja az orosz politika a nemzetiségi feszültségeket a saját birodalmi céljaira a Szovjetunió szétesése óta;
  • a külső és belső menekültekről Kárpátalján és Ukrajna más részein;
  • arról, hogy milyen állandóan fázni, és mégsem kétségbeesni;
  • a kialakuló közös ukrán nemzeti minimumról;
  • és az átrendeződő, még senki által nem ismert világrendről.

(A podcast elkészítésében közreműködött: Stubnya Bence).

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanakAz európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHeroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ élmezőnyében vagyunk egy olyan üzemanyag gyártásában, amelynek nagy a zöldítési potenciáljaA bioetanol és biodízel legújabb gyártási technológiáinak alkalmazására is vannak itthon előremutató példák - erről is beszélgettünk a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeloni nincs olyan helyzetben, hogy eltérítse Olaszországot az atlantista vonaltólMi lesz új jobboldali olasz kormány hangzatos ígéreteikből, és milyen hatással lesznek az európai politikára? Stefano Bottonival beszéltük át a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön összeG7 Podcast! Az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket a növekedésben, de nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez Muraközy Balázs szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettelAz európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Podcast Fedinec Csilla Kárpátalja orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.