Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. december 10. 04:34 Élet, Podcast

A háború dinamikája ukrán győzelem felé mutat a magyar Ukrajna-szakértő szerint

Van, amikor nem a kétségbeesés lesz úrrá, hanem az az érzés, hogy meg fogjuk csinálni. A háború előtt Ukrajna egy eléggé diszfunkcionális állam volt, de ahhoz képest most szinte pikk-pakk módon működik: lehet közlekedni, a közigazgatás a helyén van, még mindig van valamilyen szociális háló. A tél azonban kritikus lesz. Bár az oroszok módszeresen támadják az ukrán polgári infrastruktúrát, az össztársadalmi ellenállás és a civil összefogás a súlyos traumák ellenére rendkívül erős – mondta Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Amióta előbb Kelet-Ukrajnában, majd Herszonnál az oroszok a harctéren kénytelenek voltak visszavonulni, a polgári infrastruktúrát támadják módszeresen. Az energiahálózat elleni célzott támadások miatt súlyos fennakadások vannak a termelésben, az állandó légiriadókkal terhelt háztartások pedig sokórás áramszünetek között, súlyos fűtési nehézségekkel, időnként ivóvíz-ellátás nélkül mennek bele a fagyba. Már idáig is 14 millió ember volt kénytelen elmenekülni az otthonából, de most több nagyvárosban a polgármesterek is azt kérik a lakosságtól, hogy akinek van vidéki rokona, vagy más lehetősége, menjen, hogy ezt a telet valahogy túl lehessen élni.

Ennek ellenére, miközben újra és újra úgy néz ki, mintha ukrán szempontból egyre reménytelenebb lenne a helyzet, mégis az a dinamika, hogy „minden ponton az ukránok javára húzhatjuk be az X-et” – véli Fedinec Csilla. A kárpátaljai születésű kisebbségkutató-történész több mint két évtizede él Magyarországon. Az orosz invázió előtt, amikor Európa még meglehetősen szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy lesz-e háború, és ha igen, hány napig húzhatják ki az ukránok a szükségszerű összeomlás előtt, ő azt hangsúlyozta, hogy ha Putyin támad, „egy második Afganisztánba futhat bele.” Azóta ez már kevesebbeknek tűnhet irreális forgatókönyvnek.

A G7 Podcast e heti adásában Fedinec Csilla többek között arról beszél, hogy Ukrajnát éppen az orosz fenyegetés, majd támadás rántotta össze.

Ami most történik, az az ukrán politikai nemzet kialakulása. A 2022. február előtti időszakban a társadalom legalább 30 százaléka nemzetiségi volt. Ezt most Oroszország saját maga szünteti meg.

A korábban nem tapasztalt össztársadalmi ellenállás – a folyamatos infrastruktúra-visszaépítéstől a civil összefogásig – tartja életben Ukrajnát, annyira, hogy a politikai vezetés és a közvélemény többsége már csak a teljes győzelmet tartja elfogadhatónak.

Fedinec Csilla úgy látja, az események dinamikája egy jövő évi nyugvópont, méghozzá ukrán győzelem felé mutat. Ennél kevesebb szerinte nem is lenne értelmes célkitűzés, hiszen valamiféle tűzszünet csak a konfliktus befagyását jelentené, amit azután Oroszország később a maga javára használna ki. De szembekerülhet-e emiatt Ukrajna a nyugati szövetségeseivel? És mi lesz eközben az ukrán társadalommal?

Ne felejtsük el, hogy ez olyan iszonyatos trauma, amiről nem szoktunk beszélni, hogy a háború következménye az nemcsak a fizikai rombolás vagy megsemmisülés, hanem a fejben bekövetkező traumák is. Mindenképpen egy traumatizált helyzet, egy traumatizált társadalom, egy traumatizált nemzedék jön létre. Hogy lesz-e elég ember, hazatérnek-e, és hogy a társadalom mentális állapota mennyire lesz képes elég gyorsan revitalizálódni ahhoz, hogy ezt az építést megcsinálja, ez az igazi nagy kérdés

– mondja Fedinec Csilla.

A beszélgetésben ezen kívül szó esik még arról, hogy

  • hogyan használja az orosz politika a nemzetiségi feszültségeket a saját birodalmi céljaira a Szovjetunió szétesése óta;
  • a külső és belső menekültekről Kárpátalján és Ukrajna más részein;
  • arról, hogy milyen állandóan fázni, és mégsem kétségbeesni;
  • a kialakuló közös ukrán nemzeti minimumról;
  • és az átrendeződő, még senki által nem ismert világrendről.

(A podcast elkészítésében közreműködött: Stubnya Bence).

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a megújult hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanakAz európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHeroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ élmezőnyében vagyunk egy olyan üzemanyag gyártásában, amelynek nagy a zöldítési potenciáljaA bioetanol és biodízel legújabb gyártási technológiáinak alkalmazására is vannak itthon előremutató példák - erről is beszélgettünk a G7 Podcast e heti adásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeloni nincs olyan helyzetben, hogy eltérítse Olaszországot az atlantista vonaltólMi lesz új jobboldali olasz kormány hangzatos ígéreteikből, és milyen hatással lesznek az európai politikára? Stefano Bottonival beszéltük át a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön összeG7 Podcast! Az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket a növekedésben, de nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez Muraközy Balázs szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettelAz európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságbanNagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságotTóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Podcast Fedinec Csilla Kárpátalja orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Pálos Máté
2023. május 26. 04:34 Élet

„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállója

Amikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.