Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 10. 04:34 Podcast

Az államnak is megérné felpörgetni az itthoni ingatlanfelújításokat

Ahhoz, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet, évente 130 ezer lakóingatlant kéne mélyfelújítással felújítani, és most évente pár 10 ezret újítunk fel. Egy elég nagy ugrásra lenne szükség – mondta Illésné Szécsi Ilona a G7 Podcast e heti adásában.

A G7-en többrészes cikksorozatban jártuk körbe a magyarországi társasházak energetikai felújításainak témáját. Ebből kiderült, hogy a magyar épületállomány felújítottsága regionális szinten is alacsony, és miközben az energiaválság miatt egyre több országban élvez politikai prioritást is a felújítások felpörgetése, itthon a kedvezőtlen szabályozási környezet és a pénzügyi támogatások hiánya miatt sincsenek jó kilátásai ennek a területnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHőcsapdában a magyar panelek lakóiA környező országokban már prioritás az épületek energiahatékonyságának növelése, Magyarországon évekkel ezelőtt leálltak azok az állami programok, amelyek segíthetnék az energiahatékonyságot javító mélyfelújításokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy úr a közös képviselő, de még nagyobb a bank: csapdákat kerülgetnek a felújító panelekTizenöt-húsz éve rosszul segített az állam, most viszont sehogy sem, így általában csak szakaszolt munkák jöhetnek szóba, ennek minden buktatójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakonPedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

A G7 Podcast e heti adásában Illésné Szécsi Ilonával, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Renopont projektmenedzserével beszélgettünk a magyarországi energetikai felújításokról általánosabban, nem csak a társasházakra fókuszálva.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Illésné Szécsi Ilona szerint energiahatékonyság szempontjából nagyon nagy potenciál lenne az 1990 előtt épült családi házak, és ezen belül is a Kádár-kockák felújításában, amelyek körülbelül ötször annyit energiát fogyasztanak el, mint a korszerű társaik.

Itt elsősorban a hőszigetelést és nyilászárócserét kéne végrehajtani, ebben kellene állami segítséget adni

– mondta.

A kb. 800 ezer Kádár-kocka mellett Magyarországon van nagyjából 600 ezer vályogház, amelyek jelentős része leromlott állapotú és sok az ország elnéptelenedő részében van. Az uniós Hosszú Távú Felújítási Stratégiában megjelent, hogy ezeket részben le kell majd bontani. Illésné Szécsi Ilona szerint nagyon nagy erőfeszítéseket igényelne annak felmérése, hogy pontosan melyeket kéne lebontani vagy felújítani, de ez a munka itthon még nem kezdődött el.

Ezek mellett pedig a társasházak felújításában is jelentős potenciál rejlik, különösen azért, mert ezeket sokkal költséghatékonyabban lehet felújítani, mint más épülettípusokat.

Ráadásul társasházakban is laknak energiaszegények, és az energiaszegénység problémájával is muszáj lesz foglalkozni. Ami ráadásul a szociális bérlakásokban élő tömegeket is érinti

– mondta.

A G7-es cikksorozatból is kiderül, hogy a támogatások hiánya jelentős gátja a hazai épületállomány megújtásának.

Támogatásra mindenképp szükség van. Egyrészt mert bizonyos intézkedések, jellemzően például a hőszigetelés megtérülése hosszú, emiatt nehéz rá finanszírozást találni. Másrészt mind az érintetteknek, mind pedig össztársadalmi szinten rengeteg előnye van

– mondta Illésné Szécsi Ilona, megemlítve például, hogy kisebb településeken a kkv-k munkalehetőségei nőnek, az energiaszegénység csökken, a felújítások hozzájárulnak a klímacélok megvalósulásához, és egészségesebb lesz általuk a levegő, mert kevesebben fognak szilárdtüzelésű tüzelőanyagokat használni.

Illetve a másik ok, ami miatt muszáj támogatást adni, hogy a magyar családok 60-70 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, ezért egyedül nem tud belefogni ilyesmibe

– mondta, hozzátéve, hogy még azoknak a háztartások egy része is kiesik ilyen szempontból, amelyeknek van megtakarítása, mert meglévő jelzáloghitel miatt nem tudnak újabb hitelt felvenni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet számításai szerint (a tanulmány ide kattintva érhető el) azért is érné meg akár állami pénzekből támogatni az energetikai felújításokat, mert ezek gyakorlatilag teljesen megtérülnének az államnak személyi jövedelemadóban, amiatt hogy több ember dolgozik, illetve áfabevételek formájában. „És akkor még azt nem is kalkuláltuk, hogy kevesebb lesz az egészségügyi kiadás, a levegőminőség javul. Tisztán pénzügyi alapon megéri az államnak befektetnie egy ilyen kiadásba, nem is feltétlenül érdemes várni az EU-s pénzekre” – mondta.

A beszélgetésben ezeken kívül szó volt még arról is, hogy:

  • milyen a hazai épületállomány felújítottsága és ez milyennek számít a régió más országaihoz képest, 
  • pontosan hogyan kell úgy felújítani egy épületet, hogy az jelentős energiahatékonysági javulást eredményezzen,
  • milyen hatása volt a rezsicsökkentés csökkentésének a felújításokra, és mire ment el pontosan a felújításokra költött pénz a 2010-es évek második felében,
  • és hogy milyen fajta támogatásokkal lehetne legjobban elősegíteni a felújításokat itthon.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiaconA koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenetHabár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTermálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználásJobb állami szabályozással és alacsony kockázatú beruházásukkal olcsóbb is lehetne a távfűtés hosszú távon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közéMagyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz most nem az a helyzet, amikor a tanári teljesítménymérésre kéne helyezni a hangsúlytHogyan alakult át a tanárképzés, és miért béremeléssel kellene kezdeni a pálya vonzóvá tételét? A 28. óra vendége Csapodi Csaba, az ELTE Tanárképző Központ főigazgató-helyettese.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közéMagyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi az, hogy jól járhatott Trianonnal a magyar gazdasági elit?Trianon után a határon túlra került magyar gazdasági elit sokkal inkább megőrizte a befolyását, mint arra emlékezni szoktunk. Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast energetika energiafogyasztás energiaválság épületfelújítás felújítás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 16. 04:34 Podcast, Világ

Már az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb Oroszországban

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-kutató történésszel a putyini emlékezetpolitikáról és az oktatás egészére kiterjedő ideológiai nevelésről beszélgettünk a G7 Podcastban.

Bucsky Péter
2023. szeptember 9. 04:34 Podcast

Tízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése óta

Magyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincsen folyamatban vonatok beszerzése, a következő években még több probléma lesz a MÁV-Start vonataival. Vitézy Dávid a G7 Podcast vendége.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.