Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 10. 04:34 Podcast

Az államnak is megérné felpörgetni az itthoni ingatlanfelújításokat

Ahhoz, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet, évente 130 ezer lakóingatlant kéne mélyfelújítással felújítani, és most évente pár 10 ezret újítunk fel. Egy elég nagy ugrásra lenne szükség – mondta Illésné Szécsi Ilona a G7 Podcast e heti adásában.

A G7-en többrészes cikksorozatban jártuk körbe a magyarországi társasházak energetikai felújításainak témáját. Ebből kiderült, hogy a magyar épületállomány felújítottsága regionális szinten is alacsony, és miközben az energiaválság miatt egyre több országban élvez politikai prioritást is a felújítások felpörgetése, itthon a kedvezőtlen szabályozási környezet és a pénzügyi támogatások hiánya miatt sincsenek jó kilátásai ennek a területnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHőcsapdában a magyar panelek lakóiA környező országokban már prioritás az épületek energiahatékonyságának növelése, Magyarországon évekkel ezelőtt leálltak azok az állami programok, amelyek segíthetnék az energiahatékonyságot javító mélyfelújításokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy úr a közös képviselő, de még nagyobb a bank: csapdákat kerülgetnek a felújító panelekTizenöt-húsz éve rosszul segített az állam, most viszont sehogy sem, így általában csak szakaszolt munkák jöhetnek szóba, ennek minden buktatójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakonPedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

A G7 Podcast e heti adásában Illésné Szécsi Ilonával, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Renopont projektmenedzserével beszélgettünk a magyarországi energetikai felújításokról általánosabban, nem csak a társasházakra fókuszálva.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Illésné Szécsi Ilona szerint energiahatékonyság szempontjából nagyon nagy potenciál lenne az 1990 előtt épült családi házak, és ezen belül is a Kádár-kockák felújításában, amelyek körülbelül ötször annyit energiát fogyasztanak el, mint a korszerű társaik.

Itt elsősorban a hőszigetelést és nyilászárócserét kéne végrehajtani, ebben kellene állami segítséget adni

– mondta.

A kb. 800 ezer Kádár-kocka mellett Magyarországon van nagyjából 600 ezer vályogház, amelyek jelentős része leromlott állapotú és sok az ország elnéptelenedő részében van. Az uniós Hosszú Távú Felújítási Stratégiában megjelent, hogy ezeket részben le kell majd bontani. Illésné Szécsi Ilona szerint nagyon nagy erőfeszítéseket igényelne annak felmérése, hogy pontosan melyeket kéne lebontani vagy felújítani, de ez a munka itthon még nem kezdődött el.

Ezek mellett pedig a társasházak felújításában is jelentős potenciál rejlik, különösen azért, mert ezeket sokkal költséghatékonyabban lehet felújítani, mint más épülettípusokat.

Ráadásul társasházakban is laknak energiaszegények, és az energiaszegénység problémájával is muszáj lesz foglalkozni. Ami ráadásul a szociális bérlakásokban élő tömegeket is érinti

– mondta.

A G7-es cikksorozatból is kiderül, hogy a támogatások hiánya jelentős gátja a hazai épületállomány megújtásának.

Támogatásra mindenképp szükség van. Egyrészt mert bizonyos intézkedések, jellemzően például a hőszigetelés megtérülése hosszú, emiatt nehéz rá finanszírozást találni. Másrészt mind az érintetteknek, mind pedig össztársadalmi szinten rengeteg előnye van

– mondta Illésné Szécsi Ilona, megemlítve például, hogy kisebb településeken a kkv-k munkalehetőségei nőnek, az energiaszegénység csökken, a felújítások hozzájárulnak a klímacélok megvalósulásához, és egészségesebb lesz általuk a levegő, mert kevesebben fognak szilárdtüzelésű tüzelőanyagokat használni.

Illetve a másik ok, ami miatt muszáj támogatást adni, hogy a magyar családok 60-70 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, ezért egyedül nem tud belefogni ilyesmibe

– mondta, hozzátéve, hogy még azoknak a háztartások egy része is kiesik ilyen szempontból, amelyeknek van megtakarítása, mert meglévő jelzáloghitel miatt nem tudnak újabb hitelt felvenni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet számításai szerint (a tanulmány ide kattintva érhető el) azért is érné meg akár állami pénzekből támogatni az energetikai felújításokat, mert ezek gyakorlatilag teljesen megtérülnének az államnak személyi jövedelemadóban, amiatt hogy több ember dolgozik, illetve áfabevételek formájában. „És akkor még azt nem is kalkuláltuk, hogy kevesebb lesz az egészségügyi kiadás, a levegőminőség javul. Tisztán pénzügyi alapon megéri az államnak befektetnie egy ilyen kiadásba, nem is feltétlenül érdemes várni az EU-s pénzekre” – mondta.

A beszélgetésben ezeken kívül szó volt még arról is, hogy:

  • milyen a hazai épületállomány felújítottsága és ez milyennek számít a régió más országaihoz képest, 
  • pontosan hogyan kell úgy felújítani egy épületet, hogy az jelentős energiahatékonysági javulást eredményezzen,
  • milyen hatása volt a rezsicsökkentés csökkentésének a felújításokra, és mire ment el pontosan a felújításokra költött pénz a 2010-es évek második felében,
  • és hogy milyen fajta támogatásokkal lehetne legjobban elősegíteni a felújításokat itthon.

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiaconA koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenetHabár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTermálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználásJobb állami szabályozással és alacsony kockázatú beruházásukkal olcsóbb is lehetne a távfűtés hosszú távon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közéMagyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz most nem az a helyzet, amikor a tanári teljesítménymérésre kéne helyezni a hangsúlytHogyan alakult át a tanárképzés, és miért béremeléssel kellene kezdeni a pálya vonzóvá tételét? A 28. óra vendége Csapodi Csaba, az ELTE Tanárképző Központ főigazgató-helyettese.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közéMagyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államotMi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi az, hogy jól járhatott Trianonnal a magyar gazdasági elit?Trianon után a határon túlra került magyar gazdasági elit sokkal inkább megőrizte a befolyását, mint arra emlékezni szoktunk. Podcast!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast energetika energiafogyasztás energiaválság épületfelújítás felújítás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.