Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 8. 09:43 Vállalat

Próbálnak előre menekülni az európai cukorgyárak, de ennek ára lesz

Annyira tartanak a téli energiaköltségektől a nyugat-európai cukorgyárak, hogy a szokásosnál korábban kezdik el a cukorrépa feldolgozását, ez viszont csökkentheti a kinyert cukor mennyiségét – írja a Bloomberg.

Egy normális évben a cukorrépa fejlődéséhez még az őszi esők is hozzájárulnak, és ez idén különösen fontos lenne, mert a nyár nagyon aszályos volt Európa jelentős részén. Ha viszont szokás szerint kezdik el a feldolgozási szezont a gyárak, akkor annak a vége a leghidegebb téli hónapokra esik, és sok vállalatvezető attól tart, hogy a már most is nagyon drága energia megfizethetetlen lesz számukra – vagy legrosszabb esetben hozzá sem jutnak, mert nem lesz elég földgáz és áram, és lekapcsolják az ipar egy részét.

Ezért a német Nordzucker AG már el is kezdte a cukorrépa feldolgozását, és a szokottnál hamarabb tervezi kezdeni a szezont a szintén német Südzucker AG, valamint a francia Cristal Union és Tereos is. A két német vállalat egyébként már arról is megállapodott, hogy megosztja egymással a feldolgozási kapacitásait, ha nem lesz elég földgáz.

Az EU a világ harmadik legnagyobb cukortermelője, de idén kisebb területen termesztettek cukorrépát az uniós gazdák, és a szárazság is rontja a terméskilátásokat, főleg úgy, ha az őszi esők is kevésbé tudják ezt enyhíteni, mint egy normális szezonban. A Bloomberg által idézett előrejelzés szerint az EU és az Egyesült Királyság együtt 16,4 millió tonna cukrot állíthat elő a most kezdődő feldolgozási szezonban, ami nagyjából egymillió tonnával kevesebb a legutóbbinál.

Ha így lesz, akkor a szokásosnál több cukrot kell majd importálnia Európának. Az ezen a piacon meghatározónak számító londoni árutőzsdén ennek megfelelően kifejezetten magas az előretekintő cukorár: a mostani, tonnánként nagyjából 550 dolláros szinten 2022 előtt utoljára 2017 elején volt a jegyzés.

Idehaza a cukor a kormány által hatóságilag rögzített árú termékek egyike, de ha hagynák kifutni szeptember végén ezt az intézkedést, akkor a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint megkétszereződne az ár a boltokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPálmaolajban sütik a lángost, pult alól árulják a csirkemellet – itt tartunk az árstop miattTeljesen eltorzította a piacot a hatósági ár, a kivezetése pedig sokkolná a vevőket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs árstop, mégis cukorért rohamozzák a boltokat a lengyelekAz utóbbi időben sok lengyel boltban kifogyott a cukor, és az új szállítmányokat úgy is elkapkodják, hogy egyre drágább lesz a termék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat áramár cukor cukorár energiaárak földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

Automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 28. 04:34 Vállalat

Logisztikai nyűgből kovácsolt sikeres, profitot termelő vállalkozást a magyar Booklog

A könyvkiadás és -kereskedelem sokszor rögtönzött raktározási megoldásain igyekezett javítani Banyó Péter és Banyó Tamás, aminek egy logisztikai cég alapítása lett a vége.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.