Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 8. 09:43 Vállalat

Próbálnak előre menekülni az európai cukorgyárak, de ennek ára lesz

Annyira tartanak a téli energiaköltségektől a nyugat-európai cukorgyárak, hogy a szokásosnál korábban kezdik el a cukorrépa feldolgozását, ez viszont csökkentheti a kinyert cukor mennyiségét – írja a Bloomberg.

Egy normális évben a cukorrépa fejlődéséhez még az őszi esők is hozzájárulnak, és ez idén különösen fontos lenne, mert a nyár nagyon aszályos volt Európa jelentős részén. Ha viszont szokás szerint kezdik el a feldolgozási szezont a gyárak, akkor annak a vége a leghidegebb téli hónapokra esik, és sok vállalatvezető attól tart, hogy a már most is nagyon drága energia megfizethetetlen lesz számukra – vagy legrosszabb esetben hozzá sem jutnak, mert nem lesz elég földgáz és áram, és lekapcsolják az ipar egy részét.

Ezért a német Nordzucker AG már el is kezdte a cukorrépa feldolgozását, és a szokottnál hamarabb tervezi kezdeni a szezont a szintén német Südzucker AG, valamint a francia Cristal Union és Tereos is. A két német vállalat egyébként már arról is megállapodott, hogy megosztja egymással a feldolgozási kapacitásait, ha nem lesz elég földgáz.

Az EU a világ harmadik legnagyobb cukortermelője, de idén kisebb területen termesztettek cukorrépát az uniós gazdák, és a szárazság is rontja a terméskilátásokat, főleg úgy, ha az őszi esők is kevésbé tudják ezt enyhíteni, mint egy normális szezonban. A Bloomberg által idézett előrejelzés szerint az EU és az Egyesült Királyság együtt 16,4 millió tonna cukrot állíthat elő a most kezdődő feldolgozási szezonban, ami nagyjából egymillió tonnával kevesebb a legutóbbinál.

Ha így lesz, akkor a szokásosnál több cukrot kell majd importálnia Európának. Az ezen a piacon meghatározónak számító londoni árutőzsdén ennek megfelelően kifejezetten magas az előretekintő cukorár: a mostani, tonnánként nagyjából 550 dolláros szinten 2022 előtt utoljára 2017 elején volt a jegyzés.

Idehaza a cukor a kormány által hatóságilag rögzített árú termékek egyike, de ha hagynák kifutni szeptember végén ezt az intézkedést, akkor a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint megkétszereződne az ár a boltokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPálmaolajban sütik a lángost, pult alól árulják a csirkemellet – itt tartunk az árstop miattTeljesen eltorzította a piacot a hatósági ár, a kivezetése pedig sokkolná a vevőket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs árstop, mégis cukorért rohamozzák a boltokat a lengyelekAz utóbbi időben sok lengyel boltban kifogyott a cukor, és az új szállítmányokat úgy is elkapkodják, hogy egyre drágább lesz a termék.

Vállalat áramár cukor cukorár energiaárak földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.