Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 8. 09:43 Vállalat

Próbálnak előre menekülni az európai cukorgyárak, de ennek ára lesz

Annyira tartanak a téli energiaköltségektől a nyugat-európai cukorgyárak, hogy a szokásosnál korábban kezdik el a cukorrépa feldolgozását, ez viszont csökkentheti a kinyert cukor mennyiségét – írja a Bloomberg.

Egy normális évben a cukorrépa fejlődéséhez még az őszi esők is hozzájárulnak, és ez idén különösen fontos lenne, mert a nyár nagyon aszályos volt Európa jelentős részén. Ha viszont szokás szerint kezdik el a feldolgozási szezont a gyárak, akkor annak a vége a leghidegebb téli hónapokra esik, és sok vállalatvezető attól tart, hogy a már most is nagyon drága energia megfizethetetlen lesz számukra – vagy legrosszabb esetben hozzá sem jutnak, mert nem lesz elég földgáz és áram, és lekapcsolják az ipar egy részét.

Ezért a német Nordzucker AG már el is kezdte a cukorrépa feldolgozását, és a szokottnál hamarabb tervezi kezdeni a szezont a szintén német Südzucker AG, valamint a francia Cristal Union és Tereos is. A két német vállalat egyébként már arról is megállapodott, hogy megosztja egymással a feldolgozási kapacitásait, ha nem lesz elég földgáz.

Az EU a világ harmadik legnagyobb cukortermelője, de idén kisebb területen termesztettek cukorrépát az uniós gazdák, és a szárazság is rontja a terméskilátásokat, főleg úgy, ha az őszi esők is kevésbé tudják ezt enyhíteni, mint egy normális szezonban. A Bloomberg által idézett előrejelzés szerint az EU és az Egyesült Királyság együtt 16,4 millió tonna cukrot állíthat elő a most kezdődő feldolgozási szezonban, ami nagyjából egymillió tonnával kevesebb a legutóbbinál.

Ha így lesz, akkor a szokásosnál több cukrot kell majd importálnia Európának. Az ezen a piacon meghatározónak számító londoni árutőzsdén ennek megfelelően kifejezetten magas az előretekintő cukorár: a mostani, tonnánként nagyjából 550 dolláros szinten 2022 előtt utoljára 2017 elején volt a jegyzés.

Idehaza a cukor a kormány által hatóságilag rögzített árú termékek egyike, de ha hagynák kifutni szeptember végén ezt az intézkedést, akkor a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint megkétszereződne az ár a boltokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPálmaolajban sütik a lángost, pult alól árulják a csirkemellet – itt tartunk az árstop miattTeljesen eltorzította a piacot a hatósági ár, a kivezetése pedig sokkolná a vevőket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs árstop, mégis cukorért rohamozzák a boltokat a lengyelekAz utóbbi időben sok lengyel boltban kifogyott a cukor, és az új szállítmányokat úgy is elkapkodják, hogy egyre drágább lesz a termék.

Vállalat áramár cukor cukorár energiaárak földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő, az éghajlati és ökológiai rendszer visszafordíthatatlan kárai szempontjából döntőnek tartott másfél fokos melegedés tartására is csak extrém optimista forgatókönyv esetén látszik még némi esély - az IPCC hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének fő üzenetei ismerősen unalmasnak tűnhetnek a közvéleményben, miközben egy, a korábbiaknál is erősebb vészjelzésről van szó. A klímakommunikáció szokásos paradoxona: az apokaliptikusnak érzett figyelmeztetések kifáradnak, a visszafogott szakmai tónus viszont sem a döntéshozók, sem a közvélemény ingerküszöbét nem üti át.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.