Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 09:20 Vállalat

Olyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárban

Egy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel – írja a Bloomberg.

A Mammutti Talotehdas Oy jelenleg hosszú távú szerződés nélkül, azonnali piaci áron vásárolja az áramot, és a lépéssel ennek a költsége akár 98 százalékkal is csökkent. Nappal ugyanis akár 80 eurócentet is fizetnie kellene kilowattóránként, míg éjjel ez csak 2-3 cent – mondta a cég vezérigazgatója.

„A nappali és az éjszakai tarifa közötti különbség olyan hatalmas, hogy még az éjszakai műszak nagyobb bérköltségével együtt is hatalmas a megtakarítási lehetőség – tette hozzá Ilpo Nylander. Szerinte ezzel mindenki nyer, hiszen az alkalmazottak nagyobb fizetést kapnak, ezzel együtt az intézkedést csak átmenetinek szánják, és a dolgozókkal közösen hozták meg.

„Nem az a furcsa, hogy éjszaka kell dolgozni, hanem hogy nappal nem tudjuk működtetni az üzemet – tette hozzá a Finnország északi részén, Oulu közelében működő vállalat vezérigazgatója, akinek cége tavaly 50 gerendaházat értékesített a skandináv országokban.

Hasonló gondokkal lassan minden európai vállalat küzd, és bár egy részüknél érdemes lehet megfontolni egy hasonló megoldást, vannak olyan iparágak, ahol a működést folyamatos termelésre optimalizálták, és a szolgáltató szektor sem teheti meg, hogy tetszés szerint alakítja napon belül a működését. Az építőiparban is hasonló a helyzet, a finn vállalat esetében sem a házak építésére, hanem az előregyártott elemeket előállító üzemre vonatkozik az éjszakai munka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzeket az energiaárakat már minden ágazat megszenvediAz üzleti élet szereplői jobb, ha hozzászoknak a magas energiaárakhoz, ez lesz ugyanis az új norma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve romokban hevert az építőipar, amikor egyenesbe jött egy gerendaházakat építő vállalkozásUbrankovics Pál a kilencvenes években kezdett faipari anyagokkal és gépekkel kereskedni. Egyszemélyes cégéből a kétezres évekre az egyik legnívósabb magyar gerenda- és készházgyár fejlődött ki, ami még a válságból is profitálni tudott.

Vállalat áram áramár finnország gerendaház Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.

Fontos

Nagy Zsolt
2022. november 27. 19:03 Pénz

Kötvények, részvények, ingatlan: honnan menekül a pénzünk, és hol tudjuk utolérni?

A világ három legnagyobb gazdasági régiójában, az Egyesült Államokban, Kínában és Európában is recessziós veszély vagy már gazdasági visszaesés van, így nincs könnyű dolga a befektetőknek.

Váczi István
2022. november 27. 04:34 Vállalat

Életet lehelt a háború egy fontos magyar áruforgalmi csomópontba

Először úgy tűnt, hogy az ukrajnai háború véget vet a záhonyi átrakó körzet épp csak elindult fejlődésének, de az orosz blokád felértékelte a vasúti kapcsolatokat.

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.