Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 09:20 Vállalat

Olyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárban

Egy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel – írja a Bloomberg.

A Mammutti Talotehdas Oy jelenleg hosszú távú szerződés nélkül, azonnali piaci áron vásárolja az áramot, és a lépéssel ennek a költsége akár 98 százalékkal is csökkent. Nappal ugyanis akár 80 eurócentet is fizetnie kellene kilowattóránként, míg éjjel ez csak 2-3 cent – mondta a cég vezérigazgatója.

„A nappali és az éjszakai tarifa közötti különbség olyan hatalmas, hogy még az éjszakai műszak nagyobb bérköltségével együtt is hatalmas a megtakarítási lehetőség – tette hozzá Ilpo Nylander. Szerinte ezzel mindenki nyer, hiszen az alkalmazottak nagyobb fizetést kapnak, ezzel együtt az intézkedést csak átmenetinek szánják, és a dolgozókkal közösen hozták meg.

„Nem az a furcsa, hogy éjszaka kell dolgozni, hanem hogy nappal nem tudjuk működtetni az üzemet – tette hozzá a Finnország északi részén, Oulu közelében működő vállalat vezérigazgatója, akinek cége tavaly 50 gerendaházat értékesített a skandináv országokban.

Hasonló gondokkal lassan minden európai vállalat küzd, és bár egy részüknél érdemes lehet megfontolni egy hasonló megoldást, vannak olyan iparágak, ahol a működést folyamatos termelésre optimalizálták, és a szolgáltató szektor sem teheti meg, hogy tetszés szerint alakítja napon belül a működését. Az építőiparban is hasonló a helyzet, a finn vállalat esetében sem a házak építésére, hanem az előregyártott elemeket előállító üzemre vonatkozik az éjszakai munka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzeket az energiaárakat már minden ágazat megszenvediAz üzleti élet szereplői jobb, ha hozzászoknak a magas energiaárakhoz, ez lesz ugyanis az új norma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve romokban hevert az építőipar, amikor egyenesbe jött egy gerendaházakat építő vállalkozásUbrankovics Pál a kilencvenes években kezdett faipari anyagokkal és gépekkel kereskedni. Egyszemélyes cégéből a kétezres évekre az egyik legnívósabb magyar gerenda- és készházgyár fejlődött ki, ami még a válságból is profitálni tudott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat áram áramár finnország gerendaház Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 3. 04:34 Közélet

Milyen a jó halál és ki döntheti el?

A Karsai vs. Magyarország per évtizedekre meghatározhatja az eutanáziáról szóló magyar párbeszédet. Megnéztük a strasbourgi tárgyalást és átvettük a létező európai szabályozásokat.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.