Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 6. 09:20 Vállalat

Olyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárban

Egy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel – írja a Bloomberg.

A Mammutti Talotehdas Oy jelenleg hosszú távú szerződés nélkül, azonnali piaci áron vásárolja az áramot, és a lépéssel ennek a költsége akár 98 százalékkal is csökkent. Nappal ugyanis akár 80 eurócentet is fizetnie kellene kilowattóránként, míg éjjel ez csak 2-3 cent – mondta a cég vezérigazgatója.

„A nappali és az éjszakai tarifa közötti különbség olyan hatalmas, hogy még az éjszakai műszak nagyobb bérköltségével együtt is hatalmas a megtakarítási lehetőség – tette hozzá Ilpo Nylander. Szerinte ezzel mindenki nyer, hiszen az alkalmazottak nagyobb fizetést kapnak, ezzel együtt az intézkedést csak átmenetinek szánják, és a dolgozókkal közösen hozták meg.

„Nem az a furcsa, hogy éjszaka kell dolgozni, hanem hogy nappal nem tudjuk működtetni az üzemet – tette hozzá a Finnország északi részén, Oulu közelében működő vállalat vezérigazgatója, akinek cége tavaly 50 gerendaházat értékesített a skandináv országokban.

Hasonló gondokkal lassan minden európai vállalat küzd, és bár egy részüknél érdemes lehet megfontolni egy hasonló megoldást, vannak olyan iparágak, ahol a működést folyamatos termelésre optimalizálták, és a szolgáltató szektor sem teheti meg, hogy tetszés szerint alakítja napon belül a működését. Az építőiparban is hasonló a helyzet, a finn vállalat esetében sem a házak építésére, hanem az előregyártott elemeket előállító üzemre vonatkozik az éjszakai munka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzeket az energiaárakat már minden ágazat megszenvediAz üzleti élet szereplői jobb, ha hozzászoknak a magas energiaárakhoz, ez lesz ugyanis az új norma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve romokban hevert az építőipar, amikor egyenesbe jött egy gerendaházakat építő vállalkozásUbrankovics Pál a kilencvenes években kezdett faipari anyagokkal és gépekkel kereskedni. Egyszemélyes cégéből a kétezres évekre az egyik legnívósabb magyar gerenda- és készházgyár fejlődött ki, ami még a válságból is profitálni tudott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat áram áramár finnország gerendaház Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.