Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 28. 17:32 Élet

Nincs árstop, mégis cukorért rohamozzák a boltokat a lengyelek

Az utóbbi időben sok lengyel boltban kifogyott a cukor, és az új szállítmányokat úgy is elkapkodják, hogy egyre drágább lesz a termék. A dolog azért is különös, mert az ország Európa harmadik legnagyobb cukortermelője, és nem fenyeget az a veszély, hogy a cukor elérhetetlenné válik a lengyelek számára.

Felvásárlási lázból láthattunk már néhányat az utóbbi években, elég csak a koronavírus-járvány kitörése utáni élesztőhiányra gondolni idehaza, míg más országokban a WC-papír vált emblematikus hiánycikké. A mostani lengyel eset azért különös, mert látszólag nincs különösebb kiváltó oka. Az ukrajnai háború már több mint öt hónapja tart – vagyis a kezdeti ijedtség már rég elmúlt -, és előbb lehet gond a fűtőanyagok elérhetőségével (ott most is sokan használnak szenet, és a háború előtt jelentős volt az oroszországi import), mint a cukoréval. Egy átlagos évben ebből ugyanis több százezer tonna exportra is jut.

A lengyel sajtóban megszólaltatott szakemberek szerint tipikus vásárlói pszichózisról van szó, amikor az üres polcok látványa sokakból kiváltja a felhalmozási ösztönt – különösen Lengyelországban, hiszen a 80-as évekre visszaemlékezni képes generációk biztosan nem felejtik el a súlyos áruhiányt. (Jellemző módon a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete még egy sorban állós társasjátékot is kiadott, amely magyarul is megjelent.)

A kezdő lökést talán az áremelkedés adta meg a felhalmozáshoz, onnantól pedig már ment magától. Egy ma megjelent cikk már arról számolt be, hogy német és belga üzletekben is sokkal olcsóbban lehet cukrot kapni, mint Lengyelországban, de a jelek szerint egyelőre ez sem tántorítja el a kamrát feltölteni akarókat. Ennek nyomán több üzletlánc is 5 vagy 10 kilós limitet vezetett be az egyszerre megvásárolható mennyiségre.

Pedig egyébként jól tennék, ha visszafognák a cukorfogyasztást. Egy 2019-es hír szerint – a feldolgozott termékekben lévőt is beleértve – a lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, napi 19 kávéskanálnyit. A felnőttek pedig még őket is felülmúlják öttel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiánycikk lehet a mustár isA nagy mustárfogyasztó európai országokban már egyre gyakrabban üresek a polcok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrotA napraforgó- és a repceolaj ára elérheti az olíváét, már ha egyáltalán lehet majd kapni.

Élet áruhiány cukor felhalmozás Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.