Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 27. 13:24 Világ

Hiánycikk lehet a mustár is

Franciaországban az utóbbi hetekben megszokott jelenség lett az üres mustáros polcok látványa a boltokban. A franciák rendkívüli módon kedvelik a mustárt, sokat fogyasztanak belőle, illetve idén csak fogyasztanának, de egyre nehezebben jutnak hozzá a termékhez. A hiány a napokban megjelent az olasz üzletekben is, és a franciaolasz sajtó azt írja, a teljes európai ellátás akadozik.

Az első csapást a klímaváltozás vitte be a világpiacnak, a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában ugyanis egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termésnek körülbelül a felét. A Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, ennek jelentős része azonban idén nem érkezik meg.

Az eredeti terv az volt, hogy a kanadai kiesést ukrán és esetleg orosz beszerzéssel pótolják, a kirobbant háború miatt azonban az ukrán forrás nem elérhető, az orosz importot pedig a szankciók lehetetlenítik el. Ráadásul a kanadai termelők idén már a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a termesztéssel, és inkább a nagyobb hasznot hozó gabonákra váltottak. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is beszűkült.

Utólag okoskodva egyébként az látszik, hogy a franciák alaposan lábon lőtték magukat, a hazai mustármagtermesztéssel felhagytak, mert nem volt benne elég nyereség, a növényeket támadó bogarak ellen pedig nem tudtak hatásosan védekezni.

Most visszakoznának, de ehhez időre és befektetésekre lesz szükség. Az iparág vezetői azt mondják, vissza kell állni a belföldi alapanyag-ellátásra, és ehhez olyan fajtákat kell nemesíteni, amelyek a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő terméshozamot adnak. Ám amíg ez meg nem történik, a mustár gyakori hiánycikk marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszamentünk 1979-be megnézni pár iskolapéldát a központi ármeghatározásról és az áruhiányrólÁltalában vicces, de sokszor tragikomikusan áthallásos visszaolvasni ma azokat a cikkeket, amelyek több mint 40 éve az áruhiány okairól és kezeléséről szóltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrotA napraforgó- és a repceolaj ára elérheti az olíváét, már ha egyáltalán lehet majd kapni.

Világ áruhiány hiánycikk Kanada klímaváltozás mustár mustármag növénytermesztés orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Torontáli Zoltán
2022. november 24. 16:04 Vállalat, Világ

Néha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázata

Minden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.