Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 27. 13:24 Világ

Hiánycikk lehet a mustár is

Franciaországban az utóbbi hetekben megszokott jelenség lett az üres mustáros polcok látványa a boltokban. A franciák rendkívüli módon kedvelik a mustárt, sokat fogyasztanak belőle, illetve idén csak fogyasztanának, de egyre nehezebben jutnak hozzá a termékhez. A hiány a napokban megjelent az olasz üzletekben is, és a franciaolasz sajtó azt írja, a teljes európai ellátás akadozik.

Az első csapást a klímaváltozás vitte be a világpiacnak, a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában ugyanis egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termésnek körülbelül a felét. A Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, ennek jelentős része azonban idén nem érkezik meg.

Az eredeti terv az volt, hogy a kanadai kiesést ukrán és esetleg orosz beszerzéssel pótolják, a kirobbant háború miatt azonban az ukrán forrás nem elérhető, az orosz importot pedig a szankciók lehetetlenítik el. Ráadásul a kanadai termelők idén már a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a termesztéssel, és inkább a nagyobb hasznot hozó gabonákra váltottak. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is beszűkült.

Utólag okoskodva egyébként az látszik, hogy a franciák alaposan lábon lőtték magukat, a hazai mustármagtermesztéssel felhagytak, mert nem volt benne elég nyereség, a növényeket támadó bogarak ellen pedig nem tudtak hatásosan védekezni.

Most visszakoznának, de ehhez időre és befektetésekre lesz szükség. Az iparág vezetői azt mondják, vissza kell állni a belföldi alapanyag-ellátásra, és ehhez olyan fajtákat kell nemesíteni, amelyek a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő terméshozamot adnak. Ám amíg ez meg nem történik, a mustár gyakori hiánycikk marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszamentünk 1979-be megnézni pár iskolapéldát a központi ármeghatározásról és az áruhiányrólÁltalában vicces, de sokszor tragikomikusan áthallásos visszaolvasni ma azokat a cikkeket, amelyek több mint 40 éve az áruhiány okairól és kezeléséről szóltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrotA napraforgó- és a repceolaj ára elérheti az olíváét, már ha egyáltalán lehet majd kapni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áruhiány hiánycikk Kanada klímaváltozás mustár mustármag növénytermesztés orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.