Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 27. 13:24 Világ

Hiánycikk lehet a mustár is

Franciaországban az utóbbi hetekben megszokott jelenség lett az üres mustáros polcok látványa a boltokban. A franciák rendkívüli módon kedvelik a mustárt, sokat fogyasztanak belőle, illetve idén csak fogyasztanának, de egyre nehezebben jutnak hozzá a termékhez. A hiány a napokban megjelent az olasz üzletekben is, és a franciaolasz sajtó azt írja, a teljes európai ellátás akadozik.

Az első csapást a klímaváltozás vitte be a világpiacnak, a fontos termelőnek és exportőrnek számító Kanadában ugyanis egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termésnek körülbelül a felét. A Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, ennek jelentős része azonban idén nem érkezik meg.

Az eredeti terv az volt, hogy a kanadai kiesést ukrán és esetleg orosz beszerzéssel pótolják, a kirobbant háború miatt azonban az ukrán forrás nem elérhető, az orosz importot pedig a szankciók lehetetlenítik el. Ráadásul a kanadai termelők idén már a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a termesztéssel, és inkább a nagyobb hasznot hozó gabonákra váltottak. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is beszűkült.

Utólag okoskodva egyébként az látszik, hogy a franciák alaposan lábon lőtték magukat, a hazai mustármagtermesztéssel felhagytak, mert nem volt benne elég nyereség, a növényeket támadó bogarak ellen pedig nem tudtak hatásosan védekezni.

Most visszakoznának, de ehhez időre és befektetésekre lesz szükség. Az iparág vezetői azt mondják, vissza kell állni a belföldi alapanyag-ellátásra, és ehhez olyan fajtákat kell nemesíteni, amelyek a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő terméshozamot adnak. Ám amíg ez meg nem történik, a mustár gyakori hiánycikk marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszamentünk 1979-be megnézni pár iskolapéldát a központi ármeghatározásról és az áruhiányrólÁltalában vicces, de sokszor tragikomikusan áthallásos visszaolvasni ma azokat a cikkeket, amelyek több mint 40 éve az áruhiány okairól és kezeléséről szóltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrotA napraforgó- és a repceolaj ára elérheti az olíváét, már ha egyáltalán lehet majd kapni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áruhiány hiánycikk Kanada klímaváltozás mustár mustármag növénytermesztés orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Stubnya Bence
2024. július 9. 05:00 Közélet, Világ

A magyar gazdaság fejlettségi szintjén már nem lehet csak az iparra fókuszálni

Olyan országoknak is érdemes iparpolitikával foglalkoznia, ahol nagyok a korrupciós kockázatok, de nem mindegy, hogyan. Interjú Juhász Rékával, a University of British Columbia kutatójával.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Hajdu Miklós
2024. július 10. 16:47 Közélet

150 milliárd forint bevételről mond le a kormány a három megszűnő különadóval

Átszervezi a kormány a különadókat, három ágazat fellélegezhet jövőre.