Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 20. 15:06 Élet

A németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrot

A Focus német gazdasági lap nemrég ugyanazt tapasztalta Németországban, mint mi Magyarországon. Az újság munkatársa egy német Aldi üzletben a hagyományosan legolcsóbb, saját márkás Bellasan napraforgó étolajból egyetlen palackkal sem talált, a helyette polcon lévő másik étolaj literje viszont 4,99 euróba, azaz a cikkünk írásakor érvényes árfolyamon számolva 1850 forintba került. A Bellasan ára hiába csak 1,79 euró, azaz 664 forint, ha nem lehet kapni, akkor csak elméletben hozzáférhető. Hasonló volt a helyzet egy másik nagy német lánc, a Rewe boltjaiban, az elméleti minimumhoz képest a gyakorlatban háromszoros felárral lehet csak a termékhez hozzájutni.

Azt írják, hogy a jelenség általános, már csak azért is, mert ha van az olcsóbb olajból, akkor azt azonnal elkapkodják, a bevezetett mennyiségi korlátozás ellenére is.

Mi a napokban egy budapesti boltban ugyanezzel szembesültünk: ebben az üzletben a saját márkás étolaj ára literenként 579 forint jelenleg, de az gyakran nincs, és mi például csak a 899 forintról éppen 749-re leárazottból tudtunk volna vásárolni.

Részben azt feltételeztük, hogy a logisztikai és általános élelmiszeripari problémák mellett a magyar esetben szerepet játszik az árstop is, de a német példán látszik, hogy anélkül is hasonló folyamatok játszódnak le.

A Focusnak a német Aldi egyik pénztárosa azt mondta, náluk állandóan hiány van az olcsóbb étolajból, vagyis az a gyakorlatban alig elérhető. A vásárlók ezért megpróbálják felhalmozni a készleteket, és még a drága olajat is kartonszámra vinnék, ha engednék nekik. A német üzletekben persze a magyarokhoz hasonlóan mennyiségi korlátozások vannak, ám a Focus azt írja, hogy a boltnak ma már arra is figyelnie kell, hogy ugyanaz a vásárló ne menjen rögtön több kört az üzletben – mert ezek szerint ezt a trükköt is megpróbálják bevetni.

A Focusnak a német szakértők azt mondták, a napraforgó olaj ára hamarosan elérheti az olívaolajét. Az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek miatt ugyanis a kereskedők szerint lehetetlen megmondani, hogy milyen lesz a kínálat a piacon, vagyis a következő hónapokban még biztosan kiszámíthatatlan marad az ellátás.

Ukrajna az Európai Unió legfontosabb napraforgóolaj-beszállítója volt, a háború miatt azonban most nagyon bizonytalan, hogy a termőterületnek mekkora részét lehet egyáltalán megművelni vagy a terméshez hozzáférni, elszállítani. A német lap szerint az unión belül megpróbálják növelni a termőterületet, de ennek mértéke legfeljebb 5 százalékos lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet áruhiány étolaj infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.