Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 20. 15:06 Élet

A németek már az 1800 forintos étolajat is vinnék, mint a cukrot

A Focus német gazdasági lap nemrég ugyanazt tapasztalta Németországban, mint mi Magyarországon. Az újság munkatársa egy német Aldi üzletben a hagyományosan legolcsóbb, saját márkás Bellasan napraforgó étolajból egyetlen palackkal sem talált, a helyette polcon lévő másik étolaj literje viszont 4,99 euróba, azaz a cikkünk írásakor érvényes árfolyamon számolva 1850 forintba került. A Bellasan ára hiába csak 1,79 euró, azaz 664 forint, ha nem lehet kapni, akkor csak elméletben hozzáférhető. Hasonló volt a helyzet egy másik nagy német lánc, a Rewe boltjaiban, az elméleti minimumhoz képest a gyakorlatban háromszoros felárral lehet csak a termékhez hozzájutni.

Azt írják, hogy a jelenség általános, már csak azért is, mert ha van az olcsóbb olajból, akkor azt azonnal elkapkodják, a bevezetett mennyiségi korlátozás ellenére is.

Mi a napokban egy budapesti boltban ugyanezzel szembesültünk: ebben az üzletben a saját márkás étolaj ára literenként 579 forint jelenleg, de az gyakran nincs, és mi például csak a 899 forintról éppen 749-re leárazottból tudtunk volna vásárolni.

Részben azt feltételeztük, hogy a logisztikai és általános élelmiszeripari problémák mellett a magyar esetben szerepet játszik az árstop is, de a német példán látszik, hogy anélkül is hasonló folyamatok játszódnak le.

A Focusnak a német Aldi egyik pénztárosa azt mondta, náluk állandóan hiány van az olcsóbb étolajból, vagyis az a gyakorlatban alig elérhető. A vásárlók ezért megpróbálják felhalmozni a készleteket, és még a drága olajat is kartonszámra vinnék, ha engednék nekik. A német üzletekben persze a magyarokhoz hasonlóan mennyiségi korlátozások vannak, ám a Focus azt írja, hogy a boltnak ma már arra is figyelnie kell, hogy ugyanaz a vásárló ne menjen rögtön több kört az üzletben – mert ezek szerint ezt a trükköt is megpróbálják bevetni.

A Focusnak a német szakértők azt mondták, a napraforgó olaj ára hamarosan elérheti az olívaolajét. Az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek miatt ugyanis a kereskedők szerint lehetetlen megmondani, hogy milyen lesz a kínálat a piacon, vagyis a következő hónapokban még biztosan kiszámíthatatlan marad az ellátás.

Ukrajna az Európai Unió legfontosabb napraforgóolaj-beszállítója volt, a háború miatt azonban most nagyon bizonytalan, hogy a termőterületnek mekkora részét lehet egyáltalán megművelni vagy a terméshez hozzáférni, elszállítani. A német lap szerint az unión belül megpróbálják növelni a termőterületet, de ennek mértéke legfeljebb 5 százalékos lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar boltok 2022 tavaszán: áruhiány, mennyiségi korlátozás és 20 százalék feletti drágulásNem hivatalos, de két éve állandó módszertanunk szerint nagyon durvul az élelmiszer-infláció, az árstop mennyiségi korlátozást és átmeneti áruhiányt okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet áruhiány étolaj infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.