Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 10. 10:18 Vállalat, Világ

Beragadtak a járvány miatt bevezetett részmunkaidőbe a németek

A német IFO Intézet adatait idézve a Die Welt azt írja, hogy jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népességnek még mindig 17 százaléka nincs napi 8 órás állásban. A járvány miatt részmunkaidőre beosztott dolgozók bérkiesését az állam részben pótolja (ezt hívják kurzarbeitnak). A 2008-as válságban már bevált program célja elsősorban az, hogy a cégek ne építsék le a munkavállalók jelentős részét, mert ha vissza tud állni a gazdaság a békeidős pályára, akkor szükség lesz rájuk.

A részmunkaidősök (nem csak a támogatottak) száma 7,3 millió volt a járvány első hullámának tavaszi csúcsán. A mostani 5,6 millió fő hiába mutat jó trendet, az érték még mindig nagyon magas. Ennél is fontosabb azonban, hogy az IFO céges felmérése szerint szerkezeti problémák vannak a háttérben.

A német gazdaság szempontjából nagyon fontos gépgyártás egyes részeiben ugyanis a bértámogatásos részmunkaidő aránya nemhogy csökkenne, de még nő is. Vannak olyan szegmensek, ahol ma is 40 százalék körüli a részmunkaidős dolgozók aránya, többek között az autóipar is küzd a visszaállással.

A bértámogatás azokban a szolgáltató szektorokban enyhült jelentősebben, ahol a korlátozó intézkedések enyhítésével újraindulhatott az élet. Mivel azonban az ipar talpra állása késik, egyes politikusok és gazdasági vezetők egyaránt a kurzarbeit meghosszabbítása mellett érvelnek. Jelenleg legfeljebb 12 hónapig jár a bérkiegészítés, a javaslatok szerint azonban 24 hónapra kellene hosszabbítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy hét után máris barkácsolni kell a munkahelyvédő programot, de miért lett ennyire szűkmarkú?Van közgazdasági racionalitás amögött, ha nem másoljuk le egy az egyben a német kurzarbeitot, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány elmérte az arányokat.

Az adófizetők pénzéből a szövetségi kormány idén várhatóan 10 milliárd eurót (3500 milliárd forintot) fizet majd ki a bérkiegészítésekre, de ennek ellenére is attól tartanak, hogy a 12 hónap kevés lesz, mert addig nem indul be az ipar olyan mértékben, hogy a dolgozókra teljes munkaidőben szükség legyen. Minél tovább tart a kurzarbeit, annál nagyobb terhet vesznek a nyakukba az adófizetők a vállalatok nehézségeinek áthidalása érdekében.

A cégek továbbra is amellett vannak, hogy a kurzarbeit jó megoldás a válság kezelésére, és nem szeretnének leépíteni, mert hosszabb távon bíznak a fellendülésben, ezért érthető módon a támogatás meghosszabbítása mellett vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkReménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutásaA magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízezer magyar munkahely úszhatott el a későn jött segítségenA gazdasági szereplők közül sokan attól tartanak, hogy a késéshez hasonló, vagy még rosszabb hatása lehet, ha túl hamar megszüntetik a kurzarbeitot.

Vállalat Világ bértámogatás ipar kurzarbeit németország részmunkaidő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 14:13 Vállalat

Elárasztják dél-koreai filmekkel a Netflixet

Több mint 25 koreai filmet vagy sorozatot mutat be idén a csatorna.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Stubnya Bence
2022. január 14. 06:56 Közélet, Vállalat

A legszegényebb kétmillió magyart célozza a kormány a bolti árstoppal

A magyar beszállítókat és a kiskereskedelem magyar szereplőit nehéz helyzetbe hozhatja a kormány új intézkedése, amely egy átlagos bevásárlókosár tartalmának apró részére lesz csak hatással.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Stubnya Bence
2022. január 22. 07:20 Podcast

Fedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak meg

A mélyszegények fegyelmezését szolgáló közmunkaprogram alapvetően alakult át a 2010-es évek második felére. Az e heti G7 Podcastban erről az átalakulásról beszélgettünk Szombati Kristóffal.

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.