Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. augusztus 10. 10:18 Vállalat, Világ

Beragadtak a járvány miatt bevezetett részmunkaidőbe a németek

A német IFO Intézet adatait idézve a Die Welt azt írja, hogy jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népességnek még mindig 17 százaléka nincs napi 8 órás állásban. A járvány miatt részmunkaidőre beosztott dolgozók bérkiesését az állam részben pótolja (ezt hívják kurzarbeitnak). A 2008-as válságban már bevált program célja elsősorban az, hogy a cégek ne építsék le a munkavállalók jelentős részét, mert ha vissza tud állni a gazdaság a békeidős pályára, akkor szükség lesz rájuk.

A részmunkaidősök (nem csak a támogatottak) száma 7,3 millió volt a járvány első hullámának tavaszi csúcsán. A mostani 5,6 millió fő hiába mutat jó trendet, az érték még mindig nagyon magas. Ennél is fontosabb azonban, hogy az IFO céges felmérése szerint szerkezeti problémák vannak a háttérben.

A német gazdaság szempontjából nagyon fontos gépgyártás egyes részeiben ugyanis a bértámogatásos részmunkaidő aránya nemhogy csökkenne, de még nő is. Vannak olyan szegmensek, ahol ma is 40 százalék körüli a részmunkaidős dolgozók aránya, többek között az autóipar is küzd a visszaállással.

A bértámogatás azokban a szolgáltató szektorokban enyhült jelentősebben, ahol a korlátozó intézkedések enyhítésével újraindulhatott az élet. Mivel azonban az ipar talpra állása késik, egyes politikusok és gazdasági vezetők egyaránt a kurzarbeit meghosszabbítása mellett érvelnek. Jelenleg legfeljebb 12 hónapig jár a bérkiegészítés, a javaslatok szerint azonban 24 hónapra kellene hosszabbítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy hét után máris barkácsolni kell a munkahelyvédő programot, de miért lett ennyire szűkmarkú?Van közgazdasági racionalitás amögött, ha nem másoljuk le egy az egyben a német kurzarbeitot, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány elmérte az arányokat.

Az adófizetők pénzéből a szövetségi kormány idén várhatóan 10 milliárd eurót (3500 milliárd forintot) fizet majd ki a bérkiegészítésekre, de ennek ellenére is attól tartanak, hogy a 12 hónap kevés lesz, mert addig nem indul be az ipar olyan mértékben, hogy a dolgozókra teljes munkaidőben szükség legyen. Minél tovább tart a kurzarbeit, annál nagyobb terhet vesznek a nyakukba az adófizetők a vállalatok nehézségeinek áthidalása érdekében.

A cégek továbbra is amellett vannak, hogy a kurzarbeit jó megoldás a válság kezelésére, és nem szeretnének leépíteni, mert hosszabb távon bíznak a fellendülésben, ezért érthető módon a támogatás meghosszabbítása mellett vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkReménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutásaA magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízezer magyar munkahely úszhatott el a későn jött segítségenA gazdasági szereplők közül sokan attól tartanak, hogy a késéshez hasonló, vagy még rosszabb hatása lehet, ha túl hamar megszüntetik a kurzarbeitot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bértámogatás ipar kurzarbeit németország részmunkaidő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.