Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 27. 13:21 Élet, Tech

A magyar Alza is elkezdte árulni a rezsicsökkentő terméket, amit megvenni ugyan lehet, de használni nem

Egy évvel ezelőtt hívtuk fel a figyelmet arra a furcsa helyzetre, hogy van egy termék, ami akkoriban már megjelent a kisebb magyar netes boltokban, tehát meg lehet ugyan venni, de a használata nem megengedett. Az erkélynapelemről van szó, amely egy kis teljesítményű napelemes rendszer, amit közvetlenül a lakásban lévő konnektorhoz lehet csatlakoztatni, és képes lehet arra, hogy kis mértékben csökkentse a villanyszámlát.

Ezek a rendszerek 600 vagy 800 watt teljesítményig az unióban mindenhol használhatók, kivéve Magyarországon. A magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételei (ászf) ugyanis nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe.

Ahogy arról nemrég írtunk, Németországban már az Aldi (Nord) és a Lidl is elkezdte ezeket forgalmazni, utóbbi azonban a magyar szabályozás miatt itthon nem vette fel a kínálatába. A cseh gyökerű Alza azonban most nem volt ilyen szívbajos, és egy ideje már a magyar vevőknek is eladásra kínálja az erkélynapelemes rendszerek fő kellékét, az úgynevezett mikroinvertert. Márpedig az Alza jelenleg a második legnagyobb magyarországi netes kereskedő.

Ha nem ugrik be egyből, hogy mi ez a készülék, akkor elég egy pillantást vetni a gyártó oldaláról kimásolt minivideóra (az iverter a falra szerelt berendezés):

 

A mikroinverterhez villanyszerelő képzettség nélkül csatlakoztatni lehet az erkélyre kitett napelemtáblákat. A szerkezet a napközben termelődő áramot átalakítja és szükség szerint elosztja. Ha épp van a lakásban áramfogyasztás, akkor oda segít be, de ha erre nincs szükség, akkor a termelődő áramot elraktározza egy kisebb akkumulátorban.

Mindez azonban Magyarországon az áramszolgáltató ászf-ének megsértése, ami végső soron azzal is járhat, hogy a használót az áramszolgáltató teljes egészében lekapcsolhatja a közműhálózatról.

Ahogy azt korábban bemutattuk, a termék használatának jogi megítélése elég bonyolult, és az elmúlt egy évben egyetlen érintett hatóság vagy szolgáltató sem adott ki állásfoglalást róla, tehát a probléma nem oldódott meg, a helyzet nem változott:

  • Egyrészt tisztességtelen üzleti magatartás olyan terméket eladásra kínálni, amelyet nem lehet használni, a terméket kínáló boltokat így a hatóságok ezért akár elő is vehetik.
  • Másrészt viszont alapesetben a közműcéggel szerződéses viszonyban álló fogyasztó (és nem a bolt) az, akitől elvárható, hogy alaposan átolvassa az ászf-et, és tudatában legyen, hogy megszegi azt.
  • Harmadrészt azonban, ha az ászf-ben úgy szerepeltetnek egy ilyen megkötést, hogy az biztonsági és technológiai okokkal alaposan nem támasztható alá, akkor a szolgáltató jár el tisztességtelenül.

A fentiek alapján jelenleg nem egyértelmű, hogy mi történik, ha a fogyasztót az áramszolgáltató szankcionálja, hiszen nem tudni, hogy ki követett el hibát.

Cikkünk megjelenéséig az Energiaügyi Minisztérium nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy van-e már állásfoglalása a termék használatáról, és ha nincs, akkor az mikorra várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMivel az erkélynapelem tilos, elkezdik árulni, ami nem az, de ugyanazt tudjaNagy kérdés lesz a magyar jogi rendezetlenségben, hogy mit kezdenek egy olyan rendszerrel az áramcégek, amely nem erkélynapelem, de szinte ugyanazt tudja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk nem kezdhetik meg a forgalmazástHazai pályán majdnem egyszerre indult el a két nagy diszkontlánc a forgalmazással. Ez nálunk tilos, ami végső soron szürkezónás magánimporthoz vezethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körülFeltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech Alza áramszolgáltató ászf erkélynapelem inverter megújuló energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.