Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. április 29. 17:06 Tech, Vállalat

Mivel az erkélynapelem tilos, elkezdik árulni, ami nem az, de ugyanazt tudja

Huszár Tibor, a lengyel gyökerű Innpro nevű disztribútorcég termékeinek magyarországi forgalmazója azt mondja, májusban EcoFlow márkanév alatt bevezetnek a magyar piacra egy kisebb teljesítményű, otthon összeszerelhető napelemes termékcsaládot. Ebben természetesen nem sok különös lenne, csakhogy egy olyan rendszerről van szó, amely szinte megszólalásig hasonlít az úgynevezett erkélynapelemekhez. Amint ezekről már korábban többször is megírtuk, a magyar áramszolgáltatók szabálytalannak tartják – egyébként az európai uniós országokban tudomásunk szerint egyedüliként, ráadásul egy uniós bizottsági végrehajtási határozattal látszólag ellentétes módon.

Az Innpro terméke 800 watt alatti teljesítményű napelem panelekből áll, ez azért fontos, mert elvileg e határ alatti rendszerekre érvényes az uniós egyszerűsített eljárás: nem kell őket engedélyeztetni, csak bejelenteni.

Nézzünk egy egyszerű példát arra, hogyan működtethető ez a rendszer:

  • A hűtőszekrényt a felhasználó nem közvetlenül dugja a konnektorba, hanem egy smart plugnak nevezett elemen keresztül. Ez egy olyan kisméretű szerkezet, mint például egy fali elosztó, van egy konnektorba dugható villás oldala és egy konnektorszerű csatlakozó oldala.
  • Amennyiben a smart plug azt érzékeli, hogy a hűtőnek áramra van szüksége, és mondjuk az erkélyre kirakott napelem modulokat épp süti a nap, azaz van áramtermelés is, akkor az igényt összehozza a termeléssel, vagyis a hűtő a napelemről fogja kapni az áramot.
  • Azért is írtuk pont ezt a példát, mert erre jó szolgálatot tehet a rendszer: a hűtő napközben is megy, miközben az erkélyre kitett napelem napközben termel, ha épp süt a nap.
  • Amennyiben a smart plug azt érzékeli, hogy vagy az igény, vagy a termelés hiányzik, akkor nem köti össze a napelemet a hűtővel, csak átengedi magán a hálózatból érkező áramot, vagyis ilyenkor a hűtő a szokásos módon működik, azaz pörgeti a villanyórát.
  • A napelemhez természetesen egy kis inverter is tartozik, amely egyenáramról váltóáramra alakítja az áramot, mielőtt betáplálná azt a lakás elektromos hálózatába.
  • A rendszerhez akkumulátor is tartozhat, vagyis a nappal megtermelt fölös energiát akár éjszaka is fel lehet használni.
  • A megoldás soha nem táplál vissza áramot a közműhálózatba, nincs szükség oda-vissza mérő villanyórára a használatához.

Ennek a rendszernek tulajdonképpen csak egy lényeges eleme van, ami megkülönbözteti a Nyugat-Európában egyre jobban terjedő, akár barkácsboltokban is kapható erkélynapelemektől: a smart plug, amely csak igény esetén és csak célzottan engedi át az áramot a lakás vezetékein.

Huszár Tibor szerint azonban ez a látszólag kis különbség egyértelműen elég lesz arra, hogy a magyar áramszolgáltatók aggályait eloszlassa. Az áramcégek ugyanis alapvetően minden olyan megoldást szabályellenesnek tartanak, amely elektromos áramot juttat a lakás vezetékeibe a konnektorokon keresztül. Álláspontjuk szerint a konnektorokból csak kivenni lehet az áramot, betáplálni oda azonban veszélyes, ezért tilos. Ahogy azt lapunkkal korábban közölték, az erkélynapelem álláspontjuk szerint olyan szerződésszegés, amely végső soron a fogyasztó lekapcsolását vonja maga után.

Ám a smart plug beiktatása Huszár Tiborék szerint ezeket a problémákat megoldja.

Aki tehát erkélynapelemet szerel fel, az könnyen azt kockáztatja Magyarországon, hogy a teljes lakása áramszolgáltatás nélkül marad. A helyzet furcsasága, hogy az erkélynapelem most már akár egy osztrák diszkont élelmiszeráruházban is megvásárolható a határtól pár kilométerre, és egy olyan, uniós piacon forgalmazott termék, amit egy magyar vevő berakhat az autójába és hazavihet. Mégsem használhatja.

Ezeknek az eszközöknek a nagy része egyébként tipikusan csak arra alkalmas, hogy napközben áramot szolgáltasson az állandó fogyasztóknak (hűtő, fagyasztó, wifi router, esetleg légkondi), ám arra nagyon is jó megoldás. Napsütéses napokon ezeket táplálja, és ezzel csökkenti a villanyszámlát.

A 600-800 watt alatti erkélynapelemek különösen Németországban és Ausztriában terjednek gombamódra, ezekben az országokban sima bejelentési kötelezettséggel (nem engedélyeztetéssel) lehet ezeket használni. Ez egyébként sokkal inkább összhangban lévőnek tűnik az uniós rendelkezésekkel, mint a magyar tiltás. Az uniós szakmai vélekedés szerint ugyanis ezek olyan kis teljesítményű rendszerek, amelyek nem zavarják a közműhálózatok működését.

Huszár Tibor azt mondja, az értékesítés megkezdése előtt egyeztetnek a magyar áramszolgáltatókkal, de szakmai álláspontjuk szerint a forgalmazásnak nem lehet jogi akadálya.

Amennyiben a hasonló kis rendszerek mégis elterjednek Magyarországon, de a jogalkotó nem foglalkozik a témával, és továbbra is marad a bizonytalan jogi környezet, akkor a piacnak ebben a szegmensében elég nagy rendezetlenség lesz. Elképzelhető, hogy a magyar lakások erkélyei is tele lesznek napelem panelekkel, de ha nincs formálisan kialakítva a bejelentési kötelezettség, akkor nagyon nehéz lesz ellenőrizni, hogy az ezekkel termelt árammal mi történik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat áram áramszolgáltató energia erkélynapelem megújuló energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Az Uber Taxi nevet már tavaly bejegyezték, az engedélykérelmük azonban még elbírálásra vár.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.