Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Ha a szerelés felől közelítünk a napelemes rendszerekhez, akkor az egyik véglet lehet például egy minipaneles mobiltelefon-töltő, amely egy olyan egyszerű eszköz, amit bárki megvehet a boltban, és elkezdheti használni. A másik lakossági használatú véglet pedig tipikusan egy olyan komplett rendszer, amely a tetőre szerelve akár kiválthatja egy családi ház teljes éves áramfogyasztását is. Utóbbit jellemzően rá szokták kapcsolni az elektromos közműhálózatra is, kiépítéséhez különböző engedélyek, kivitelezéséhez pedig villanyszerelő és erre kiképzett szakemberek kellenek.

Egy német vállalkozás most olyan terméket dob piacra, amely e két véglet között próbálja megtalálni a jó kompromisszumot: egy elég nagy rendszert ahhoz, hogy a villanyszámlába besegítsen, de ne kelljen a beüzemeléséhez szakértelem, és ne is csatlakozzon a közműhálózathoz.

A We Do Solar nevű berlini cég heteken belül leszállítja az első, erkélyekre tervezett, IKEA-egyszerűségű napelemes rendszerét. Ahogy az alapítók a német pv-magazine-nak elmondták, a csomagban összesen nyolc darab napelempanelből áll, és a telepítésnek mindössze két alapfeltétele van: egy napos erkély és egy ott kialakított külső konnektor.

A rendszert ugyanis úgy tervezték meg, hogy a vevő a négyszer-kettes elrendezésű paneleket egyszerűen felcsípteti az erkélykorlátra, körülbelül úgy, mintha egy virágládát rakna fel, majd az egyes panelekhez tartozó egyedi invertereket összekapcsolja, és a végén egyetlen kábel marad, amit bedug az erkélyen lévő konnektorba. A rendszer ettől a pillanattól kezdve termeli az (egyen)áramot, amikor süt a nap, az inverterek pedig folyamatosan alakítják át azt váltóárammá, és töltik be a lakás vezetékrendszerébe.

Az egész úgy érthető meg a legjobban, hogy a napelemeket lényegében közvetlenül összekötik azzal a géppel, amely az áramot éppen felhasználja. Ha süt a nap, a lakó pedig porszívózik, akkor a porszívó – a lakás vezetékein keresztül – közvetlenül a napelemtől kapja az áramot (legalább részben).

Mire elég mindez? A panelek névleges teljesítménye 640 Wp (a Watt peak egy olyan elméleti csúcsteljesítmény, amelyre a panel ideális laborkörülmények között képes, a hétköznapi valós teljesítmény ennél mindig kisebb). A nyolc panel így összesen elméletileg 5,12 kWp-re képes, de mivel az erkély korlátja függőleges, a napsugárzás sosem éri a paneleket az ideális szögben, és ez tovább csökkenti az elérhető legnagyobb teljesítményt.

Javítás: A cég honlapján szereplő adatokból elsőre nem derült ki egyértelműen, de a technikai specifikáció szerint valójában a nyolc panel együttes teljesítménye 640 Wp, így a fenti számolás téves, a hibáért elnézést kérünk.

A cég kérdésünkre megerősítette, hogy a rendszer csak a lakás saját hálózatába táplál áramot, nem csatlakoztatható a közműhálózathoz. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a napelemek az adott pillanatban több áramot termelnek, mint a lakás felhasználása, akkor az nem hasznosul (vélhetően az inverterek ilyenkor eleve be sem táplálják a lakás vezetékeibe).

Egy lakásban azonban lehet jó pár olyan fogyasztó, amely egész nap megy. Ilyen például a hűtő, a fagyasztó, a bojler, a wifi router vagy a set top box. Emellett minden olyan eszköznek is van kis mértékű állandó fogyasztása, amely nem megy ugyan, de állandóan be van dugva a konnektorba, tipikusan ilyen a tévé és a mosógép. A cég azt mondta nekünk, mivel a rendszer napközben termel, ezért arra van kitalálva, hogy alapvetően ezeket az állandó fogyasztókat lefedje, amikor pedig a lakó otthon van, akkor besegítsen a többletfogyasztásba. Úgy becsülik, hogy mindez összességében 20-25 százalékkal csökkentheti a villanyszámlát.

A csomag ára Németországban 1299 euró, azaz jelenlegi árfolyamon 500 ezer forint. Egy háztartásnak tehát alapvetően azt érdemes mérlegelnie, hogy egyszeri 500 ezer forint befektetése mellett megérheti-e az állandó fogyasztók hosszú távú kiváltása. Természetesen ehhez érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen saját kis rendszer az áram jövőbeni árától függetlenül mindig ugyanúgy termel, vagyis a villanyszámla emelkedése mellett is ugyanabban az arányban képes ellátni energiával a lakást. A gyártó 25 évig vállal garanciát a teljesítményre.

Németországban a rendszert a cég tájékoztatása szerint be kell jelenteni az energiaszolgáltató felé (de engedélyt nem kell kérni a telepítéséhez), és ismereteink szerint Magyarországon a hasonló berendezések szintén nem engedélykötelesek (hiszen az inverterek nem táplálnak áramot a közműhálózatba, nincsenek azzal összeköttetésben).

Javítás: naivak voltunk, Magyarországon a helyzet sokkal bonyolultabb, a szolgáltatók tájékoztatása szerint a rendszer idehaza szabályellenes – részletek ebben az újabb cikkünkben.

A pv-magazine-nak a cég egyébként azt mondta, hogy a csomag iránt Németországban nem is a lakossági, hanem a céges vevők mutatnak nagy érdeklődést. A távmunka terjedésével ugyanis egyre többen vannak otthon napközben, és a munkaadó egy ilyen napelemes rendszert a cafeteriacsomag elemeként is nyújthatja (kedvezményes adózással) a munkavállalónak.

Értelemszerűen az sem problémás, ha a felhasználó (vagy éppen a munkavállaló) elköltözik, mert ha az új lakásának is van erkélye, akkor csak kihúzza a dugót, lepattintja a napelemeket, és viheti magával a rendszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok dolgot el lehet mondani az Ikea napelemes kínálatáról, de hogy olcsó, azt nemMindent egy helyről, egyszerűen lehet megvenni, de a magyar árakhoz képest például jóval drágábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajok vannak a napelemes pályázatokkalSem a lakhatási szegénységet, sem a légszennyezést nem csökkenti érdemben az a több mint 200 milliárd forint, amelyből önrész nélkül lehet napelemet telepíteni a háztetőkre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég két évet kell várni, hogy újra olcsóbbak legyenek a napelemekA magas nyersanyagárakat és a szállítási nehézségeket rövidtávon nem tudja ellensúlyozni a technológiai fejlődés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat áram erkély kiserőmű napelem rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. május 22. 11:43 Tech, Világ

Százéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónok

Zajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Torontáli Zoltán
2023. május 21. 16:05 Élet, Tech

A fizikája rég megvan, környezetbarát atomerőmű még sincs

A Napban folyó reakciót leutánozni csak annyival bonyolultabb Paksnál, mint Paks egy kávéfőzőnél.

Nagy Zsolt
2023. május 18. 04:34 Tech, Vállalat

A bőrgyógyászatban már bizonyított az MI – Egy magyar cég ezt ki is használta

Nem elveszi, csak gyorsítja az orvosok munkáját a mesterséges intelligencia.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.