Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Ha a szerelés felől közelítünk a napelemes rendszerekhez, akkor az egyik véglet lehet például egy minipaneles mobiltelefon-töltő, amely egy olyan egyszerű eszköz, amit bárki megvehet a boltban, és elkezdheti használni. A másik lakossági használatú véglet pedig tipikusan egy olyan komplett rendszer, amely a tetőre szerelve akár kiválthatja egy családi ház teljes éves áramfogyasztását is. Utóbbit jellemzően rá szokták kapcsolni az elektromos közműhálózatra is, kiépítéséhez különböző engedélyek, kivitelezéséhez pedig villanyszerelő és erre kiképzett szakemberek kellenek.

Egy német vállalkozás most olyan terméket dob piacra, amely e két véglet között próbálja megtalálni a jó kompromisszumot: egy elég nagy rendszert ahhoz, hogy a villanyszámlába besegítsen, de ne kelljen a beüzemeléséhez szakértelem, és ne is csatlakozzon a közműhálózathoz.

A We Do Solar nevű berlini cég heteken belül leszállítja az első, erkélyekre tervezett, IKEA-egyszerűségű napelemes rendszerét. Ahogy az alapítók a német pv-magazine-nak elmondták, a csomagban összesen nyolc darab napelempanelből áll, és a telepítésnek mindössze két alapfeltétele van: egy napos erkély és egy ott kialakított külső konnektor.

A rendszert ugyanis úgy tervezték meg, hogy a vevő a négyszer-kettes elrendezésű paneleket egyszerűen felcsípteti az erkélykorlátra, körülbelül úgy, mintha egy virágládát rakna fel, majd az egyes panelekhez tartozó egyedi invertereket összekapcsolja, és a végén egyetlen kábel marad, amit bedug az erkélyen lévő konnektorba. A rendszer ettől a pillanattól kezdve termeli az (egyen)áramot, amikor süt a nap, az inverterek pedig folyamatosan alakítják át azt váltóárammá, és töltik be a lakás vezetékrendszerébe.

Az egész úgy érthető meg a legjobban, hogy a napelemeket lényegében közvetlenül összekötik azzal a géppel, amely az áramot éppen felhasználja. Ha süt a nap, a lakó pedig porszívózik, akkor a porszívó – a lakás vezetékein keresztül – közvetlenül a napelemtől kapja az áramot (legalább részben).

Mire elég mindez? A panelek névleges teljesítménye 640 Wp (a Watt peak egy olyan elméleti csúcsteljesítmény, amelyre a panel ideális laborkörülmények között képes, a hétköznapi valós teljesítmény ennél mindig kisebb). A nyolc panel így összesen elméletileg 5,12 kWp-re képes, de mivel az erkély korlátja függőleges, a napsugárzás sosem éri a paneleket az ideális szögben, és ez tovább csökkenti az elérhető legnagyobb teljesítményt.

Javítás: A cég honlapján szereplő adatokból elsőre nem derült ki egyértelműen, de a technikai specifikáció szerint valójában a nyolc panel együttes teljesítménye 640 Wp, így a fenti számolás téves, a hibáért elnézést kérünk.

A cég kérdésünkre megerősítette, hogy a rendszer csak a lakás saját hálózatába táplál áramot, nem csatlakoztatható a közműhálózathoz. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a napelemek az adott pillanatban több áramot termelnek, mint a lakás felhasználása, akkor az nem hasznosul (vélhetően az inverterek ilyenkor eleve be sem táplálják a lakás vezetékeibe).

Egy lakásban azonban lehet jó pár olyan fogyasztó, amely egész nap megy. Ilyen például a hűtő, a fagyasztó, a bojler, a wifi router vagy a set top box. Emellett minden olyan eszköznek is van kis mértékű állandó fogyasztása, amely nem megy ugyan, de állandóan be van dugva a konnektorba, tipikusan ilyen a tévé és a mosógép. A cég azt mondta nekünk, mivel a rendszer napközben termel, ezért arra van kitalálva, hogy alapvetően ezeket az állandó fogyasztókat lefedje, amikor pedig a lakó otthon van, akkor besegítsen a többletfogyasztásba. Úgy becsülik, hogy mindez összességében 20-25 százalékkal csökkentheti a villanyszámlát.

A csomag ára Németországban 1299 euró, azaz jelenlegi árfolyamon 500 ezer forint. Egy háztartásnak tehát alapvetően azt érdemes mérlegelnie, hogy egyszeri 500 ezer forint befektetése mellett megérheti-e az állandó fogyasztók hosszú távú kiváltása. Természetesen ehhez érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen saját kis rendszer az áram jövőbeni árától függetlenül mindig ugyanúgy termel, vagyis a villanyszámla emelkedése mellett is ugyanabban az arányban képes ellátni energiával a lakást. A gyártó 25 évig vállal garanciát a teljesítményre.

Németországban a rendszert a cég tájékoztatása szerint be kell jelenteni az energiaszolgáltató felé (de engedélyt nem kell kérni a telepítéséhez), és ismereteink szerint Magyarországon a hasonló berendezések szintén nem engedélykötelesek (hiszen az inverterek nem táplálnak áramot a közműhálózatba, nincsenek azzal összeköttetésben).

Javítás: naivak voltunk, Magyarországon a helyzet sokkal bonyolultabb, a szolgáltatók tájékoztatása szerint a rendszer idehaza szabályellenes – részletek ebben az újabb cikkünkben.

A pv-magazine-nak a cég egyébként azt mondta, hogy a csomag iránt Németországban nem is a lakossági, hanem a céges vevők mutatnak nagy érdeklődést. A távmunka terjedésével ugyanis egyre többen vannak otthon napközben, és a munkaadó egy ilyen napelemes rendszert a cafeteriacsomag elemeként is nyújthatja (kedvezményes adózással) a munkavállalónak.

Értelemszerűen az sem problémás, ha a felhasználó (vagy éppen a munkavállaló) elköltözik, mert ha az új lakásának is van erkélye, akkor csak kihúzza a dugót, lepattintja a napelemeket, és viheti magával a rendszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok dolgot el lehet mondani az Ikea napelemes kínálatáról, de hogy olcsó, azt nemMindent egy helyről, egyszerűen lehet megvenni, de a magyar árakhoz képest például jóval drágábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajok vannak a napelemes pályázatokkalSem a lakhatási szegénységet, sem a légszennyezést nem csökkenti érdemben az a több mint 200 milliárd forint, amelyből önrész nélkül lehet napelemet telepíteni a háztetőkre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég két évet kell várni, hogy újra olcsóbbak legyenek a napelemekA magas nyersanyagárakat és a szállítási nehézségeket rövidtávon nem tudja ellensúlyozni a technológiai fejlődés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat áram erkély kiserőmű napelem rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.