Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 17. 10:42 Világ

Még két évet kell várni, hogy újra olcsóbbak legyenek a napelemek

A napelemek ára a világjárvány előtti években olyan megbízható módon csökkent, hogy a trend ezen a piacon szinte természetessé vált. A lefelé tartó árspirált alapvetően az hajtotta, hogy a többségében kínai gyártók egyre nagyobb mennyiségben termeltek, egyre hatékonyabb technológiával.

Az ipari méretben szállított napelemes rendszerek ára 2013 és 2020 között globális átlagban 50 százalékkal esett, és ez volt a legfontosabb mozgatórugója a telepítések exponenciális növekedésének: a beépített kapacitás ugyanezen időszak alatt 275 százalékkal nőtt meg.

A párizsi székhelyű IHS Markit piackutató friss felmérése szerint azonban idén az árak 4 százalékkal emelkedtek. A lakossági vásárlóknak ez csupán annyit jelentett, hogy stabilizálódtak a tavalyi árak, a folyamatos csökkenésre építő igazán nagy ipari befektetőknek azonban ez is borította a tervét – sok beruházást elhalasztottak.

A világjárvány miatti általános nyersanyagár-emelkedés és a globális ellátási láncok most már közismert problémái miatt a napelemgyártók az előrejelzések szerint még jövőre sem tudják csökkenteni a költségeiket, vagyis a pandémia előtti, 2019-es szintet várhatóan csak 2023-ra állíthatják vissza.

Jelenleg az árakat csak az csökkentheti, hogy a technológiai fejlődés nem állt meg, egyre hatékonyabb megoldások és gyártástechnológiák jönnek, de ennek nem lesz akkora hatása, ami ellensúlyozni tudná az említett problémákat.

Világ áremelkedés ellátási lánc felmérés IHS Markit napelem nyersanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 30. 15:38 Világ

Az Ázsiára borított orosz olaj is fűti az iráni tüntetéseket

Véres összecsapásba torkollnak az iráni tüntetések, miközben az iráni gazdaság egyre rosszabbul teljesít.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 13:37 Világ

Olyan sok gázt fűtöttek el múlt héten a németek, hogy máris figyelmeztetést kaptak

A német lakosság még nem érzi át a gázzal való takarékoskodás fontosságát, a múlt heti hűvös idő szokatlanul magas fogyasztást eredményezett.

Avatar
2022. szeptember 30. 04:34 Világ

Az orosz népszavazási blöff után jöhet a háború még durvább szakasza

További több százezer orosz katona léphet Ukrajna földjére, ha már papíron Oroszország területét kell védeni, de kérdés, mi lesz az új cél.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. október 1. 16:53 Adat, Pénz

Többet drágult idén 19 élelmiszer, mint az előző 20 évben összesen

A kenyérnek, a tejnek, a tejfölnek, a csirkehúsnak, a kávénak és az ásványvíznek is többet emelkedett az ára az elmúlt egy évben, mint az előtte lévő húszban.

Stubnya Bence
2022. október 1. 04:34 Podcast

Nem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságban

Nagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Németh Szilvia
2022. szeptember 30. 18:03 Élet

Nem a versenyről kellene szólnia az oktatásnak

A 21. századi legfontosabb készségek együttműködés-alapúak, ezért olyan körülmények kellenek, melyek biztosítják a társas tanulás örömét.