Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 17. 10:42 Világ

Még két évet kell várni, hogy újra olcsóbbak legyenek a napelemek

A napelemek ára a világjárvány előtti években olyan megbízható módon csökkent, hogy a trend ezen a piacon szinte természetessé vált. A lefelé tartó árspirált alapvetően az hajtotta, hogy a többségében kínai gyártók egyre nagyobb mennyiségben termeltek, egyre hatékonyabb technológiával.

Az ipari méretben szállított napelemes rendszerek ára 2013 és 2020 között globális átlagban 50 százalékkal esett, és ez volt a legfontosabb mozgatórugója a telepítések exponenciális növekedésének: a beépített kapacitás ugyanezen időszak alatt 275 százalékkal nőtt meg.

A párizsi székhelyű IHS Markit piackutató friss felmérése szerint azonban idén az árak 4 százalékkal emelkedtek. A lakossági vásárlóknak ez csupán annyit jelentett, hogy stabilizálódtak a tavalyi árak, a folyamatos csökkenésre építő igazán nagy ipari befektetőknek azonban ez is borította a tervét – sok beruházást elhalasztottak.

A világjárvány miatti általános nyersanyagár-emelkedés és a globális ellátási láncok most már közismert problémái miatt a napelemgyártók az előrejelzések szerint még jövőre sem tudják csökkenteni a költségeiket, vagyis a pandémia előtti, 2019-es szintet várhatóan csak 2023-ra állíthatják vissza.

Jelenleg az árakat csak az csökkentheti, hogy a technológiai fejlődés nem állt meg, egyre hatékonyabb megoldások és gyártástechnológiák jönnek, de ennek nem lesz akkora hatása, ami ellensúlyozni tudná az említett problémákat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áremelkedés ellátási lánc felmérés IHS Markit napelem nyersanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.