Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 17. 10:42 Világ

Még két évet kell várni, hogy újra olcsóbbak legyenek a napelemek

A napelemek ára a világjárvány előtti években olyan megbízható módon csökkent, hogy a trend ezen a piacon szinte természetessé vált. A lefelé tartó árspirált alapvetően az hajtotta, hogy a többségében kínai gyártók egyre nagyobb mennyiségben termeltek, egyre hatékonyabb technológiával.

Az ipari méretben szállított napelemes rendszerek ára 2013 és 2020 között globális átlagban 50 százalékkal esett, és ez volt a legfontosabb mozgatórugója a telepítések exponenciális növekedésének: a beépített kapacitás ugyanezen időszak alatt 275 százalékkal nőtt meg.

A párizsi székhelyű IHS Markit piackutató friss felmérése szerint azonban idén az árak 4 százalékkal emelkedtek. A lakossági vásárlóknak ez csupán annyit jelentett, hogy stabilizálódtak a tavalyi árak, a folyamatos csökkenésre építő igazán nagy ipari befektetőknek azonban ez is borította a tervét – sok beruházást elhalasztottak.

A világjárvány miatti általános nyersanyagár-emelkedés és a globális ellátási láncok most már közismert problémái miatt a napelemgyártók az előrejelzések szerint még jövőre sem tudják csökkenteni a költségeiket, vagyis a pandémia előtti, 2019-es szintet várhatóan csak 2023-ra állíthatják vissza.

Jelenleg az árakat csak az csökkentheti, hogy a technológiai fejlődés nem állt meg, egyre hatékonyabb megoldások és gyártástechnológiák jönnek, de ennek nem lesz akkora hatása, ami ellensúlyozni tudná az említett problémákat.

Világ áremelkedés ellátási lánc felmérés IHS Markit napelem nyersanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.