Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 17. 10:42 Világ

Még két évet kell várni, hogy újra olcsóbbak legyenek a napelemek

A napelemek ára a világjárvány előtti években olyan megbízható módon csökkent, hogy a trend ezen a piacon szinte természetessé vált. A lefelé tartó árspirált alapvetően az hajtotta, hogy a többségében kínai gyártók egyre nagyobb mennyiségben termeltek, egyre hatékonyabb technológiával.

Az ipari méretben szállított napelemes rendszerek ára 2013 és 2020 között globális átlagban 50 százalékkal esett, és ez volt a legfontosabb mozgatórugója a telepítések exponenciális növekedésének: a beépített kapacitás ugyanezen időszak alatt 275 százalékkal nőtt meg.

A párizsi székhelyű IHS Markit piackutató friss felmérése szerint azonban idén az árak 4 százalékkal emelkedtek. A lakossági vásárlóknak ez csupán annyit jelentett, hogy stabilizálódtak a tavalyi árak, a folyamatos csökkenésre építő igazán nagy ipari befektetőknek azonban ez is borította a tervét – sok beruházást elhalasztottak.

A világjárvány miatti általános nyersanyagár-emelkedés és a globális ellátási láncok most már közismert problémái miatt a napelemgyártók az előrejelzések szerint még jövőre sem tudják csökkenteni a költségeiket, vagyis a pandémia előtti, 2019-es szintet várhatóan csak 2023-ra állíthatják vissza.

Jelenleg az árakat csak az csökkentheti, hogy a technológiai fejlődés nem állt meg, egyre hatékonyabb megoldások és gyártástechnológiák jönnek, de ennek nem lesz akkora hatása, ami ellensúlyozni tudná az említett problémákat.

Világ áremelkedés ellátási lánc felmérés IHS Markit napelem nyersanyag Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.