Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 13. 11:51 Vállalat, Világ

Sok dolgot el lehet mondani az Ikea napelemes kínálatáról, de hogy olcsó, azt nem

Miután Németországban a napokban elindult az Ikea bútoráruházlánc napelemes csomagjainak értékesítése, megnéztük, hogy pontosan mit és mennyiért ajánl a svéd gyökerű kiskereskedelmi multicég.

Mindenképpen előnyös, hogy az Ikea komplett csomagokat rakott össze, másrészt törekedett arra is, hogy a kínálata viszonylag egyszerű elemekből álljon, vagyis a laikus vásárló is el tudjon igazodni abban, hogy mit kap és mennyiért. 

Komplettség alatt azt értjük, hogy a Solstråle néven futó termékcsomagokban a napelem panelek mellett benne van az inverter (ez a körülbelül villanyóra méretű szerkezet alakítja át a tetőn termelt áramot és ez menedzseli azt is, hogy az adott pillanatban hova menjen a termelt áram), és jár hozzá az előzetes helyszíni felmérés, a tervezés, a kivitelezés, a szállítás és az engedélyeztetéshez való szakmai segítség is. A vásárló tehát nagyjából úgy kalkulálhat, hogy egyetlen számlát fizet, és ezért (majdnem) mindent elvégez az Ikea, illetve napelemes partnere, a Svea Solar.

A kínálat tulajdonképpen csak három csomagból áll: 8, 18 és 28 panelt lehet rendelni, emellett mindegyiknek van olyan verziója is, amely egy 5 kWh kapacitású akkumulátorral egészül ki.

A napelemes panelek (elméleti maximum) teljesítménye 400 Watt, amiből könnyen számolható, hogy a legkisebb, 8 panelből álló rendszer összteljesítménye 3,2 kWp (ez a kilowattpeak rövidítése, és gyakorlatilag az elméleti, ideális körülmények között elérhető csúcsteljesítményt jelöli). Magyarországon 1 kWp-vel nagyjából évi 1200 kWh áramot lehet termelni, tehát a legkisebb ikeás rendszer nagyjából évi 3800 kWh áramfogyasztás kiváltására elég – ez a méretezés elég jónak tűnik, hiszen ezzel egy nem túl nagy családi ház áramfogyasztása általában lefedhető, ha a fűtést mással oldják meg.

A 8 paneles komplett csomag ára Németországban bruttó 8500 euró, ami a cikkünk írásakor érvényes árfolyam alapján 3,2 millió forintnak felel meg. Az 5 kWh kapacitású akkumulátor további 4200 euróval növeli meg az árat, így az összességében már 12 700 euróba, azaz 4,8 millió forintba kerül. A 18 paneles rendszer 4,7 millió forint, akkumulátorral együtt pedig 6,4 milliót kell fizetni érte.

Az Ikea egyébként üzleti értelemben csak közvetít a vevő és a kivitelező között, hiszen a megrendelést a szintén svéd hátterű, de kölni székhellyel is rendelkező Svea Solar teljesíti. Ennek a társaságnak saját (de valószínűleg kihelyezett gyártású) napelem paneljei vannak, az alkalmazott invertertípusokról pedig a cég honlapján nem találtunk információt (pedig a napelemes rendszereknél az inverter nagyon fontos és költséges eleme a tervezésnek).

A fenti bruttó fogyasztói árak még az inverter adatainak ismerete nélkül is elég magasak, ha a magyarországi viszonyokhoz hasonlítjuk őket. Egy napelemes rendszer kivitelezése persze rengeteg változó költségelemtől függ, és a jelenlegi inflációs, illetve szállítási nehézségekkel tűzdelt üzleti környezetben még nehezebb általános érvényű megállapítást tenni, az azonban nem tűnik túlzásnak, hogy egy 3,2 kWp méretű komplett rendszer teljes ára jó minőségű eszközök és berendezések esetén Magyarországon meg sem közelíti ma a bruttó 3,2 millió forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar napelemek már Paksot is lepipáljákSzinte a semmiből nőttek ki pár év alatt naperőművek Magyarországon. Ma már egy napsütéses napon a déli órákban több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű. De a gyors növekedés nehézségeket is okoz.

Ha így hasonlítjuk össze, akkor az Ikea rendszere árban legalább 30-40 százalék prémiumot tartalmaz a magyar átlaghoz képest. Mindezt úgy, hogy Németországban az áfa 19, Magyarországon azonban 27 százalék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor elektromos áram Ikea megújuló energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.