Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 13. 11:51 Vállalat, Világ

Sok dolgot el lehet mondani az Ikea napelemes kínálatáról, de hogy olcsó, azt nem

Miután Németországban a napokban elindult az Ikea bútoráruházlánc napelemes csomagjainak értékesítése, megnéztük, hogy pontosan mit és mennyiért ajánl a svéd gyökerű kiskereskedelmi multicég.

Mindenképpen előnyös, hogy az Ikea komplett csomagokat rakott össze, másrészt törekedett arra is, hogy a kínálata viszonylag egyszerű elemekből álljon, vagyis a laikus vásárló is el tudjon igazodni abban, hogy mit kap és mennyiért. 

Komplettség alatt azt értjük, hogy a Solstråle néven futó termékcsomagokban a napelem panelek mellett benne van az inverter (ez a körülbelül villanyóra méretű szerkezet alakítja át a tetőn termelt áramot és ez menedzseli azt is, hogy az adott pillanatban hova menjen a termelt áram), és jár hozzá az előzetes helyszíni felmérés, a tervezés, a kivitelezés, a szállítás és az engedélyeztetéshez való szakmai segítség is. A vásárló tehát nagyjából úgy kalkulálhat, hogy egyetlen számlát fizet, és ezért (majdnem) mindent elvégez az Ikea, illetve napelemes partnere, a Svea Solar.

A kínálat tulajdonképpen csak három csomagból áll: 8, 18 és 28 panelt lehet rendelni, emellett mindegyiknek van olyan verziója is, amely egy 5 kWh kapacitású akkumulátorral egészül ki.

A napelemes panelek (elméleti maximum) teljesítménye 400 Watt, amiből könnyen számolható, hogy a legkisebb, 8 panelből álló rendszer összteljesítménye 3,2 kWp (ez a kilowattpeak rövidítése, és gyakorlatilag az elméleti, ideális körülmények között elérhető csúcsteljesítményt jelöli). Magyarországon 1 kWp-vel nagyjából évi 1200 kWh áramot lehet termelni, tehát a legkisebb ikeás rendszer nagyjából évi 3800 kWh áramfogyasztás kiváltására elég – ez a méretezés elég jónak tűnik, hiszen ezzel egy nem túl nagy családi ház áramfogyasztása általában lefedhető, ha a fűtést mással oldják meg.

A 8 paneles komplett csomag ára Németországban bruttó 8500 euró, ami a cikkünk írásakor érvényes árfolyam alapján 3,2 millió forintnak felel meg. Az 5 kWh kapacitású akkumulátor további 4200 euróval növeli meg az árat, így az összességében már 12 700 euróba, azaz 4,8 millió forintba kerül. A 18 paneles rendszer 4,7 millió forint, akkumulátorral együtt pedig 6,4 milliót kell fizetni érte.

Az Ikea egyébként üzleti értelemben csak közvetít a vevő és a kivitelező között, hiszen a megrendelést a szintén svéd hátterű, de kölni székhellyel is rendelkező Svea Solar teljesíti. Ennek a társaságnak saját (de valószínűleg kihelyezett gyártású) napelem paneljei vannak, az alkalmazott invertertípusokról pedig a cég honlapján nem találtunk információt (pedig a napelemes rendszereknél az inverter nagyon fontos és költséges eleme a tervezésnek).

A fenti bruttó fogyasztói árak még az inverter adatainak ismerete nélkül is elég magasak, ha a magyarországi viszonyokhoz hasonlítjuk őket. Egy napelemes rendszer kivitelezése persze rengeteg változó költségelemtől függ, és a jelenlegi inflációs, illetve szállítási nehézségekkel tűzdelt üzleti környezetben még nehezebb általános érvényű megállapítást tenni, az azonban nem tűnik túlzásnak, hogy egy 3,2 kWp méretű komplett rendszer teljes ára jó minőségű eszközök és berendezések esetén Magyarországon meg sem közelíti ma a bruttó 3,2 millió forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar napelemek már Paksot is lepipáljákSzinte a semmiből nőttek ki pár év alatt naperőművek Magyarországon. Ma már egy napsütéses napon a déli órákban több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű. De a gyors növekedés nehézségeket is okoz.

Ha így hasonlítjuk össze, akkor az Ikea rendszere árban legalább 30-40 százalék prémiumot tartalmaz a magyar átlaghoz képest. Mindezt úgy, hogy Németországban az áfa 19, Magyarországon azonban 27 százalék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor elektromos áram Ikea megújuló energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.

Jandó Zoltán
2023. június 2. 14:19 Vállalat

Jobban látni, miből urizál Matolcsy György fia, miközben százmilliókat bukott a cége

Több mint húszmilliárdnyi vagyon és ugyanennyi hitel jelent meg a jegybankelnök fiának cégében 2022-ben, egy érdekes ügylet végeredményeként.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 18:35 Világ

A Fehér Ház magyar származású nehézfiút vet be a szennyezők és az autóipar ellen

Lehet, hogy még soha nem hallott róla, de ő tereli új mederbe a szennyezés elleni harcot - állítja a róla szóló hosszú portréjában a New York Times Richard Reveszről, aki január óta vezeti Washingtonban a Fehér Ház Információs és Szabályozási Hivatalát (Office of Information and Regulatory Affairs, OIRA).

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.