Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint jóval gyorsabban válnak uralkodóvá a megújuló energiaforrások a világban, mint azt két évvel korábban előre jelezték. Ez az egyik legfontosabb állítása az IEA idei, közel 500 oldalas évkönyvének, amely a múlt héten jelent meg.

A Carbon Brief összefoglalója szerint ez leginkább a napenergiának köszönhető, amelynek a korábbi előrejelzéseknél jóval nagyobb mértékben esik az ára. A napenergia régiótól függően, de elképesztő mértékben, 20-50 százalékkal lett olcsóbb a technológiai fejlesztéseknek és az állami támogatásoknak köszönhetően, mint azt egy évvel korábban jelezte előre az IEA.

A szélerőműveknek szintén jelentős mértékben csökkent a költsége. A megújuló erőforrásokból származó energiakapacitás (a vízen kívül) így 2040-re közel 13 ezer terawatt óra lehet. Ez több mint négyszerese a mostaninak, de még annál is 22 százalékkal magasabb, mint amit két éve becsült 2040-re az IEA.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságaiA jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

A korábbinál nagyobb mértékű várt növekedés leginkább a napenergia terjedésének köszönhető: a két évvel korábbi becsléshez képest 43 százalékkal lehet nagyobb az összesített napenergia-kapacitás 2040-re.

Az IEA szerint a megújulók gyors terjedése ellenére egyelőre korai kijelenteni, hogy tetőzött a leginkább szennyező erőforrások, például a szén vagy az olaj felhasználása. A tanulmány szerint ugyan a klímaváltozást jelentős részben előidéző szén-dioxid-kibocsátás ugyan jelentősen már nem fog emelkedni, erőteljesebb globális fellépés nélkül “távol vagyunk a csökkenéstől”, amely elkerülhetetlen (lenne) a klímaváltozás mérsékléséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAki eddig nem tervezett napelemet a tetőre, húzzon bele, mert megszűnik a szaldóelszámolásKiderült, hogy igaz, amit már hetek óta lebegtetnek a piacon: 2024-től megszűnik a szaldóelszámolás lehetősége a napelemes rendszereknél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech klímaváltozás megújuló energia napenergia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.