Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 28. 17:27 Tech

Elon Musk popsztár barátnőjének akart bevágódni, börtönbe kerülhet miatta

A világ egyik legismertebb cégvezetője egy barátnőjének szánt füves vicc miatt dobta be, hogy 420 dolláros árfolyamon vezetné ki cégét a tőzsdéről, és ez amiatt derült ki, mert kiposztolták két amerikai popsztár üzenetváltását az Instagramra. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk lövetett már kabriót az űrbe és egy sivatagi sátorból újítaná meg az autóipart, és hasonlóan nagyívű húzás lenne tőle, ha egy szerelmes vicc miatt döntené be a világ egyik leghájpoltabb cégét.

Musk augusztus elején emelte új szintre a tőzsdei vállalati bejelentés műfaját, amikor egy rövid tweetben közölte, hogy fontolgatja a Tesla kivezetését a tőzsdéről 420 dolláros árfolyamon, és ehhez a forrás is rendelkezésre áll.

A piac ennek hatására lefagyott, a kereskedést is fel kellett függeszteni, mivel a befektetők nem tudták eldönteni, hogy Musk csak viccel, vagy komolyan gondolja, hogy így jelenti be a világ eddigi legnagyobb kivásárlását. Pár órával később Musk a cég dolgozóinak írt emailben valamivel bővebben részletezte a tervet. Ekkor még úgy tűnt, hogy csak az elveit adja fel, majd két hétig tartó teljes bizonytalanság után egyszer csak hirtelen elvetette az ötletet.

Közben azonban a tőzsdefelügyelet és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, mivel Musk semmiből érkező tweetje felveti annak a lehetőségét, hogy szándékosan mozgatta meg a Tesla árfolyamát (amely a tweet után hirtelen 11 százalékkal emelkedett).

A szokatlan gyorsasággal eljáró tőzsdefelügyelet végül csütörtök este értékpapírpiaci csalás miatt nyújtott be keresetet Musk ellen. A tőzsdefelügyelet szerint hamis és félrevezető állításokat tett Musk, és azt szeretnék elérni, hogy soha többé ne vezethessen tőzsdei vállalatot.

A tőzsdefelügyelet szerint Musk azt mondta nekik, hogy a 420 dolláros árral csak viccelni akart, mivel ez a szám spangli szívására utal a füves szubkultúrában. Musk azt mondta, hogy nemrég tudta meg, hogy a 420 kultikus számnak számít, és az gondolta, hogy ezt a barátnője biztos viccesnek tartaná, „bár ez valóban nem egy erős érv egy részvényár meghatározásához”.

A hatgyerekes Musk május óta jár mostani barátnőjével, aki egyébként egy ismert kanadai popénekes, Grimes. Nemcsak a vicc szólt neki, hanem Grimes miatt derült ki az is, hogy Musk igazából csak nála szeretett volna bevágódni világhíressé vált tweetjével. Ezt pedig onnan lehet tudni, hogy egy másik ismert amerikai rapper, Azealia Banks épp Muskék házában volt a tweet idején, mivel egy közös munkán dolgoztak volna Grimes-szal.


Grimes legismertebb száma

Augusztusban Banks tette közzé Grimes egyik neki küldött üzenetét az Instagramon, amely komoly alapot jelenthetett a tőzsdefelügyeletnek is. Grimes azt írta neki, hogy Muskot miatta kezdte el érdekelni a fű (egy hónappal később már egy élő interjúban tépett be), nagyon megtetszett neki a 420 jelentése, és amikor kiszámolta, hogy egy részvény 419 dollárt érhet, akkor inkább felkerekítette 420-ra.

Mindenesetre nem lehetett túl jó hangulatú a hétvége a Musk-házban. Azealia Banks azt mondta erről a Business Insidernek, hogy hiába töltött három napot is a párral, nem igazán tudott Grimes-szal együtt dolgozni, mert folyamatosan a tweetje után sikertelenül befektetőket kereső Muskot istápolta. Banks azt mondta, nem akart hallgatózni, de Musk egész hétvégén befektetőket próbált felhajtani, és végig nagyon stresszesnek tűnt.

Amellett, hogy elveszítheti a Tesla vezérigazgatói posztját, még komolyabb bajba kerülhet Musk. Ugyanis ha az igazságügyi minisztériumi vizsgálata során bűnvádi eljárás indul, akkor akár börtönbe is kerülhet a tweetje miatt.

Tech elon musk tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Hamarosan minden eszközünkből eltűnik az évtizedeken át szolgáló merevlemez, amelyet a nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Váczi István
2019. május 18. 16:21 Tech

Ha támogatjuk munkahelyek megszüntetését, ne csodálkozzunk az eredményen

Bár jelenleg éppen a munkaerőhiány a magyar gazdaság legnagyobb problémája, idehaza is sokakat foglalkoztat, hogy mi lesz, ha az automatizáció elkezdi tömegével megszüntetni az állásokat.

Fontos

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.