Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 28. 17:27 Tech

Elon Musk popsztár barátnőjének akart bevágódni, börtönbe kerülhet miatta

A világ egyik legismertebb cégvezetője egy barátnőjének szánt füves vicc miatt dobta be, hogy 420 dolláros árfolyamon vezetné ki cégét a tőzsdéről, és ez amiatt derült ki, mert kiposztolták két amerikai popsztár üzenetváltását az Instagramra. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk lövetett már kabriót az űrbe és egy sivatagi sátorból újítaná meg az autóipart, és hasonlóan nagyívű húzás lenne tőle, ha egy szerelmes vicc miatt döntené be a világ egyik leghájpoltabb cégét.

Musk augusztus elején emelte új szintre a tőzsdei vállalati bejelentés műfaját, amikor egy rövid tweetben közölte, hogy fontolgatja a Tesla kivezetését a tőzsdéről 420 dolláros árfolyamon, és ehhez a forrás is rendelkezésre áll.

A piac ennek hatására lefagyott, a kereskedést is fel kellett függeszteni, mivel a befektetők nem tudták eldönteni, hogy Musk csak viccel, vagy komolyan gondolja, hogy így jelenti be a világ eddigi legnagyobb kivásárlását. Pár órával később Musk a cég dolgozóinak írt emailben valamivel bővebben részletezte a tervet. Ekkor még úgy tűnt, hogy csak az elveit adja fel, majd két hétig tartó teljes bizonytalanság után egyszer csak hirtelen elvetette az ötletet.

Közben azonban a tőzsdefelügyelet és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, mivel Musk semmiből érkező tweetje felveti annak a lehetőségét, hogy szándékosan mozgatta meg a Tesla árfolyamát (amely a tweet után hirtelen 11 százalékkal emelkedett).

A szokatlan gyorsasággal eljáró tőzsdefelügyelet végül csütörtök este értékpapírpiaci csalás miatt nyújtott be keresetet Musk ellen. A tőzsdefelügyelet szerint hamis és félrevezető állításokat tett Musk, és azt szeretnék elérni, hogy soha többé ne vezethessen tőzsdei vállalatot.

A tőzsdefelügyelet szerint Musk azt mondta nekik, hogy a 420 dolláros árral csak viccelni akart, mivel ez a szám spangli szívására utal a füves szubkultúrában. Musk azt mondta, hogy nemrég tudta meg, hogy a 420 kultikus számnak számít, és az gondolta, hogy ezt a barátnője biztos viccesnek tartaná, „bár ez valóban nem egy erős érv egy részvényár meghatározásához”.

A hatgyerekes Musk május óta jár mostani barátnőjével, aki egyébként egy ismert kanadai popénekes, Grimes. Nemcsak a vicc szólt neki, hanem Grimes miatt derült ki az is, hogy Musk igazából csak nála szeretett volna bevágódni világhíressé vált tweetjével. Ezt pedig onnan lehet tudni, hogy egy másik ismert amerikai rapper, Azealia Banks épp Muskék házában volt a tweet idején, mivel egy közös munkán dolgoztak volna Grimes-szal.


Grimes legismertebb száma

Augusztusban Banks tette közzé Grimes egyik neki küldött üzenetét az Instagramon, amely komoly alapot jelenthetett a tőzsdefelügyeletnek is. Grimes azt írta neki, hogy Muskot miatta kezdte el érdekelni a fű (egy hónappal később már egy élő interjúban tépett be), nagyon megtetszett neki a 420 jelentése, és amikor kiszámolta, hogy egy részvény 419 dollárt érhet, akkor inkább felkerekítette 420-ra.

Mindenesetre nem lehetett túl jó hangulatú a hétvége a Musk-házban. Azealia Banks azt mondta erről a Business Insidernek, hogy hiába töltött három napot is a párral, nem igazán tudott Grimes-szal együtt dolgozni, mert folyamatosan a tweetje után sikertelenül befektetőket kereső Muskot istápolta. Banks azt mondta, nem akart hallgatózni, de Musk egész hétvégén befektetőket próbált felhajtani, és végig nagyon stresszesnek tűnt.

Amellett, hogy elveszítheti a Tesla vezérigazgatói posztját, még komolyabb bajba kerülhet Musk. Ugyanis ha az igazságügyi minisztériumi vizsgálata során bűnvádi eljárás indul, akkor akár börtönbe is kerülhet a tweetje miatt.

Tech elon musk tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2021. december 3. 11:35 Tech

Szép csillagos az ég? Lassan minden tizenötödik fénypont egy műhold

A valódi csillagfény egyre inkább háttérbe szorul az égbolton, helyette az internetszolgáltatók szatellitjeiről visszaverődő fényt figyelhetjük.

Avatar
2021. november 30. 15:20 Tech, Világ

Először adtak tényleges közúti engedélyt önvezető járműnek Európában

Az eddig tesztüzemben működő EZ10 nevű francia minibusz bebizonyította, hogy biztonságos közúti használatra, miután jól teljesített az Oncopole egyetem kampuszán.

Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Orbán Krisztián
2021. december 2. 06:35 Közélet

Nincs felzárkózás érdekegyesítés nélkül

A GDP-növekedéséből a többség semmit nem érzékel. A felzárkózást a társadalom nagy része számára kifizetődővé kell tenni – írja Orbán Krisztián közgazdász.

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.