Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 28. 17:27 Tech

Elon Musk popsztár barátnőjének akart bevágódni, börtönbe kerülhet miatta

A világ egyik legismertebb cégvezetője egy barátnőjének szánt füves vicc miatt dobta be, hogy 420 dolláros árfolyamon vezetné ki cégét a tőzsdéről, és ez amiatt derült ki, mert kiposztolták két amerikai popsztár üzenetváltását az Instagramra. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk lövetett már kabriót az űrbe és egy sivatagi sátorból újítaná meg az autóipart, és hasonlóan nagyívű húzás lenne tőle, ha egy szerelmes vicc miatt döntené be a világ egyik leghájpoltabb cégét.

Musk augusztus elején emelte új szintre a tőzsdei vállalati bejelentés műfaját, amikor egy rövid tweetben közölte, hogy fontolgatja a Tesla kivezetését a tőzsdéről 420 dolláros árfolyamon, és ehhez a forrás is rendelkezésre áll.

A piac ennek hatására lefagyott, a kereskedést is fel kellett függeszteni, mivel a befektetők nem tudták eldönteni, hogy Musk csak viccel, vagy komolyan gondolja, hogy így jelenti be a világ eddigi legnagyobb kivásárlását. Pár órával később Musk a cég dolgozóinak írt emailben valamivel bővebben részletezte a tervet. Ekkor még úgy tűnt, hogy csak az elveit adja fel, majd két hétig tartó teljes bizonytalanság után egyszer csak hirtelen elvetette az ötletet.

Közben azonban a tőzsdefelügyelet és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, mivel Musk semmiből érkező tweetje felveti annak a lehetőségét, hogy szándékosan mozgatta meg a Tesla árfolyamát (amely a tweet után hirtelen 11 százalékkal emelkedett).

A szokatlan gyorsasággal eljáró tőzsdefelügyelet végül csütörtök este értékpapírpiaci csalás miatt nyújtott be keresetet Musk ellen. A tőzsdefelügyelet szerint hamis és félrevezető állításokat tett Musk, és azt szeretnék elérni, hogy soha többé ne vezethessen tőzsdei vállalatot.

A tőzsdefelügyelet szerint Musk azt mondta nekik, hogy a 420 dolláros árral csak viccelni akart, mivel ez a szám spangli szívására utal a füves szubkultúrában. Musk azt mondta, hogy nemrég tudta meg, hogy a 420 kultikus számnak számít, és az gondolta, hogy ezt a barátnője biztos viccesnek tartaná, „bár ez valóban nem egy erős érv egy részvényár meghatározásához”.

A hatgyerekes Musk május óta jár mostani barátnőjével, aki egyébként egy ismert kanadai popénekes, Grimes. Nemcsak a vicc szólt neki, hanem Grimes miatt derült ki az is, hogy Musk igazából csak nála szeretett volna bevágódni világhíressé vált tweetjével. Ezt pedig onnan lehet tudni, hogy egy másik ismert amerikai rapper, Azealia Banks épp Muskék házában volt a tweet idején, mivel egy közös munkán dolgoztak volna Grimes-szal.


Grimes legismertebb száma

Augusztusban Banks tette közzé Grimes egyik neki küldött üzenetét az Instagramon, amely komoly alapot jelenthetett a tőzsdefelügyeletnek is. Grimes azt írta neki, hogy Muskot miatta kezdte el érdekelni a fű (egy hónappal később már egy élő interjúban tépett be), nagyon megtetszett neki a 420 jelentése, és amikor kiszámolta, hogy egy részvény 419 dollárt érhet, akkor inkább felkerekítette 420-ra.

Mindenesetre nem lehetett túl jó hangulatú a hétvége a Musk-házban. Azealia Banks azt mondta erről a Business Insidernek, hogy hiába töltött három napot is a párral, nem igazán tudott Grimes-szal együtt dolgozni, mert folyamatosan a tweetje után sikertelenül befektetőket kereső Muskot istápolta. Banks azt mondta, nem akart hallgatózni, de Musk egész hétvégén befektetőket próbált felhajtani, és végig nagyon stresszesnek tűnt.

Amellett, hogy elveszítheti a Tesla vezérigazgatói posztját, még komolyabb bajba kerülhet Musk. Ugyanis ha az igazságügyi minisztériumi vizsgálata során bűnvádi eljárás indul, akkor akár börtönbe is kerülhet a tweetje miatt.

Tech elon musk tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Rigó Anita
2018. november 16. 16:19 Tech

Zuckerberg tagadja, hogy tudott volna a sorosozó álhírkampányról

A New York Times cikke hatalmas vihart kavart a cég körül, a vezetők igyekeznek magyarázkodni.

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Hajdu Miklós
2018. november 10. 17:08 Tech

Egy intézmény nyerte el a magyar egyetemekhez jutó uniós kutatási pénzek közel harmadát

Tovább elemeztük a H2020 pályázatok adatait, ezúttal a magyar egyetemekre koncentrálva. Kiderült, hogy a CEU messze kiemelkedik a magyar egyetemek között a nemzetközi színtéren.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.