Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 8. 12:18 Vállalat

Elon Musk az egész tőzsdéből viccet csinál, ezért nem őrült dolog, ha tényleg lelép onnan

Az ember, aki a méregdrága sivatagi gyára melletti parkolóban felhúzott sátorban folytatott kézi szereléssel igyekszik forradalmasítani a feldolgozóipart, azaz Elon Musk, új szintre emelte a tőzsdei vállalati bejelentés műfaját. Egy rövid tweetben közölte, hogy azt fontolgatja, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezesse a tőzsdéről a Teslát, és már a forrásokat is megszerezte erre.

A piac ennek hatására lefagyott, a kereskedést is fel kellett függeszteni. A befektetők ugyanis hirtelen nem tudták eldönteni, hogy Musk csak viccel vagy komolyan gondolja, hogy így jelenti be a világ eddigi legnagyobb kivásárlását.

Hiszen mégiscsak arról az emberről van szó, aki nem sokkal korábban saját cége csődjéről tweetelt, az őt pénzügyi problémákról faggató Wall Street-i elemzők kérdéseire pedig azzal válaszolt, hogy “uncsi!”. És ez még a szimpatikusabb oldala, hiszen Musk az utóbbi hetekben már újságírók elleni trollkodással és thaiföldi gyerekmentő búvárok lepedofilozásával töltötte idejének egy részét. (Akit mélyebben érdekelnek Musk Twitter-szokásai, annak érdekes lehet ez az elemzés.) A 420 dolláros árfolyamot is lehetett egy beszívott poénnak gondolni.

Pár órával később kiderült, hogy Musk most nem a levegőbe beszélt, miután a cég dolgozóinak írt emailben valamivel bővebben részletezte a tervet. (Igaz, ettől még lehetnek gondjai a tőzsdefelügyelettel, ugyanis nem szabályszerű dolog egy ennyire fontos dolgot bizonytalan körülmények között, Twitteren bejelenteni).

A 420 dolláros árfolyam jelentős felárat jelent ahhoz képest, ahol a Teslával az utóbbi hónapokban kereskedtek. Ezen az árfolyamon 70 milliárd dollárnál is többet érne a Tesla, adósságokkal együtt 82 milliárd dollárt, amivel magasan a legnagyobb kivezetés lenne a történelemben; öt éve például a Kraft Heinz kivezetése csak 27 milliárd dolláros tranzakció volt. A részvényesek Musk ígérete szerint dönthetnek, hogy eladják a részvényeiket ezen az áron, vagy megtartják őket a zártkörű részvénytársaságban (igaz, ez utóbbi esetben jóval nehezebben tudnának túladni a részvényeiken).

 

Bonyolítja a történetet, hogy a Financial Times néhány órával Musk tweetje előtt számolt be arról, hogy a szaúdiak 2 milliárd dollár értékű, öt százalékot el nem érő részvénycsomagot szereztek a cégben. Kérdés, hogy Musk erre reagált, vagy független egymástól a két dolog.

De alapvető dolgokban sem lehet világosan látni ebben az ügyben. Például hogy mit nyer Musk azon, hogy kivezeti a cégét a tőzsdéről, és hogy egyáltalán összejön-e az üzlet. A Tesla részvényei ugyan 11 százalékkal 380 dollárig emelkedtek a hírre, de ez még mindig jelentős távolságban van a megjelölt kivásárlási ártól, azaz a piac jelentős kockázatot lát abban, hogy Musk tényleg meg tudja-e oldani ezt a pénzügyi műveletet. (Arra persze elég volt ez az áremelkedés is, hogy rengeteg befektető, aki shortolta a Teslát, durván megégesse magát.)

A befektetőknek mindenesetre van okuk kételkedni. A tőzsdei kivásárlásokat máshogyan nehéz kivitelezni, mint rengeteg adósság felvételével, hiszen több tucatnyi milliárd dollárt Musk sem tud elővarázsolni a zsebéből (jelenleg a cég 20 százalékát birtokolja). Jellemzően a kivásárolt cég eszközeit szokták fedezetként használni az ilyen tőzsdei kivezetéseknél. 

A Tesla viszont már most félelmetes mértékben el van adósodva – nem csak a kötvényesek, hanem a saját előrendelői felé is -, éppen ez volt az oka annak, hogy ilyen sokan pesszimisták a cég jövőjével kapcsolatban. A Model 3 eladásait még mindig nem sikerült felpörgetni a rosszul szervezett tömeggyártás miatt, a cég továbbra is üzemi veszteséget termel, tehát normális működésénél is egyre több adósság felvételére szorul.

Musk viszont fordítva látja a dolgot. Szerinte vannak befektetők, akik az ő ellenségei. Ők egyszerűen csak utálják a Teslát, és ezért kezdtek lejárató kampányba ellene és cége ellen, miközben cége értékének esésére fogadnak a tőzsdén. Ha viszont megszabadul a shortolóktól és a mindennapi árfolyamváltozásoktól, érvel a dolgozóknak írt levelében, akkor inkább koncentrálhat a cég hosszú távú tervekre.

Mások szerint viszont egyszerűen csak meg akar szabadulni a piactól, akik prudens gazdálkodásra kényszerítenék. Ebben az értelemben valószínűleg jó döntés tőle, ha kivezeti cégét a tőzsdéről, ott ugyanis nem fogják elnézni neki a be nem tartott ígéreteket és a rossz gazdálkodást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat elon musk tesla tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.