Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 10. 16:45 Vállalat

Ezermilliárdokat keresnek az éghajlatváltozás fő felelősével

Az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú lenne a szén felhasználásának visszaszorítása. Jelenleg a megtermelt áram 40 százalékát állítják elő szénből, ezt lényegében nullára kellene csökkenteni 2050-re, hogy a felmelegedés ne haladja meg az iparosodás előtti szinthez képest a 1,5 Celsius-fokot, amely felett a folyamat valószínűleg kontrollálhatatlanná válna.

A feladat nagyságát szemléletesen mutatja, mekkora profitot érnek el a szénnek köszönhetően a vezető nyersanyag-kitermelő és -kereskedő cégek. A Glencore például karnyújtásnyira van attól, hogy az energiahordozón elért nyeresége meghaladja a rézen realizáltat, amire nem volt példa a társaság részvényeinek 2011-es londoni tőzsdei bevezetése óta.

Az Anglo American szenes profitja négy év alatt megtriplázódott, dacára a csökkenő kitermelésének. Az előrejelzés szerint az energiahordozó a cég idei nyereségének 43 százalékát fogja biztosítani, pedig a társaság üzemeltet többet is a világ legjövedelmezőbb platina-, gyémánt- és rézbányái közül. A Liberum pénzügyi csoport előrejelzése szerint az Anglo American idén 3,288 milliárd dollár profitot zsebel be a szénnek köszönhetően, míg a Glencore 5,101 milliárdot. (Forintban 928, illetve 1440 milliárd.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa összedől a világ, legalább sok pénzt akarnak rajta keresniA világ az ENSZ hétfői klímajelentésének drámai megállapításait igyekszik feldolgozni, de sok befektető azon gondolkozik, hogyan lehet mindebből pénzt csinálni.

A Bloomberg által megszólaltatott elemző szerint mindez a felfutó kínai keresletnek köszönhető, mivel az ország több szenet importál, mint valaha. Nem utolsó sorban amiatt, mert szénalapú áramtermelése 7,8 százalékkal nőtt az első félévben. Ennek hatására a szén világpiaci ára az utóbbi hat év csúcsának közelébe emelkedett.

Igaz, a szén ára időnként hektikusan változik, mert más energiahordozókkal, nyersanyagokkal ellentétben nagy részét a kitermelő országban használják fel, általában egy bányához közeli hőerőműben. Az évente kibányászott mennyiségnek csak a kevesebb mint az ötödét, nagyjából egymilliárd tonnát szállítják tengeren más országokba. Így a keresleti-kínálati viszonyok kisebb megváltozása is hevesen elmozdíthatja az árfolyamot.

Az éghajlatváltozásra visszatérve, a szenet azért tartják különösen károsnak az energiahordozók közül, mert fajlagosan sokkal több üvegházhatású gáz szabadul fel az elégetése során, mint például a földgáz esetében. Ezért kellene a felhasználható, amúgy még több száz évre elegendő készletek döntő többségét a föld alatt hagyni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozássalA világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét hozná létre, bár a korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat éghajlatváltozás Glencore hőerőmű Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.