Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 20. 10:22 Világ

Kína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozással

Kína kedden jelentette be, hogy létrehozza a világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét, ezáltal hatékonyabban küzdjön a klímaváltozás ellen. Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, több szenet éget el, mint a világ többi része összesen. A klímaváltozásért felelős szennyzőanyagok negyede Kínából származik, annyi, mint Észak-Amerikából és Európából összesen.

A régóta várt bejelentés alapján Kína egy hatalmas piacot hoz létre, amelyen a szennyező vállalatok egymással kereskedhetnek a károsanyag-kibocsátások mennyiségével. A rendszer lényege, hogy ha egy vállalat több károsanyagot bocsát ki, mint amennyit az állam meghatároz számára, akkor vásárolhat magának többletkapacitást egy olyan vállalattól, amelynek fölösleges kapacitása marad.

A rendszert egyelőre a kínai állam tulajdonában lévő energiaszektort érinti, amely a fosszilis fűtőanyagokból származó összes szennyezés közel feléért felelős. Ha az elképzelések szerint működik majd a modell, akkor a többi iparágban is bevezetik. A környezetbarát működésre ösztönző rendszer részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy mikor lépne életbe.

A kínai vezetéssel szemben egyre nagyobb volt a nyomás mind belföldön, mind külföldön, hogy lépjen fel hatékonyabban a légszennyezés ellen. A New York Times szerint a kínai közvélemény egyre inkább aggódik a városi szmog, a vízminőség és a talajszennyezettség miatt. Ráadásul a jövőben várhatóan tovább növekszik majd a légszennyezettség a rohamosan növekvő autópark és az egyre inkább iparosodó mezőgazdaság miatt.

A program sikere azonban erősen kérdéses, legalábbis a hasonló kísérletek korábban rendre kudarcot vallottak. Európában és önkormányzati szinten Kínában is megpróbálkoztak már a modellel, de a hatóságok túl enyhén szabták meg a szennyező vállalatok számára a határértékeket, így azok nem váltak érdekeltté abban, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

Világ Kína klímaváltozás környezetszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.