Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 20. 10:22 Világ

Kína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozással

Kína kedden jelentette be, hogy létrehozza a világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét, ezáltal hatékonyabban küzdjön a klímaváltozás ellen. Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, több szenet éget el, mint a világ többi része összesen. A klímaváltozásért felelős szennyzőanyagok negyede Kínából származik, annyi, mint Észak-Amerikából és Európából összesen.

A régóta várt bejelentés alapján Kína egy hatalmas piacot hoz létre, amelyen a szennyező vállalatok egymással kereskedhetnek a károsanyag-kibocsátások mennyiségével. A rendszer lényege, hogy ha egy vállalat több károsanyagot bocsát ki, mint amennyit az állam meghatároz számára, akkor vásárolhat magának többletkapacitást egy olyan vállalattól, amelynek fölösleges kapacitása marad.

A rendszert egyelőre a kínai állam tulajdonában lévő energiaszektort érinti, amely a fosszilis fűtőanyagokból származó összes szennyezés közel feléért felelős. Ha az elképzelések szerint működik majd a modell, akkor a többi iparágban is bevezetik. A környezetbarát működésre ösztönző rendszer részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy mikor lépne életbe.

A kínai vezetéssel szemben egyre nagyobb volt a nyomás mind belföldön, mind külföldön, hogy lépjen fel hatékonyabban a légszennyezés ellen. A New York Times szerint a kínai közvélemény egyre inkább aggódik a városi szmog, a vízminőség és a talajszennyezettség miatt. Ráadásul a jövőben várhatóan tovább növekszik majd a légszennyezettség a rohamosan növekvő autópark és az egyre inkább iparosodó mezőgazdaság miatt.

A program sikere azonban erősen kérdéses, legalábbis a hasonló kísérletek korábban rendre kudarcot vallottak. Európában és önkormányzati szinten Kínában is megpróbálkoztak már a modellel, de a hatóságok túl enyhén szabták meg a szennyező vállalatok számára a határértékeket, így azok nem váltak érdekeltté abban, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína klímaváltozás környezetszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.