Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

A német kereskedelemben komolyan tartanak attól, hogy a nemsokára induló karácsonyi szezonban a vásárlóknak annyi negatív élményük lesz, hogy az súlyos hosszabb távú következményekkel jár majd – írja a Tagesschau egy felmérésre hivatkozva. Nem újdonság, hogy két fő problémával küzdenek a boltosok: egyrészt továbbra is rendkívül nehézkes az áruk beszerzése, másrészt az infláció elérte azt a szintet, amely csökkenti a keresletet.

Szállítási problémákra a kereskedők több mint háromnegyede panaszkodik. Különönsen nehéz a helyzet a háztartási gépeknél és a szórakoztatóelektronikai berendezéseknél, pedig ezek olyan árucsoportok, amelyek karácsony előtt rendkívül keresettek. Továbbra is súlyos ellátási zavarok vannak a bicikliknél, bár ez nem kifejezetten téli termék, de már tavasz-nyár óta sokan szeretnének vásárolni – sokszor sikertelenül. Ebben a három árucsoportban egyébként 95 százalék feletti a problémákat említő kereskedők aránya.

Míg júliusban a játékboltosok 100 százaléka panaszkodott ellátási zavarokra, az arány augusztusra 73,5 százalékra mérsklődött, ami még mindig borzasztóan rossz eredmény, de legalább a trend némi javulást mutat.

A kereskedelmet a kínai import akadozása sújtja a leginkább, egy német felmérés szerint a megrendelt áruk 11 százaléka beragadt valahol a nemzetközi szállítási rendszerekben.

A probléma másik oldala viszont az, hogy még ha tele is van a raktár áruval, a megemelt árakon egyre nehezebb lesz eladni azokat.

Pénz Világ ellátási lánc infláció karácsony kereskedelem németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki