Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

A német kereskedelemben komolyan tartanak attól, hogy a nemsokára induló karácsonyi szezonban a vásárlóknak annyi negatív élményük lesz, hogy az súlyos hosszabb távú következményekkel jár majd – írja a Tagesschau egy felmérésre hivatkozva. Nem újdonság, hogy két fő problémával küzdenek a boltosok: egyrészt továbbra is rendkívül nehézkes az áruk beszerzése, másrészt az infláció elérte azt a szintet, amely csökkenti a keresletet.

Szállítási problémákra a kereskedők több mint háromnegyede panaszkodik. Különönsen nehéz a helyzet a háztartási gépeknél és a szórakoztatóelektronikai berendezéseknél, pedig ezek olyan árucsoportok, amelyek karácsony előtt rendkívül keresettek. Továbbra is súlyos ellátási zavarok vannak a bicikliknél, bár ez nem kifejezetten téli termék, de már tavasz-nyár óta sokan szeretnének vásárolni – sokszor sikertelenül. Ebben a három árucsoportban egyébként 95 százalék feletti a problémákat említő kereskedők aránya.

Míg júliusban a játékboltosok 100 százaléka panaszkodott ellátási zavarokra, az arány augusztusra 73,5 százalékra mérsklődött, ami még mindig borzasztóan rossz eredmény, de legalább a trend némi javulást mutat.

A kereskedelmet a kínai import akadozása sújtja a leginkább, egy német felmérés szerint a megrendelt áruk 11 százaléka beragadt valahol a nemzetközi szállítási rendszerekben.

A probléma másik oldala viszont az, hogy még ha tele is van a raktár áruval, a megemelt árakon egyre nehezebb lesz eladni azokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ ellátási lánc infláció karácsony kereskedelem németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.