Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

A német kereskedelemben komolyan tartanak attól, hogy a nemsokára induló karácsonyi szezonban a vásárlóknak annyi negatív élményük lesz, hogy az súlyos hosszabb távú következményekkel jár majd – írja a Tagesschau egy felmérésre hivatkozva. Nem újdonság, hogy két fő problémával küzdenek a boltosok: egyrészt továbbra is rendkívül nehézkes az áruk beszerzése, másrészt az infláció elérte azt a szintet, amely csökkenti a keresletet.

Szállítási problémákra a kereskedők több mint háromnegyede panaszkodik. Különönsen nehéz a helyzet a háztartási gépeknél és a szórakoztatóelektronikai berendezéseknél, pedig ezek olyan árucsoportok, amelyek karácsony előtt rendkívül keresettek. Továbbra is súlyos ellátási zavarok vannak a bicikliknél, bár ez nem kifejezetten téli termék, de már tavasz-nyár óta sokan szeretnének vásárolni – sokszor sikertelenül. Ebben a három árucsoportban egyébként 95 százalék feletti a problémákat említő kereskedők aránya.

Míg júliusban a játékboltosok 100 százaléka panaszkodott ellátási zavarokra, az arány augusztusra 73,5 százalékra mérsklődött, ami még mindig borzasztóan rossz eredmény, de legalább a trend némi javulást mutat.

A kereskedelmet a kínai import akadozása sújtja a leginkább, egy német felmérés szerint a megrendelt áruk 11 százaléka beragadt valahol a nemzetközi szállítási rendszerekben.

A probléma másik oldala viszont az, hogy még ha tele is van a raktár áruval, a megemelt árakon egyre nehezebb lesz eladni azokat.

Pénz Világ ellátási lánc infláció karácsony kereskedelem németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.