Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. szeptember 15. 13:43 Pénz, Világ

A lengyel minimálbér 240 ezer forintnak megfelelő zloty lesz

Bruttó 3600 zlotyra, tehát nagyjából 310 ezer forintra nő jövőre Lengyelországban a minimálbér a kormány bejelentése alapján. Az 590 zlotyis, csaknem 20 százalékos emelés a legnagyobb mértékű béremelés lesz az elmúlt másfél évtizedben – írja a Notesfrompoland.com.

A legalacsonyabb béreket jövőre két részletben emelik majd Lengyelországban, a minimálbér januárban 480 zlotyval, júliusban pedig további 110 zlotyval emelkedik. Reálértélemben ez egyébként nem számít kiemelkedő mértékű emelésnek, ugyanis Lengyelországban az infláció augusztusban 25 éves csúcsra érve 16,1 százalékra nőtt éves alapon, és az előrejelzések szerint idén és jövőre is magas marad.

A lengyel minimálbér nettója a júliusi emelés után hozzávetőlegesen 240 ezer forintnyi zlotyira emelkedik.

A jövő évi emelés a legnagyobb lesz 2008 óta, amikor a minimálbér 20,3 százalékkal emelkedett. 1997 óta ez lesz az első alkalom, hogy a minimálbért évente többször emelik, erre a lengyelországi szabályozás szerint akkor kerül sor, ha az infláció meghaladja az 5 százalékot. A bejelentett emelés közel áll a szakszervezetek javaslatához, ami 2023 januárjára vonatkozó 3500 zlotys, júliusra pedig 3750 zlotys bérszintre vonatkozott.

A 38 milliós népességű Lengyelországban az év második negyedévében hozzávetőlegesen 17 millióan álltak alkalmazásban, közülük pedig nagyjából 3 millió embert érinthet a minimálbér-emelés. A lengyel kormány 2015-ös hatalomra kerülése óta prioritásként kezeli a minimálbér növelését, az azóta eltelt időszakban az emelések átlaga 7,6 százalék volt, aminek köszönhetően a legkisebb bérek közeledtek az átlagkeresethez. 

Ahogy arról korábban részlesebben is írtunk a régiós minimálbérek kapcsán, a visegrádi négyek között Lengyelországban a legkisebb a legalacsonyabb bérek adóterhelése, ettől nem függetlenül pedig vásárlóerejét tekintve is ebben az országban a legmagasabb a minimálbér. A Mazars tanácsadócég 2022-es Közép- és Kelet-európai Adóbrosúrája alapján – amiből a jövő évi nettót is számítottuk – a lengyel minimálbér bruttójának 76,52 százaléka marad a munkavállalónál. Magyarországon ugyanez az arány 66,5 százalék.

Magyarországon a 2023-as minimálbérról és garantált bérminimumról szóló tárgyalások már elkezdődtek, de az egyeztetéseken konkrét számok még nem hangzottak el. Az Mfor-nak munkaadói és munkáltatói oldalról is azt nyilatkozták, hogy Magyarországon jelen állás szerint nem várható évközi bérkorrekció a magas infláció miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNettóban az utolsó helyre volt elég a 2010-es évek tempósabb magyar minimálbér-emelése, bruttóban a régiós középmezőnyreA 2008-as válságban az egész régióban felpörgött a legkisebb bérek emelése. Az Elmúlt 20 év sorozat újabb részében azt szedtük össze, hogy a magyar minimálbér alakulása hogyan viszonyult a régiós trendekhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióbanViszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

Pénz Világ bérek Lengyelország minimálbér V4 Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Fontos

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Ne hagyd ki