Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. június 21. 12:36 Adat, Pénz

Az uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenysége

Az Eurostat most megjelent , 2018-as adatokat összesítő jelentésének (pdf) van egy olyan eleme, amely szembetűnően mutatja meg Matolcsy György gazdaságpolitikai céljainak beteljesülését. A jegybankelnök sosem titkolta, hogy szeretné a magyar államadósságot minél inkább, ideális esetben teljes egészében magyar kézben tudni.

A friss számok azt mutatják, hogy 2018 végén majdnem 22 százalékon állt a mutató, vagyis a magyar államadósságnak ekkora részben volt finanszírozója a hazai, de nem pénzügyi szektor, azaz döntően a pénzét állampapírokba fektető lakosság.

Ebben sok meglepő ugyan nincs, azt azonban mégis érdemes megnézni, hogy ez az arány mennyire elüt az európai átlagtól. Az alábbi ábrán az uniós országok államadósságának szerkezetét mutatjuk be, és a rangsort a hazai, nem pénzintézeti kézben lévő rész szerint állítottuk össze.

 

Látszik, hogy kizárólag Máltán van a magyarhoz hasonló mértékű belföldi államadósság finanszírozás, e két ország kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a 3-4. helyen lévő Portugália és Írország már csak 13-11 százalékot tud felmutatni.

Az is látszik, hogy a többi uniós országhoz képest a magyar államadósságnak már csak csekély része van  külföldi kézben, mivel a hazai pénzintézeti arány is elég magas.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz államadósság Európai Unió Eurostat matolcsy györgy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.