Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. június 21. 12:36 Adat, Pénz

Az uniós statisztikában kiveri a szemünket Matolcsy György tevékenysége

Az Eurostat most megjelent , 2018-as adatokat összesítő jelentésének (pdf) van egy olyan eleme, amely szembetűnően mutatja meg Matolcsy György gazdaságpolitikai céljainak beteljesülését. A jegybankelnök sosem titkolta, hogy szeretné a magyar államadósságot minél inkább, ideális esetben teljes egészében magyar kézben tudni.

A friss számok azt mutatják, hogy 2018 végén majdnem 22 százalékon állt a mutató, vagyis a magyar államadósságnak ekkora részben volt finanszírozója a hazai, de nem pénzügyi szektor, azaz döntően a pénzét állampapírokba fektető lakosság.

Ebben sok meglepő ugyan nincs, azt azonban mégis érdemes megnézni, hogy ez az arány mennyire elüt az európai átlagtól. Az alábbi ábrán az uniós országok államadósságának szerkezetét mutatjuk be, és a rangsort a hazai, nem pénzintézeti kézben lévő rész szerint állítottuk össze.

 

Látszik, hogy kizárólag Máltán van a magyarhoz hasonló mértékű belföldi államadósság finanszírozás, e két ország kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a 3-4. helyen lévő Portugália és Írország már csak 13-11 százalékot tud felmutatni.

Az is látszik, hogy a többi uniós országhoz képest a magyar államadósságnak már csak csekély része van  külföldi kézben, mivel a hazai pénzintézeti arány is elég magas.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz államadósság Európai Unió Eurostat matolcsy györgy Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.