Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. augusztus 9. 10:44 Élet, Közélet

Négyezer lakó 12-13 szintes budapesti tornyokban, de még ez is csak bemelegítés a rozsdaövezeti programban

Beadták a kérelmeket ahhoz, hogy Budapesten az egykori Közvágóhíd helyén épülő City Pearl lakónegyed további részeit is fel lehessen húzni – írta nemrég a Népszava.

Miért fontos ez? A rozsdaövezetekben nagyméretű fejlesztéseket valósítanak meg adott esetben kormányhoz közel álló fővállalkozók, sok szempontból rendkívül előnyös feltételek mellett, a Népszava pedig ezúttal arra is emlékeztet, hogy a City Pearl első két üteménél a környezeti vizsgálatoktól lényegében el is tekintettek, a továbbiakban is erre lehet számítani.

  • A kérelem alapján az első két ütemben 8,5, a további négy ütemben pedig 15 százalékos lesz a zöldfelületek aránya, és 4000 új lakója lehet a 12-13 szintes házaknak.

Felülnézet: a kormány 2021 végétől kezdve rendeletben jelöl ki és minősít nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek rozsdaövezeti akcióterületeket. A hatósági eljárásokhoz rövid határidőket és sok esetben sajátos külön szabályokat rendel, amelyek megkönnyítik és gyorsítják az építkezéseket.

  • Eddig 54 ilyen nagyberuházás területét jelölték ki, de csak tíz van a fővároson kívül. Becslések szerint összesen 20 ezer új lakás épülhet a területeken.

Alulnézet: a lakások vonzerejét a vevők felé is alaposan megnövelték, az 5 százalékos áfát ugyanis vissza lehet igényelni a gyerekek számától és a csok támogatás formájától függetlenül. Elvileg ez csak a 2024 végéig építési engedélyt szerző beruházásokra érvényes, de nem kizárt, hogy a jövőben is megmarad, amikor minden más ingatlannál visszaáll a 27 százalékos áfateher.

  • Az elsőként kijelölt rozsdaövezeti fejlesztés a budapesti Láng negyed a Váci út mellett, amelynek beruházója a közvetetten Ruszlan Rahimkulovhoz köthető Southblaze Kft. Itt akár 18 emeletes toronyház is épülhet.
  • A City Pearl fejlesztője az Adnan Polat török üzletemberhez köthető AFD Real Estate Kft.
  • Rozsdaövezeti fejlesztés lesz a Rákosrendező területére tervezett, Dubajra hajazó beruházás is, amelynek keretében akár 50 ezer lakás is épülhet. Ha megvalósul, minden bizonnyal ez lesz messze a legnagyobb rozsdaövezeti projekt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCowboy befektetők kíméljenek, avagy miért épül másképp egy városrész Hollandiában, mint Magyarországon?Lakást venni azért, hogy kiadják? Teremgarázs az autóknak? Árnyékoló magas tornyok? Bemutatunk egy elő példát, ahol ez mind felejtős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKészültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiaconAz országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPrága, Budapest és Szófia példája mutatja, hogy a rozsdaövezeti beépítések önmagukban nem oldják meg a lakhatási válságotMegnéztük, hogy három régiós fővárosnak mennyire sikerült a lakhatási válságot a barnamezős beruházásokkal megoldani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet áfa beruházás City Pearl csok fejlesztés ingatlan kedvezmények Közvágóhd Láng negyed rozsdaövezet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Bucsky Péter
2024. szeptember 14. 05:24 Élet, Közélet

A Balatonnál lehet a magyar MotoGP-futam, az állam ötmilliárd forintja füstölt el

A hajdúnánási pályából jó eséllyel nem lesz semmi, jövőre valószínűleg a magántulajdonú Balaton Park Circuiton száguldhatnak a motorversenyzők.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.