Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Szerdán aláírták az államközi szerződést a rákosrendezői ingatlanfejlesztésről, a fővárosi vezetés ezt ellenzi, és kikéri a fővárosiak véleményét a projektről.

Mi történt? Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere Budapesten szerdán aláírták a szerződést a sajtóban mini- és maxi-Dubaj néven is futó rákosrendezői ingatlanfejlesztésről.

  • Ez alapján az Eagle Hills nevű ingatlanfejlesztő óriásvállalat 5 milliárd euró beruházással valósítana meg egy komplex, turisztikai, gazdasági, üzleti és sportfunkciókkal is rendelkező fejlesztési projektet a Rákosrendező pályaudvar környékén.

Tágabb kontextus: a tervek szerint a projekt keretein belül egy 220-240 méteres felhőkarcoló is épülne, de a Válasz Online értesülései szerint akár 460 méter magas felhőkarcoló, Európa legnagyobb plázája, és 50 ezer lakást építése is szerepelhet a tervek között.

  • A kormány 300 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztést végezne el a területen, vasút-villamos-metró hármas csomópont és egy kerékpáros híd is épülne a Telex birtokába jutott dokumentumok szerint.
  • Mohamed Alabbar már tavaly február 8-án megalapította az Eagle Hills Hungary Zrt.-t a HVG360 cikke szerint, amelyből az is kiderült, hogy a cég vezetésével 2023 márciusában a Garancsi István bizalmi körébe sorolt Tenk Ildikót bízták meg.

Előzmények: tavaly novemberben derült ki, hogy egy dubaji ingatlanfejlesztő cég egy kisebb városnegyedet építene a Rákosrendező vasútállomás közelében. 

  • Az eredeti sajtóértesülések szerint a beruházó az Emaar Properties lett volna, amely Mohamed Alabbar, az Eagle Hills alapítójának másik cége. Alabbarhoz olyan beruházások köthetőek, mint például a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres Burdzs Kalifa.
  • Budapest legnagyobb rozsdaövezete a Rákosrendező vasútállomás és környéke, az ingatlanbefektetők régóta érdeklődnek iránta, mivel közel van a belvároshoz, jó a közlekedése, és nagy, üres terület.

Igen, de: habár Lázár János építési és közlekedési miniszter ígéretet tett rá, hogy csak olyasmi épülhet, ami Budapest számára is elfogadható, és hogy egyeztetni fognak az érintett kerületekkel és önkormányzatokkal, a beruházás előkészítése február közepén enélkül indult meg.

  • A beruházás miatt két tucat szolgálati lakást kiürítenek a környéken, az eddig itt lakó emberek 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.
  • A beruházást jellemzően kormánypárti szimpatizánsok támogatják, miközben más pártok szavazói ellenzik azt a Medián és a 21 Kutatóközpont friss közvélemény-kutatása szerint, de a fideszeseket is megosztja, hogy épüljenek-e felhőkarcolók a fővárosban.

Mi várható? A főváros a leghatározottabban ellenzi, hogy ez a beruházás ilyen formában megvalósuljon – mondta csütörtökön egy sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

  • Ennek szellemében elindítják a második Lakógyűlést, amely keretében minden budapesti elmondhatja a véleményét a projektről – írja a 24.hu.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás - a kormányinfó legfontosabb bejelentéseiHeteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet beruházás Budapest ingatlan mini-dubaj rákosrendező Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.