Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

Lázár János hadüzenet küldött a Sparnak, miután az anyacég vezére egy interjúban arról beszélt, hogy a magyar kormány vételi ajánlatot tett a kiskermulti magyar leányvállalatára. A miniszter is felvetette az üzlet állami felvásárlását, igaz, ennek megvalósíthatósága kétséges.

Mi történt? Megfenyegette a Spart Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a Portfolio építőipari konferenciáján. Az Mfor.hu tudósítása szerint azt mondta, a kormány nem tűri a fenyegetéseket a Spartól, amely a “korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak.

  • “Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül” – mondta.

Tágabb kontextus: nem kiszorítani akarja a céget, hanem rászorítani őket arra, hogy “tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek.”

  • “A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” – monta Lázár.
  • A Heinekentől kezdve a Philip Morrison keresztül azóta részint kormányzati tulajdonban is volt Erste Bankig számos külföldi vállalatot célbavett már megnyilvánulásaival Lázár.
  • A külföldi tulajdonú cégek kiskereskedelemben betöltött szerepét is sokszor firtatta Lázár János és a kormány, amelyekkel szemben egyelőre nem sikerült helyzetbe hozni a magyar láncokat. 

Előzmények: a magyar sajtó március közepén számolt be róla, hogy a hollandiai központú Spar panaszt nyújtott be panaszt nyújtott be az EU-nál a magyar kormány ellen.

  • A nemzetközi kiskereskedelmi vállalat úgy látja, hogy a kiskereskedelmi különadó és az árstop összeegyeztethetetlenek az uniós joggal.
  • A magyar kormány nyíltan azt mondta a Spar vezetésének, hogy “ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet” – nyilatkozta a Spar anyavállalatának vezérigazgatója nemrég a Die Pressének.
  • Az iparágban 2–3 százalék között van az elvárt bevételarányos nyereség, ezért egy 4-5 százalékos különadó hosszú távon ellehetetleníti a nyereséges működést – mondta a Telexnek február végén Heiszler Gabriella, a hazai Spar ügyvezető igazgatója.

Alulnézet: a magyar kormány 2022-ben vezette be az úgynevezett szektoriális különadót (extraprofitadót) a kiskereskedelmi cégek árbevételére, majd az adókulcsokat 2023-tól megemelte. Az árstopot 2021 őszén vezették be, és 2022 végén kibővítették, 2023 nyarán pedig kivezették.

  • A kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a Spar költségeit a cég saját állítása szerint, 2023-ban pedig közel 50 millió euró veszteséget okoztak.

Felülnézet: 2023-ra vonatkozóan egyelőre nem elérhetőek adatok, de 2022-ben a nagy kiskereskedelmi multiláncok közül a Spar mellett az Auchan és minimálisan a Penny Market is veszteséges volt.  Ahogy az ábrán is látszik, a Spar vesztesége ebben a mezőnyben is kiugró volt.

  • Az Aldi, a Lidl és a Tesco viszont nyereséges évet zárt (bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Tesco és a Lidl mérlege évközi, tehát az üzleti évet nem december végén zárják).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopotMáig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet árstop kiskereskedelem különadó Spar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.