Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

A kiskereskedelmi különadó és az árstop összeegyeztethetetlenek az uniós jogi környezettel, állítja a Spar. A hollandiai központú, nálunk leginkább osztrák jelenlétéről ismert nemzetközi élelmiszerbolt-hálózat panaszt nyújtott be az EU-nál a magyar kormány diszkriminatív intézkedései miatt, írta meg kedden a Financial Times, majd magyarul a Portfolio.

Háttér: a magyar kormány 2022-ben vezette be az úgynevezett szektoriális különadót (extraprofitadót) a kiskereskedelmi cégek árbevételére, majd az adókulcsokat 2023-tól megemelte. A 24.hu korábbi összesítése szerint a sávos kulcsú adó veszteségbe lökte a nagy kereskedelmi multik többségét.

  • A Spar az árstopot is kifogásolja, mert az a gyakorlatban arra kötelezte a bolthálózatot, hogy az érintett termékeket beszerzési ár alatt értékesítse. Az árstop mára megszűnt, de a nagy külföldi láncoknál lett helyette kötelező akciózás, amelynek üzleti hatása hasonló.

Számokban: a Magyarországon forgalom szerinti második legnagyobb kiskereskedő cég állítása szerint a kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a költségeit, 2023-ban pedig közel 50 millió euró veszteséget okoztak.

Tágabb perspektíva: a kormány az árstopot azért vezette be, hogy az Európa-rekorder magyar élelmiszerinfláció lakosságra gyakorolt hatását mérsékelje, a különadó célja pedig a külföldi tulajdonú multicégek megsarcolása, vagyis adóbevétel-növelés volt.

  • A miniszterelnök kijelentette, hogy ezek a cégek a kelleténél jobban emelték a fogyasztói áraikat; a kormány pedig máig kitart amellett, hogy az árstop hatékonyan fékezte az inflációt.

Igen, de a szakértői elemzések és számok más képet mutatnak. A Magyar Nemzeti Bank átfogó elemzése például a következőkre jutott:

  • mivel az adóköltséget és az előírt stopokból származó veszteséget az élelmiszerboltok áthárították a vásárlókra, az intézkedéseknek piactorzító – és közvetetten inflációnövelő – hatása volt. A vásárlók terheit valójában nem csökkentették, hanem növelték.
  • A kiskereskedelmi szektorban az ágazati szinten, összes termékre együttesen számított aggregált árrés, tehát a nettó árbevétel az eladott áruk beszerzési értékéhez viszonyítva nem változott 2022-ben 2021-hez képest. Következésképp más termékek árán hozták be az előírt stopokat és akciókat.

Forrás: MNB elemzés

  • Az MNB elemzése szerint az Európa-bajnok magyar élelmiszer-infláció fő oka a magyar élelmiszeripari vállalatok fejletlensége, nem eléggé hatékony működése és a földgáznak, illetve elektromos áramnak való nagyfokú kitettsége volt.

Mi várható? Ha a panasz végigjárja a szokásos utat, elképzelhető, hogy a végén az Európai Bíróság hoz ítéletet arról, okozott-e veszteséget az árstop (és okoz-e a kötelező akciózás) a kiskereskedelmi láncoknak, vagy más termékeken be tudták szedni a kiesett profitot.

  • A különadóval kapcsolatban nem jók a Spar esélyei, az Európai Bíróság ugyanis egyszer már – a Tesco keresetére – úgy ítélte meg, hogy nem ütközik uniós jogba a korábbi, de a maihoz hasonló magyarországi, a nagy árbevételű kiskereskedőket sávos kulcsokkal kiemelten adóztató közteher.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatjaSiralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVége az árstopnak, szembeötlő a drágulás a legtöbb terméknélMegnéztük, mennyivel lettek drágábbak a termékek azon a napon, amikor búcsúzunk a 149 forintos liszttől, a 229 forintos cukortól és az 1499 forintos csirkemelltől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHibás számítás alapján állítja Matolcsy, hogy az ársapkák növelték az inflációtTéved a Magyar Nemzeti Bank a kiugróan magas hazai infláció okával kapcsolatban, sokkal inkább a fogyasztási adók növelésének következményeit kellene számszerűsíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegalapozottak az MNB ársapkával kapcsolatos számításai - válasz egy alaptalan kritikáraBevezetésük pillanatában az ársapkák mérsékelték az inflációt, de ezt követően a gazdasági szereplők a keletkező veszteségeket más csatornákon keresztül áthárították a fogyasztókra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat ágazati különadó árstop élelmiszer-infláció élelmiszerárak kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.