Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

A kiskereskedelmi különadó és az árstop összeegyeztethetetlenek az uniós jogi környezettel, állítja a Spar. A hollandiai központú, nálunk leginkább osztrák jelenlétéről ismert nemzetközi élelmiszerbolt-hálózat panaszt nyújtott be az EU-nál a magyar kormány diszkriminatív intézkedései miatt, írta meg kedden a Financial Times, majd magyarul a Portfolio.

Háttér: a magyar kormány 2022-ben vezette be az úgynevezett szektoriális különadót (extraprofitadót) a kiskereskedelmi cégek árbevételére, majd az adókulcsokat 2023-tól megemelte. A 24.hu korábbi összesítése szerint a sávos kulcsú adó veszteségbe lökte a nagy kereskedelmi multik többségét.

  • A Spar az árstopot is kifogásolja, mert az a gyakorlatban arra kötelezte a bolthálózatot, hogy az érintett termékeket beszerzési ár alatt értékesítse. Az árstop mára megszűnt, de a nagy külföldi láncoknál lett helyette kötelező akciózás, amelynek üzleti hatása hasonló.

Számokban: a Magyarországon forgalom szerinti második legnagyobb kiskereskedő cég állítása szerint a kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a költségeit, 2023-ban pedig közel 50 millió euró veszteséget okoztak.

Tágabb perspektíva: a kormány az árstopot azért vezette be, hogy az Európa-rekorder magyar élelmiszerinfláció lakosságra gyakorolt hatását mérsékelje, a különadó célja pedig a külföldi tulajdonú multicégek megsarcolása, vagyis adóbevétel-növelés volt.

  • A miniszterelnök kijelentette, hogy ezek a cégek a kelleténél jobban emelték a fogyasztói áraikat; a kormány pedig máig kitart amellett, hogy az árstop hatékonyan fékezte az inflációt.

Igen, de a szakértői elemzések és számok más képet mutatnak. A Magyar Nemzeti Bank átfogó elemzése például a következőkre jutott:

  • mivel az adóköltséget és az előírt stopokból származó veszteséget az élelmiszerboltok áthárították a vásárlókra, az intézkedéseknek piactorzító – és közvetetten inflációnövelő – hatása volt. A vásárlók terheit valójában nem csökkentették, hanem növelték.
  • A kiskereskedelmi szektorban az ágazati szinten, összes termékre együttesen számított aggregált árrés, tehát a nettó árbevétel az eladott áruk beszerzési értékéhez viszonyítva nem változott 2022-ben 2021-hez képest. Következésképp más termékek árán hozták be az előírt stopokat és akciókat.

Forrás: MNB elemzés

  • Az MNB elemzése szerint az Európa-bajnok magyar élelmiszer-infláció fő oka a magyar élelmiszeripari vállalatok fejletlensége, nem eléggé hatékony működése és a földgáznak, illetve elektromos áramnak való nagyfokú kitettsége volt.

Mi várható? Ha a panasz végigjárja a szokásos utat, elképzelhető, hogy a végén az Európai Bíróság hoz ítéletet arról, okozott-e veszteséget az árstop (és okoz-e a kötelező akciózás) a kiskereskedelmi láncoknak, vagy más termékeken be tudták szedni a kiesett profitot.

  • A különadóval kapcsolatban nem jók a Spar esélyei, az Európai Bíróság ugyanis egyszer már – a Tesco keresetére – úgy ítélte meg, hogy nem ütközik uniós jogba a korábbi, de a maihoz hasonló magyarországi, a nagy árbevételű kiskereskedőket sávos kulcsokkal kiemelten adóztató közteher.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatjaSiralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVége az árstopnak, szembeötlő a drágulás a legtöbb terméknélMegnéztük, mennyivel lettek drágábbak a termékek azon a napon, amikor búcsúzunk a 149 forintos liszttől, a 229 forintos cukortól és az 1499 forintos csirkemelltől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHibás számítás alapján állítja Matolcsy, hogy az ársapkák növelték az inflációtTéved a Magyar Nemzeti Bank a kiugróan magas hazai infláció okával kapcsolatban, sokkal inkább a fogyasztási adók növelésének következményeit kellene számszerűsíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegalapozottak az MNB ársapkával kapcsolatos számításai - válasz egy alaptalan kritikáraBevezetésük pillanatában az ársapkák mérsékelték az inflációt, de ezt követően a gazdasági szereplők a keletkező veszteségeket más csatornákon keresztül áthárították a fogyasztókra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat ágazati különadó árstop élelmiszer-infláció élelmiszerárak kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.