Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 11. 12:50 Közélet, Világ

Sorba jönnek a magyar kérések Ukrajna uniós támogatásáért cserébe

Két évvel ki szeretné tolni Magyarország azt a határidőt, amíg az uniós pénzek egy részét fel kell használni – az Euronews információi szerint ez az újabb eleme annak az alkudozásnak, ami Budapest és Brüsszel között az Ukrajnának szánt támogatások magyar vétója után alakult ki.

Miért fontos ez? Az uniós pénzek egy részét, az úgynevezett helyreállítási és rugalmassági tervben lévő 10,4 milliárd eurót 2026. augusztusáig kell felhasználni, de az összegnek eddig csak kevesebb mint 10 százalékához fért hozzá az ország. A többit csak akkor lehet lekérni, ha a jogállamisági feltételeket teljesítjük, ám mivel ezzel nagyon rosszul állunk, kifuthatunk a határidőből, nem tudjuk időben felhasználni a pénzt, ezért annak jelentős része elveszhet.

Tágabb kontextus: A két éves hosszabbítási kérés formálisan nincs összekapcsolva más ügyekkel, de feltételezhető, hogy Magyarországnak ez a legújabb feltétele ahhoz, hogy ne vétózza meg újra Ukrajna tervezett uniós támogatását.

Részletek: Az uniós terv, vagyis az Európai Bizottság javaslata az, hogy Ukrajnát a közös költségvetésből a következő négy évben összesen 50 milliárd euróval támogassák. Ezt Magyarországon kívül minden tagállam megszavazta volna a legutóbbi Európa Tanács ülésen, ám Budapest vétózott. A magyar álláspont akkor az volt, hogy az összeg ne az uniós költségvetésen belül legyen, és Magyarországnak ne kelljen ehhez a többi tagállammal együtt hitelt vállania.

  • Ez azóta felpuhult. Egy új magyar javaslat négy részre osztaná az 50 milliárd eurót, és évente tartana róla szavazást – csakhogy az uniós tagállamok nem akarják minden évben kitenni az ügyet Orbán Viktor potenciális vétójának és újabb magyar kéréseknek.
  • Ezután állt elő a magyar fél a két éves halasztás opciójával, ám egyelőre ezt sem támogatja egyetlen tagállam sem.

Igen, de: A magyar alkupozíciót erősen rontja, hogy az unió olyan büdzsén kívüli megoldással is támogathatja Ukrajnát, amelyhez nem kell Magyarország beleegyezése, sőt pénze sem.

  • Időközben a támogatás formai előkészítése elkezdődött azzal, hogy a Tanácsban a nagykövetek felhatalmazták a soros elnökséget ellátó Belgiumot, hogy ha úgy adódik, akkor tárgyalhasson az Európai Parlamenttel a részletekről.

Reakciók: A tagállamok lényegében zsarolásnak tekintik a magyar kéréseket, még ha azok formálisan nincsenek is összekötve Ukrajna támogatásával. A magyar fél viszont azt tartja zsarolásnak, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági kritériumokhoz kötötték.

Mi következik? A Tanács február elsejei ülésén kellene dönteni a támogatás módjáról, addig további ötletbörze és alkudozás várható. Ha nincs megegyezés, akkor az unió Magyarország kihagyásával is elkezdheti Ukrajna megsegítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Európai Unió helyreállítási alap támogatás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.