Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 11. 12:50 Közélet, Világ

Sorba jönnek a magyar kérések Ukrajna uniós támogatásáért cserébe

Két évvel ki szeretné tolni Magyarország azt a határidőt, amíg az uniós pénzek egy részét fel kell használni – az Euronews információi szerint ez az újabb eleme annak az alkudozásnak, ami Budapest és Brüsszel között az Ukrajnának szánt támogatások magyar vétója után alakult ki.

Miért fontos ez? Az uniós pénzek egy részét, az úgynevezett helyreállítási és rugalmassági tervben lévő 10,4 milliárd eurót 2026. augusztusáig kell felhasználni, de az összegnek eddig csak kevesebb mint 10 százalékához fért hozzá az ország. A többit csak akkor lehet lekérni, ha a jogállamisági feltételeket teljesítjük, ám mivel ezzel nagyon rosszul állunk, kifuthatunk a határidőből, nem tudjuk időben felhasználni a pénzt, ezért annak jelentős része elveszhet.

Tágabb kontextus: A két éves hosszabbítási kérés formálisan nincs összekapcsolva más ügyekkel, de feltételezhető, hogy Magyarországnak ez a legújabb feltétele ahhoz, hogy ne vétózza meg újra Ukrajna tervezett uniós támogatását.

Részletek: Az uniós terv, vagyis az Európai Bizottság javaslata az, hogy Ukrajnát a közös költségvetésből a következő négy évben összesen 50 milliárd euróval támogassák. Ezt Magyarországon kívül minden tagállam megszavazta volna a legutóbbi Európa Tanács ülésen, ám Budapest vétózott. A magyar álláspont akkor az volt, hogy az összeg ne az uniós költségvetésen belül legyen, és Magyarországnak ne kelljen ehhez a többi tagállammal együtt hitelt vállania.

  • Ez azóta felpuhult. Egy új magyar javaslat négy részre osztaná az 50 milliárd eurót, és évente tartana róla szavazást – csakhogy az uniós tagállamok nem akarják minden évben kitenni az ügyet Orbán Viktor potenciális vétójának és újabb magyar kéréseknek.
  • Ezután állt elő a magyar fél a két éves halasztás opciójával, ám egyelőre ezt sem támogatja egyetlen tagállam sem.

Igen, de: A magyar alkupozíciót erősen rontja, hogy az unió olyan büdzsén kívüli megoldással is támogathatja Ukrajnát, amelyhez nem kell Magyarország beleegyezése, sőt pénze sem.

  • Időközben a támogatás formai előkészítése elkezdődött azzal, hogy a Tanácsban a nagykövetek felhatalmazták a soros elnökséget ellátó Belgiumot, hogy ha úgy adódik, akkor tárgyalhasson az Európai Parlamenttel a részletekről.

Reakciók: A tagállamok lényegében zsarolásnak tekintik a magyar kéréseket, még ha azok formálisan nincsenek is összekötve Ukrajna támogatásával. A magyar fél viszont azt tartja zsarolásnak, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági kritériumokhoz kötötték.

Mi következik? A Tanács február elsejei ülésén kellene dönteni a támogatás módjáról, addig további ötletbörze és alkudozás várható. Ha nincs megegyezés, akkor az unió Magyarország kihagyásával is elkezdheti Ukrajna megsegítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Európai Unió helyreállítási alap támogatás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.