Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 9. 17:32 Közélet, Világ

Feltétellel, de hajlik Orbán Ukrajna támogatására

A Politico információi szerint Orbán “kisétálása” és blokkja után most mégis hajlik az 50 milliárd eurós ukrán támogatási csomag megszavazására, amennyiben azt szétszabdalják és csak évente adják. 

Mit jelentene ez a kiegyezés? A következő 4 évben évi 12,5 milliárd euró érkezne Kijevbe, vagyis a mostani akadály, lényegében a magyar miniszterelnök blokkja, elhárulna, viszont a jövőben Orbán újra leszavazhatja az éves összeg folyósítását, amit alkupozíciói javítására próbálhat felhasználni. Ez jelenleg a magyar kormány elképzelése a lap szerint, ami múlt héten egy EU-s tárgyaláson merült fel a fenti formában, bár korábban, ha nem is miniszterelnöki, de alacsonyabb kormányzati szinten már történt utalás az “egyéves megoldásra.”

  • A decemberi csúcson vétózó Orbán sajtóhírek szerint a helyreállítási alap forrásainak feloldását kérte a vétó feloldásáért cserébe, EU-s nyilatkozatok szerint viszont a két téma nem kapcsolható össze ilyen módon.

Mit mond Brüsszel? Egyelőre nehéz tisztán látni ebben. A lap által idézett, névtelenséget kérő EU-diplomaták szkeptikusak a fenti megoldással kapcsolatban, ugyanis túl nagy árnak tartják azt, hogy így az összeg elveszíti azt a kiszámíthatóságot, ami plusz értéket adna neki Kijev számára. 

Számokban: A Kiel Intézet szerint tavaly Ukrajna legnagyobb támogatója az Egyesült Államok volt, amit

  • Németország követett 17,1 milliárd euróval.
  • Az egyesült Királyság pedig 6,6 milliárd euróval támogatta a háborúzó Ukrajnát. 

Mi következik? A téma már szerdán is napirendre kerül majd a nagyköveti találkozón, de a cél az, hogy a február elején esedékes EU-csúcsra meglegyen a megoldás. Addig egymásnak ellentmondó kiszivárgott információk és színfalak mögötti nyomásgyakorlás-tapogatózás valószínű.

Fontos fejlemény, hogy a Financial Times szerint az EU megkezdte egy olyan 20 milliárd eurós ukrán csomag kidolgozását, ami egy más féle hitelezési struktúrán alapulna, és Orbán vagy más nem tudná blokkolni.  Ezen kívül közvetlen támogatások kétoldalú államközi megállapodások keretei között is küldhetők Kijevnek.  

  • Ennek a B-tervnek a részleteit az EU-ban szintén február elejéig akarják kidolgozni. Ha ez sikerül, és reális forgatókönyvvé válik, az jelentősen ronthat Budapest pozícióin.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ EU eu támogatás orosz-ukrán háború vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.