Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 21. 14:22 Élet, Közélet

Reptér, vendégmunkások, katyvasz egészségügy és energetikai önellátás – ezt mondta Orbán a tájékoztatón

Évente egyszer nyílik lehetőség arra, hogy a miniszterelnököt a kormánytól független újságírók is kérdezzék. Most eljött ez a pillanat, Orbán Viktor tartotta az év utolsó kormányzati tájékoztatóját. Gazdasági szempontból négy fontos témát érintett, az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

I. A budapesti repülőtér átvételét bármelyik nap bejelenthetik, a felek már csak a szerződés utolsó simításain, a technikai részleteken dolgoznak. Ezt az ügyet befejezettnek tekinthetjük – mondta a miniszterelnök.

 • Az állam azért lép be, mert a kormány elégedetlen azzal, amit az eddigi tulajdonos elért, Bécs után Isztambul is ellépett mellettünk, és Varsóban is nagy fejlesztések folynak.
 • A magyar GDP 11,5 százalékát a turizmus adja, globális versenyben vagyunk, Budapest egy nagy mágnes, de nem lehet megközelíteni, ezért kell lépni.
 • A működtető partner megvan (ez a hírek szerint a francia Vinci lesz), de lehet, hogy más befektetőt is bevon, esetleg hitelfelvételre van szükség, és ennek részletei még nem alakultak ki.
 • Arról nem beszélt, hogy megvan-e az összeg a reptér megvételére. Az elmúlt hetekben ugyanis a tranzakció miatt adta el többek között az Erstében és Yettelben is a részesedését a magyar állam. 

II. A magyar egészségügyben keveredik az állami és a magánorvosi rendszer, ezt rendezni kell.

 • A magánegészségügy térnyerése ellenére a kormány nem akar több-biztosítós modellt, mert az szerinte a szegényebb rétegek számára káros lenne.
 • A magánszolgáltatásokat nem szándékozik tiltani, de el akarja választani az állami rendszertől, ezzel elkerülve, hogy a profit a magánoldalra vándoroljon, a költség pedig az állami rendszer nyakában maradjon. (Lényegében ennek a kettős rendszernek a meglétében látják a rendre újratermelődő kórházi adósságok egyik okát.)
 • Kettős ellenőrzési rendszert kell kidolgozni, az egyik ág a kórházigazgatás, a másik viszont a társadalombiztosítás pénzügyi kontrollja. A tb ma kiutalja a pénzt, a cél azonban az lenne, hogy megmondja, mi mennyibe kerül. Ehhez szemléletváltozásra van szükség, és a folyamat sok időbe telik, a kórházigazgatók minapi felmentésére azért volt szükség szerinte, hogy ez gyorsuljon.

III. Vendégmunkásokból szigorúan nem akarnak bevándorlókat, a jövőben már nem az ország keleti, hanem a déli részét kell iparilag fejleszteni.

 • Az új ipari beruházásokhoz a miniszterelnök szerint Magyarországon van munkaerő-tartalék, van energetikai tartalék (illetve az igényekhez fejlesztik azt), és “víz is korlátlanul van, az csak szállítás kérdése”.
 • Az ország keleti részén most már annyi ipari üzem van, hogy ezek beindulásával a térség pár éven belül fel fog zárkózni a nyugati részekhez.
 • A vendégmunkásokat nem az állam hozza, hanem a magán munkaerő-közvetítők, az állam feladata a keretek megalkotása. A miniszterelnök egyértelműen jelezte, hogy nem a nyugat-európai modellben képzelik el a vendégmunkások alkalmazását, hiszen csak olyan országból engednek be embereket, amelyekkel van kiadatási egyezményünk, és senki sem maradhat az országban, aki nem dolgozik. “Az, hogy ellakják tőlünk az országot, nem fenyeget” – szögezte le, hozzátéve, hogy a szabályok kialakításakor például még a katari modellt is megvizsgálták.
 • Az új szakadék észak és dél között alakult ki, ezért a jövőben Csongrád-Csanád és Békés Vármegye lesz az ipari fejlesztésk fő célpontja. Ebben a térségben százezres nagyságrendben van még kihasználható munkaerő-tartalék – mondta Orbán Viktor. Erről korábban részletesen is írtunk.

IV. Azért volt nálunk a legmagasabb az infláció Európában, mert mi vagyunk kitéve legjobban az energiaáraknak.

 • Csak az import csökkentésével, vagyis nagyobb önellátással lehet védekezni ez ellen.
 • “Szívemnek kedves eredmény”, hogy a naperőmű kapacitás ilyen nagy lett az országban az elmúlt években – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy “öles léptekkel haladunk az önellátás felé”, az elektromos hálózat fejlesztése ehhez szükséges, ami nagy összegeket köt le.
 • Paks 2 megépítése után a magyar energiaigény 60 százalékát hazai nukleáris forrás, 30-35 százalékát pedig napenergia fogja fedezni.
 • A jelenlegi lakossági rezsikvóták várható felülvizsgálatáról a miniszterelnök nem tudott nyilatkozni. Azt mondta, a gázkvótába a fogyasztók 90 százaléka, az áramkvótába 75-80 százaléka belefér, akinek pedig ez nem megfelelő, annak lehetősége van kilépni a rendszerből, és piaci áron megvenni a gázt és az áramot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet egészségügy energetika kormányszóvivői önellátás reptér vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.