Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 23. 15:07 Közélet, Világ

Magyarország 45 milliárdot fektet be a Balkánon, miután Orbánnal nézte a tűzijátékot egy boszniai vezető

Magyarország 118 millió euró, azaz 45 milliárd forint értékben hajt végre befektetéseket a boszniai Szerb Köztársaságban – jelentette be Milorad Dodik boszniai szerb vezető az augusztus 20-i budapesti látogatásának eredményét. 

Részletek: Németország korábbi tervek szerint 120 millió eurót fektetett volna be a boszniai Szerb Köztársaságban, de tavaly nyáron visszakozott Dodik szeparatista politikája miatt. A boszniai szerb vezető most azt mondta, a 118 millió eurós magyar befektetésből 70 millió euró olyan projektekre megy majd, amelyeket eredetileg a németek valósítottak volna meg.

  • Dodik korábban a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3 hőerőmű fejlesztési projekthez szeretett volna magyar finanszírozást, és cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínált a magyar félnek – valószínű, hogy erre ráztak kezet most.

Előzmények: a magyar befektetésről előzetesen több körben is tárgyalhattak a felek, Orbán Viktor júniusban személyesen is járt az entitásban, és jó kapcsolatot ápol Dodikkal. A boszniai szerbek támogatása az utóbbi időben – Szerbia mellett – a magyar Balkán-politika egyik legfontosabb eleme lett.

  • A Dodik vezette entitás súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, Magyarország pedig már egy ideje azt szorgalmazza, hogy Boszniát vegyék fel az Európai Unióba. Emellett konkrét támogatásokról is tárgyalt a magyar vezetés Dodikkal elsősorban a mezőgazdaság területén, de ezek megvalósulásáról korábban ellentmondásos hírek érkeztek.

Tágabb kontextus: Dodik a jugoszláv polgárháború után kialakult határok megváltoztatására törekszik, a boszniai Szerb Köztársaságot önálló államként kivezetné Bosznia-Hercegovinából és akár egyesítené is Szerbiával.

  • Mivel a hasonló törekvés volt az évekig tartó háború egyik fő oka, számos európai állam és az Egyesült Államok is destabilizációs veszélyt lát benne. Az USA és Nagy-Britannia erre és Dodik állítólagos korruptságára hivatkozva szankciókat vetett ki ellene. Az USA Dodik minden amerikai tulajdonát és érdekeltségét zárolta.

Számokban: a 118 millió euró jelenlegi árfolyamon 128 millió dollárnak felel meg, ez a Magyarországról külföldre vitt befektetéseknek a töredéke már a 2019-es 36,8 milliárd dollárhoz képest is. Az összeg inkább azért lehet fontos, mert a magyar költségvetés jelenlegi helyzetében nem mindegy, milyen formában áramlik majd ki, lesz-e benne például támogatás vagy állami garanciával adott hitel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is várják a magyar pénzt az eladósodott boszniai szerbek, újabb beruházásokat szeretnénekA beígért magyar támogatásokból még semmi nem érkezett a boszniai szerb gazdálkodóknak, noha a magyar kormány látszólag továbbra is fő támogatója a Bosznia-Hercegovinától elszakadást zászlajára tűző Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ boszniai szerb Köztársaság Milorad Dodik szankciók támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.