Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 23. 15:07 Közélet, Világ

Magyarország 45 milliárdot fektet be a Balkánon, miután Orbánnal nézte a tűzijátékot egy boszniai vezető

Magyarország 118 millió euró, azaz 45 milliárd forint értékben hajt végre befektetéseket a boszniai Szerb Köztársaságban – jelentette be Milorad Dodik boszniai szerb vezető az augusztus 20-i budapesti látogatásának eredményét. 

Részletek: Németország korábbi tervek szerint 120 millió eurót fektetett volna be a boszniai Szerb Köztársaságban, de tavaly nyáron visszakozott Dodik szeparatista politikája miatt. A boszniai szerb vezető most azt mondta, a 118 millió eurós magyar befektetésből 70 millió euró olyan projektekre megy majd, amelyeket eredetileg a németek valósítottak volna meg.

  • Dodik korábban a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3 hőerőmű fejlesztési projekthez szeretett volna magyar finanszírozást, és cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínált a magyar félnek – valószínű, hogy erre ráztak kezet most.

Előzmények: a magyar befektetésről előzetesen több körben is tárgyalhattak a felek, Orbán Viktor júniusban személyesen is járt az entitásban, és jó kapcsolatot ápol Dodikkal. A boszniai szerbek támogatása az utóbbi időben – Szerbia mellett – a magyar Balkán-politika egyik legfontosabb eleme lett.

  • A Dodik vezette entitás súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, Magyarország pedig már egy ideje azt szorgalmazza, hogy Boszniát vegyék fel az Európai Unióba. Emellett konkrét támogatásokról is tárgyalt a magyar vezetés Dodikkal elsősorban a mezőgazdaság területén, de ezek megvalósulásáról korábban ellentmondásos hírek érkeztek.

Tágabb kontextus: Dodik a jugoszláv polgárháború után kialakult határok megváltoztatására törekszik, a boszniai Szerb Köztársaságot önálló államként kivezetné Bosznia-Hercegovinából és akár egyesítené is Szerbiával.

  • Mivel a hasonló törekvés volt az évekig tartó háború egyik fő oka, számos európai állam és az Egyesült Államok is destabilizációs veszélyt lát benne. Az USA és Nagy-Britannia erre és Dodik állítólagos korruptságára hivatkozva szankciókat vetett ki ellene. Az USA Dodik minden amerikai tulajdonát és érdekeltségét zárolta.

Számokban: a 118 millió euró jelenlegi árfolyamon 128 millió dollárnak felel meg, ez a Magyarországról külföldre vitt befektetéseknek a töredéke már a 2019-es 36,8 milliárd dollárhoz képest is. Az összeg inkább azért lehet fontos, mert a magyar költségvetés jelenlegi helyzetében nem mindegy, milyen formában áramlik majd ki, lesz-e benne például támogatás vagy állami garanciával adott hitel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is várják a magyar pénzt az eladósodott boszniai szerbek, újabb beruházásokat szeretnénekA beígért magyar támogatásokból még semmi nem érkezett a boszniai szerb gazdálkodóknak, noha a magyar kormány látszólag továbbra is fő támogatója a Bosznia-Hercegovinától elszakadást zászlajára tűző Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ boszniai szerb Köztársaság Milorad Dodik szankciók támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.